StoryEditor

V Trenčíne vypukla holandská revolúcia

15.01.2008, 23:00
To, čo sa deje v poslednom tíme našej najvyššej futbalovej súťaže, AS Trenčín, nemá v histórii slovenského futbalu obdoby. V priebehu mesiaca totiž do klubu spod hradu Matúša Čáka prišlo hneď päť zahraničných posíl - dvaja Argentínčania, Grék a dvojica Holanďanov.

Práve z krajiny tulipánov pochádza majiteľ klubu Tscheu La Ling, a futbalové talenty z celého sveta chce vychovať práve v našom klube. "Trenčín bude pre nich prestupovou stanicou, ktorá ich posunie do kvalitnejších európskych súťaží. Mladí hráči najmä z Južnej Ameriky majú veľký problém dostať sa do Európy," povedal pre HN generálny manažér Trenčína Róbert Rybníček.

Slovenská Chelsea
Anglický gigant Chelsea Londýn je známy tým, že v zostave mužstva sa objavujú maximálne traja Angličania. Niečo podobné môžeme očakávať v jarnej časti našej najvyššej súťaže od trenčianskeho klubu. "Ešte pracujeme na príchode dvoch zahraničných posíl, Holanďana a Argentínčana," hovorí Rybníček. V tom prípade by bolo v klube už sedem legionárov. Mohli by všetci nastúpiť na ligové stretnutie slovenskej ligy? "Ak sú mimo Európskej únie, môžu hrať iba štyria. V prípade, ak patria do únie, môže ich nastúpiť neobmedzený počet. Keby sme mali jedenásť Holanďanov, mohli by všetci hrať v základnej zostave," tvrdí Rybníček. Z doterajších piatich zahraničných hráčov musel trenčiansky klub zaplatiť iba za jediného, argentínskeho útočníka Davida Alberta Depetrisa. Ostatní prišli z futbalových akadémií majiteľa klubu La Linga. "Tie mu začali produkovať mladých a talentovaných hráčov. Nemali však medzistupeň vývoja, a preto sa ich talent rozhodol rozvíjať práve v našom klube," uviedol Rybníček.

Veľké očakávania
Sú títo zahraniční futbalisti, ktorí budú bezpochyby oživením slovenskej futbalovej ligy, ozajstnými posilami klubu? "Zatiaľ sa v tréningoch ukazujú vo veľmi dobrom svetle. Majú odohratých niekoľko stretnutí v seniorských mužstvách, uvidíme," prezradil pre HN trenčiansky tréner Peter Ančic. Najskúsenejším z pätice je 27-ročný Holanďan Thijs Sluijter. Ten na poste stredopoliara odohral v najvyššej holandskej súťaži - Eredivisie - v drese Herculese Almelo 120 stretnutí a strelil 24 gólov. Do Trenčína prišiel z Litexu Loveč, kde bol prvým Holanďanom v najvyššej bulharskej súťaži. Tréner Ančic však vie, že ich futbalové kvality sa musia potvrdiť až v samotných ligových stretnutiach, kde Trenčín čaká boj o záchranu v lige. "Tréning je iný ako zápas. Dôležité bude, ako sa predvedú v majstrovských dueloch. Nechajme sa prekvapiť," skonštatoval Ančic.

Motivácia pre mladých
Z trenčianskeho dorastu vyšli v posledných rokoch súčasné hviezdy našej futbalovej reprezentácie ako Martin Škrtel či Filip Hološko. Po príchode veľkého počtu zahraničných hráčov prídu o možnosť nastúpiť prvú ligu. "Nemyslím si, že by tým utrpela výchova našej mládeže. Skôr to môže byť pre nich obrovskou motiváciou," poznamenal Rybníček. Je presvedčený, že slovenským futbalistom Trenčína príchod zahraničných posíl pomôže. "Je to pre nich fantastická príležitosť, ako sa v budúcnosti presadiť a prínosom bude aj každý tréning s týmito hráčmi," dodal Rybníček. Nášmu denníku zatiaľ nechcel prezradiť meno nového trénera Trenčína. HN sa však podarilo zistiť, že zo spomínanej elitnej štvorice kandidátov - Otto Rehhagel (Nem.), Otto Barič, Tomislav Ivič (obaja Chorv.), Vlastimil Petržela (ČR) to nikto z menovaných nebude. "Nikto ma z Trenčína nekontaktoval ani sme nerokovali o možnej spolupráci," povedal pre HN Petržela.

Kto posilnil Trenčín
David Alberto Depetris (Argentína)
- devätnásťročný útočník prišiel z klubu Atlético de Rafaela z druhej argentínskej ligy. V poslednom ročníku nastrieľal v 31 stretnutiach desať gólov. S trenčianskym klubom podpísal päťročnú zmluvu.

Aldo Omar Báez (Argentína)
- hrával taktiež v druhej lige a rovnako ako jeho krajan má 19 rokov. Je defenzívny stredopoliar a prichádza z klubu Ferro Carril Oeste. Bol členom reprezentačného tímu Argentíny do 17 rokov.

Angelos Chanzi (Grécko)
- doteraz nepôsobil v žiadnej najvyššej súťaži. Osemnásťročný stredopoliar bol posledného polroka v Holandsku, kde sa pripravoval v jednej z akadémií majiteľa klubu Tscheu La Linga.

Thijs Sluijter (Holandsko)
- z nových posíl je najskúsenejší, má 27 rokov. Odohral päť sezón v holandskom tíme Heracles Almelo, z toho štyri v najvyššej súťaži. V minulej sezóne hral v Bulharsku. Za Litex Loveč odohral 16 duelov a dal štyri góly.

Danny van der Ree (Holandsko)
- prišiel z nižšej seniorskej súťaže, kde polroka odohral v mužstve VSV Tonegido. Je to devätnásťročný ľavý obranca.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
28. apríl 2024 02:43