StoryEditor

Ázia si vytvorila Masters Cup, ATP zamietla jej požiadavky

01.10.2007, 16:02
Autor:
SITASITA

Ázijská tenisová federácia (ATF) oznámila zrod svojho vlastného majstrovského turnaja pre hráčov z tohto kontinentu. Premiéra podujatia s dotáciou 100 000 USD sa v thajskom Bangkoku uskutoční už 28. novembra - 2. decembra a bude na nej štartovať najlepších osem hráčov rovnako ako na "výberovom" ATP Masters Cupe. Rada riaditeľov ATF prijala takéto rozhodnutie na svojom rokovaní v uzbeckom Taškente. Navyše Ázijčania zavádzajú vlastný renking, ktorý budú aktualizovať týždenne, a to v hongkonskom pracovisku ATF. Aktuálnou jednotkou poradia je Kórejčan Hjung-taik Lee, hrdina septembrového bratislavského daviscupového stretnutia proti SR. Informáciu priniesol indický denník The Hindu.
Ide o reakciu zastrešujúceho ázijského kontinentálneho subjektu na zamietavé stanovisko Asociácie tenisových profesionálov (ATP) v súvislosti s nedávnymi požiadavkami ATF. Tá vyrátala, že ázijskí tenisti vlani získali len 3,44 percenta z prémiového balíka turnajov ATP na tomto kontinente. ATF už začiatkom septembra pohrozila ATP rebéliou. Žiadala, aby na všetkých ázijských turnajoch pod jej hlavičkou tvorilo štartovú listinu minimálne 25 percent tenistov z tohto regiónu. Ázia každoročne hostí päť turnajov ATP a finálové výberové podujatie Masters Cup, ktoré sa však v roku 2009 presťahuje do Londýna. Splnenie požiadavky by znamenalo, že miesto v "pavúku" by malo isté minimálne osem ázijských tenistov, hoci v hornej stovke svetového renkingu vo dvojhre sa aktuálne nachádza len jeden - spomenutý Hjung-taik Lee. ATF zároveň navrhla, aby každý kontinent mal okruh 12 challengerových turnajov vyhradených len pre tenistov z danej časti planéty.
ATP v nedeľu počas turnaja v Bangkoku prostredníctvom Brada Drewetta z vrcholného manažmentu oznámila zamietnutie požiadaviek ATF: "Máme pravidlá, ktoré vychádzajú z výkonnosti hráčov, nie ich príslušnosti k jednotlivým kontinentom. Neplánujeme žiadne zmeny. Existuje inštancia štyroch voľných kariet a tento systém je dostatočne osvedčený rokmi praxe. Je to férový a zabehaný model. Drobné korekcie sa môžu udiať, ale systém nehodláme meniť. Nemá zmysel prideľovať viac voľných kariet, keď už teraz mnohí domáci hráči inkasujú jednoznačné prehry. Nikomu to neprospieva. Vo všetkých športoch - futbale, ragby, plávaní, atletike, golfe - sú zavedené rôzne úrovne a nik len tak nemôže naskočiť do toho najvýznamnejšieho diania. Podporujeme rozvoj tenisu v Ázii, ale navrhovanú cestu nepovažujeme za správnu." Viceprezident ATF Čajapak Siriwat podráždene namietol: "Všetci Ázijčania vnímajú Australian Open ako náš kontinentálny grandslamový turnaj, ale dostávame len jednu voľnú kartu. Máme peniaze a je nás veľa. Ak sa dohodneme, môžeme si to urobiť po svojom."

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 04:49