StoryEditor

Slováci do San Marína s imperatívom víťazstva

20.11.2007, 07:42
Autor:
SITASITA

Slovenských futbalových reprezentantov čaká v stredu záverečný zápas kvalifikácie o postup na budúcoročný európsky šampionát. Ich súperom bude výber najmenšej európskej a druhej najmenšej republiky na svete - San Marína. Miništát ležiacich na území Talianska na východných svahoch Apenín má len necelých 30 000 obyvateľov a tomu zodpovedajú aj ich športové ambície. Vo futbale sa Sanmarínčania najviac "preslávili" rekordnými prehrami. Aj práve končiacu sa kvalifikáciu na Euro 2008 začali málo vídaným debaklom s Nemeckom na vlastnom trávniku 0:13. V jedenástich zápasoch, ktoré v nej doteraz odohrali, strelili len 2 góly, ale inkasovali ich už 52. Určite to však neznamená, že Slovákom na rozlúčku pripravili bezproblémový zápas s dopredu jasným víťazom. Po spomínanej blamáži s bronzovým tímom vlaňajšieho svetového šampionátu sa totiž prakticky všetci ďalší súperi, ktorých privítali na svojom olympijskom štadióne v najväčšom "meste" krajiny - Serravalle s necelými piatimi tisíckami obyvateľov, poriadne potrápili - Cyprus tam vyhral 1:0, Írsko a Wales po 2:1 a prechádzka to nebola ani pre Čechov, ktorí až gólmi v závere, keď domáci hrali bez svojho vylúčeného stopéra Della Valleho, zvíťazili 3:0.
Napriek tomu každý iný výsledok ako víťazstvo by bol pre zverencov trénera Kociana blamážou. "Súhlasím. My si nemôžeme dovoliť nevyhrať. Doma sme nad nimi zvíťazili 7:0, ale to môže byť veľmi zradné," dvíha varovný prst kormidelník slovenskej reprezentácie. Vie, že v mysliach hráčov je ešte stále nevydarený víkendový duel v Prahe proti Česku. "Ja som im povedal, že s ich výkonom som nebol spokojný. Nie sú hluchí ani slepí, aby si neprečítali a nevypočuli, čo o nich hovoria médiá. Teraz to bude najmä o správnom nabudení sa na takého súpera, akým San Maríno je. Určite nastúpime v ofenzívnejšom zložení ako v Prahe, chlapci sa však budú musieť dostať do zápasu sami," pokračoval Ján Kocian. V Serravalle nebude môcť počítať s kapitánom mužstva Markom Mintálom. Skúsený zakončovateľ bundesligového Norimbergu v 67. min sobotného pražského duelu zišiel z ihriska pre bolestivé narazenie chrbta a nahradil ho uzdravujúci sa Stanislav Šesták z ďalšieho mužstva najvyššej nemeckej súťaže VfL Bochum. Ten by mal byť v San Maríne jedným z hlavných útočných tromfov slovenského výberu. "Bol by som rád, keby som nejaký gól strelil. Uvidíme, ako to dopadne, nebude to však také jednoduché. Možno to niekedy z tribúny vyzerá, že nehráme na maximum, ale proti takým súperom, aký nás čaká, to nebýva ľahké. Oni sa desiati-jedenásti postavia v šestnástke, určitú kvalitu majú, vedia si loptu zastaviť, prihrať, odkopnúť. Treba dať čo najskôr gól, aby sme neboli nervózni," pridáva svoj recept na úspech Stanislav Šesták.
V zápase sa stretne "najderavejšia" obrana D-skupiny (52 inkasovaných gólov) s druhým najproduktívnejším útokom (28 presných zásahov). Štatistiky však zápas nevyhrávajú. Vie to aj zakončovateľ Nitry Andrej Hesek. "Určite ideme zvíťaziť. Nemôžeme však podceniť súpera, aj keď je takého rangu, akého je. Treba hrať od prvej minúty naplno," tvrdil pred odletom na súboj útočník, ktorý sa do nominácie dostal na poslednú chvíľu.
Aj keď v tomto dueli už nejde Slovákom o postup, majú o čo hrať. V aktuálnej tabuľke D-skupiny pred záverečnými zápasmi im totiž patrí nelichotivá predposledná 6. priečka. V prípade očakávaného víťazstva by sa teoreticky mohli posunúť na konečnú 4. pozíciu. To by však rovnako v stredu Cyprus nesmel vyhrať nad Českom a Wales nad Nemeckom. Stredajšie stretnutie v Serravalle s výkopom o 20.30 h budú rozhodovať Lotyši - ako hlavný Andrejs Sipailo, na čiarach mu budú pomáhať Sergejs Braga a Arnis Lemkins, štvrtým arbitrom bude Romans Lajuks.

Nominácia SR na zápas v San Maríne:
Brankári: Kamil Čontofalský (Zenit Petrohrad/Rus.), Štefan Senecký (Ankaraspor/Tur.)
Obrancovia: Peter Petráš (Saturn Moskovská oblasť/Rus.), Ľubomír Michalík (Bolton Wanderers/Angl.), Otto Szabó (Slovan Bratislava), Matej Krajčík (Slavia Praha/ČR), Tomáš Hubočan (MŠK Žilina), Miloš Brezinský (Sparta Praha/ČR)
Stredopoliari: Marek Hamšík (SSC Neapol/Tal.), Ján Kozák, Balázs Borbély (obaja Artmedia Petržalka), Marek Čech (FC Porto/Portug.), Karol Kisel (Sparta Praha/ČR), Róbert Jež (MŠK Žilina)
Útočníci: Filip Hološko (Manisaspor/Tur.), Stanislav Šesták (VfL Bochum/Nem.), Juraj Halenár (Artmedia Petržalka), Andrej Hesek (FC Nitra)

Realizačný tím:
Technický vedúci: Róbert Tomaschek
Hlavný tréner: Ján Kocian
Asistenti trénera: Pavel Vrba, Karol Brezík
Tréner brankárov: Rastislav Vincúr
Lekári: MUDr. Peter Malinovský, MUDr. Vladimír Pener
Maséri: Štefan Šumichrast, Jiří Jurza
Masér - kustód: Marián Drinka
Podporný tím: Radoslav Baran

Program stredajších zápasov D-skupiny:
Cyprus - Česko, 17.30, Nikózia
San Maríno - Slovensko, 20.30, Serravalle
Nemecko - Wales, 20.30, Frankfurt nad Mohanom

Aktuálna tabuľka D-skupiny:
1. Nemecko 11 8 2 1 35: 7 26 - istý postup na ME 2008
2. Česko 11 8 2 1 25: 5 26 - istý postup na ME 2008
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
3. Írsko 12 4 5 3 17:14 17
4. Wales 11 4 2 5 18:19 14
5. Cyprus 11 4 2 5 17:22 14
6. Slogvensko 11 4 1 6 28:23 13
7. San Maríno 11 0 0 11 2:52 0

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
05. máj 2024 01:23