StoryEditor

Krízu v McLarene využil Massa

27.08.2007, 00:00
Brazílsky pilot tímu Ferrari Felipe Massa dominoval Veľkej cene Turecka formuly 1. Po víťazstve v sobotňajšej kvalifikácii nepustil nikoho pred seba ani v hlavnom závode a systémom štart - cieľ sa stal víťazom na okruhu v Istanbule.

Totálny triumf monopostov Ferrari potvrdil druhým miestom Fín Kimi Räikkonen. Pri okrúhlom - 100. štarte v pretekoch formuly 1 sa dočkal pódiového umiestnenia obhajca titulu Fernando Alonso, ktorý obsadil tretie miesto. "Milujem tento okruh. V Istanbule moja kariéra zaznamenala zlom. Tu som v minulosti vyhral prvé preteky," povedal po víťazstve Massa.

Hamilton mal problémy
Fanúšikovia najprestížnejšieho motoristického podujatia sveta boli zvedaví najmä na to, ako sa vyvinie súboj dvoch "nepriateľov" (na posledných pretekoch zablokoval Alonso Hamiltona v boxoch) v tíme McLarenu - Španiela Alonsa a lídra celkového poradia Lewisa Hamiltona. Počas trojtýždňového voľna spolu údajne vôbec nekomunikovali a objavili sa aj názory, že Brit Hamilton má v McLarene - stajne z britských ostrovov, protekciu. "Po všetkých rozhovoroch s vedením a Fernandom sa cítim v pohode a mám pocit, že ako tím sme silnejší," uviedol Hamilton. Na istanbulskom okruhu to však pre 22-ročného britského pilota dobre neskončilo. Už po štarte sa prepadol z druhého na piate miesto. V úvodných kolách stratil na najlepších 15 sekúnd a prišiel o šancu bojovať o pódiové umiestnenie. V záverečných okruhoch mal s monopostom technické problémy - na prednej pneumatike dostal defekt. Až do cieľa musel obraňovať piatu priečku, to sa mu napokon aj podarilo. Je to však pre neho druhý najhorší výsledok v kariére. Vďaka tomu sa k nemu v celkovom poradí priblížil jeho tímový kolega Alonso na rozdiel piatich bodov.

Ferrari cíti šancu
Do konca tohto ročníka formuly 1 zostáva odjazdiť ešte päť veľkých cien. Taliansky tím Ferrari sa aj vďaka získanému double v Turecku priblížil v pohári konštruktérov na vedúce McLareny na rozdiel 11 bodov. Pred blížiacim sa koncom tejto sezóny cíti tím z Maranella šancu dotiahnuť sa na vedúce duo Hamilton - Alonso. Obzvlášť pre to, že nasledujúce preteky formuly 1 budú na domácom okruhu Ferrari. O dva týždne sa uskutoční Veľká cena Talianska v Monze. "Už teraz sa na ňu teším. Pre celý tím Ferrari to budú špeciálne preteky. Verím, že zopakujeme úspech z Istanbulu," skonštatoval Massa. Jeho tímový kolega, fínsky pilot Kimi Räikkonen však zo svojho druhého miesta veľkú radosť nemal. "Závod sa rozhodol už na tréningoch. Monopost bol dobrý, ale viac som pre víťazstvo naozaj urobiť nemohol," hovorí Räikkonen.

Šéf pretekov chce naspäť Schumachera
Prezident najprestížnejších motoristických pretekov sveta formuly 1 Bernie Ecclestone prezradil pred Veľkou cenou Turecka, že medzi pilotmi chýba Michal Schumacher. Sedemnásobný majster sveta skončil kariéru v minulom roku. "Bol by som veľmi šťastný, keby sa Michael rozhodol vrátiť späť," povedal pre nemecký denník Bild šéf formuly 1, ktorý si myslí, že jeho odchodom sa znížil záujem fanúšikov o tieto preteky. "Môžeme ďakovať za Lewisa Hamiltona. Viete si však predstaviť súboje medzi Schumacherom a Hamiltonom? To by bolo skvelé - budem pracovať na tom, aby sa niekedy uskutočnili," konštatoval Ecclestone. O návrat nemeckého šampióna sa šéf formuly 1 neúspešne pokúšal pred dvoma mesiacmi na Veľkej cene Nemecka. Je však rád, že o rozruch sa na Veľkých cenách stará dvojica pilotov McLarenu, obhajca titulu Fernando Alonso, a najmä nováčik pretekov Lewis Hamilton. "Pripomínajú mi Alaina Prosta a Ayrtona Sennu z minulosti. Takéto konfrontácie plnia stránky novín. Každý šport potrebuje kontroverzné situácie, ktoré ho robia vzrušujúcim," dodal Ecclestone.

Piloti McLarenu sa zmierili
Po udalostiach na poslednej Veľkej cene Maďarska formuly 1 informovali médiá na celom svete o nepriateľských vzťahoch medzi pilotmi McLarenu, obhajcom titulu Fernandom Alonsom a lídrom celkového poradia Lewisom Hamiltonom. Alonso pred tromi týždňami na okruhu Hungaroring zablokoval v kvalifikácii v boxoch svojho tímového kolegu tak, že Hamilton už nestihol záverečné kolo. Pred pretekom v Turecku sa obaja piloti zmierili. "Minulosť je za nami. Hovoril som s Lewisom a museli sme sa smiať, ako nás noviny tlačili do ,vojny'," povedal Alonso. Jeho slová doplnil aj doterajší líder celkového poradia majstrovstiev sveta Lewis Hamilton. "Nechcem povedať, že je všetko ideálne. Vyjasnili sme si však rozpory a to, čo chceme v tejto sezóne dosiahnuť," vyjadril sa Hamilton.

Poradie jednotlivcov
1. Lewis Hamilton (V. B.) 84 bodov
2. Fernando Alonso (Špa.) 79
3. Felipe Massa (Bra.) 69
4. Kimi Räikkönen (Fín.) 68
5. Nick Heidfeld (Nem.) 47

Pohár konštruktérov
1. McLaren 148 bodov
2. Ferrari 137
3. BMW Sauber 77
4. Renault 36
5. Williams 22

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
05. máj 2024 12:26