StoryEditor

Ulice New Yorku patrili maratóncom

04.11.2007, 23:00
Takmer 40--tisíc ľudí sa postavilo na štart jedného z najmasovejších pretkov na svete, maratónu v New Yorku. Viac ako 42 kilometrov dlhú trať v newyorských uliciach každoročne absolvuje aj viacero celebrít. Svoju minuloročnú účasť si zopakoval sedemnásobný šampión cyklistickej Tour de France Lance Armstrong, medzi bežcami bol aj fínsky pilot formuly 1 Heikki Kovalainen či dlhoročný gólman klubu z NHL New York Rangers, Mike Richter. "Známe svetové osobnosti zo športu či kultúry určite zvyšujú popularitu tohto už beztak veľmi sledovaného podujatia," povedal pre HN dvojnásobný účastník maratónu v New Yorku Peter Buc.

Takmer 40-tisíc ľudí sa postavilo na štart jedného z najmasovejších pretekov na svete, maratónu v New Yorku. Viac ako 42 kilometrov dlhú trať v newyorských uliciach každoročne absolvuje aj viacero celebrít. Svoju minuloročnú účasť si zopakoval sedemnásobný šampión cyklistickej Tour de France Lance Armstrong, medzi bežcami bol aj fínsky pilot formuly 1 Heikki Kovalainen či dlhoročný gólman klubu z NHL New York Rangers Mike Richter. "Známe svetové osobnosti zo športu či kultúry určite zvyšujú popularitu tohto už beztak veľmi sledovaného podujatia," povedal pre HN dvojnásobný účastník maratónu v New Yorku Peter Buc.

Beh pre vyvolených
V minulosti sa mohol newyorského maratónu zúčastniť takmer ktokoľvek, kto sa prihlásil. Popularita podujatia však v posledných rokoch zaznamenala veľký nárast. Na tohtoročné preteky sa prihlásilo približne 90-tisíc bežcov, na štart sa pritom postaví ani nie polovica z nich. "Na tom je vidieť, aký je tento maratón populárny. Zo všetkých bežcov sa žrebujú miesta v pretekoch, je to lotéria, ktorá rozhodne, či sa ho zúčastníte, alebo nie," tvrdí Buc. Pritom samotná prihláška stála okolo 150 dolárov, ale koho nevyžrebujú, môže sa bez poplatku prihlásiť ďalší rok. Ak nie je vybraný tri roky po sebe, tak ten štvrtý môže automaticky štartovať. Okrem toho si Slováci, ktorí sa pretekov zúčastnili, museli vybaviť víza, ubytovanie a samozrejme najdrahšie boli letenky. "Myslím, že žiadny vrcholový bežec zo Slovenska sa na tento maratón nechystal. Viem len o trojici Eva Saidlová, Zdenka Trulíková a Vladimír Suchán. To sú všetko len rekreační bežci a do New Yorku si išli splniť sen," hovorí Buc. Tento sviatok bežcov patrí medzi typické mestské maratóny, jeho trasa vedie najznámejšími štvrťami veľkomesta -- od Brooklynu cez Queens až do cieľa, ktorý je v Central Parku na Manhattane.

Maratónom žije celé mesto
Ako nášmu denníku prezradil rekreačný maratónec Peter Buc, momentom, na ktorý nikdy nezabudne, je samotný úvod pretekov. "Zhromaždí sa neuveriteľná masa športovcov, je to jedno veľké mravenisko medzinárodných bežcov, od Ázijčanov, Afričanov až po Európanov a samozrejme domácich atlétov," skonštatoval Buc. Na samotný začiatok maratónu musia športovci čakať približne tri hodiny. Po nich sú zoradení do skupín od najlepších po najslabších. "Delí sa to kvôli tomu, aby pomalší neprekážali silnejším bežcom. Všetci uvádzajú v prihláškach najlepšie časy, a podľa toho im patrí miesto na štarte," poznamenal Buc. Cesty viac ako 42 kilometrov dlhých pretekov lemujú státisíce obyvateľov New Yorku. "Celá doprava je vlastne kvôli tomu ochromená, je to neskutočne veľká akcia. Hovorí sa, že popri trati bývajú približne dva milióny fanúšikov," dodal Buc. Ďalších 315 miliónov sleduje toto najprestížnejšie maratónske podujatie sveta pri televíznych obrazovkách.

Víťazný návrat Britskej šampiónky
Majsterka sveta z roku 2005 a držiteľka svetového rekordu v maratóne, britská bežkyňa Paula Radcliffová zažila úspešný návrat do vrcholového športu. Po poldruharočnej pauze spôsobenej narodením prvého dieťaťa sa časom 2:23.09 stala víťazkou newyorského maratónu a odniesla si víťaznú prémiu 170--tisíc dolárov. O desaťtisíc menej získal aj najrýchlejší muž, Keňan Martin Lel, ktorý dosiahol čas 2:09.04.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
01. máj 2024 23:57