StoryEditor

Najdrahšie zápasy odohral Németh

30.08.2007, 00:00
Zahraničné futbalové kluby ponúkajú za kvalitných hráčov milióny, či za najväčšie hviezdy aj miliardy korún. Týka sa to aj slovenských futbalistov. Lukratívne prestupy však nemajú vždy šťastný koniec, či už pre samotný klub, alebo pre hráča.

Náš denník sa pozrel na najhoršie obchody, aké s našimi futbalistami urobili európske kluby. Najviac miliónov "vyhodil" za Slováka najslávnejší český klub, Sparta Praha. Pred desiatimi rokmi zaplatil 35 miliónov korún za Szilárda Németha.
Ten však za "rudých" odohral iba osem stretnutí - jeden zápas tak Spartu vyšiel na 4,4 milióna korún. "Futbalovo pôsobil veľmi dobre, bol to rýchly a technický hráč. Po zranení však nebol v dobrej kondícii, v tíme to mal veľmi ťažké a zložité," povedal pre HN v tom čase tréner Sparty Praha Zdeněk Ščasný.

Omyl Rezešovej éry
Seniorský futbal začal Németh hrať v Slovane Bratislava, kde potvrdil svoje schopnosti zakončovateľa. V 61 stretnutiach za "belasých" strelil 25 gólov. Jeho potenciál neunikol zástupcom vtedajšieho najsilnejšieho slovenského klubu, Košíc. Nevydarený 35-miliónový prestup do pražskej Sparty sa uskutočnil v roku 1997. Oba zainteresované kluby (Spartu a Košice) vtedy vlastnil jeden majiteľ, bývalý minister dopravy, pôšt a telekomunikácii Alexander Rezeš.
"Do klubu ho priviedol pán Rezeš, bol nám predstavovaný ako jeden z najväčších talentov slovenského futbalu," hovorí Ščasný. Svoje kvality však iba 20-ročný útočník v českej lige nepotvrdil. Odohral iba osem stretnutí, v ktorých sa mu nepodarilo skórovať ani raz. "Ak si dobre spomínam, tak do našej základnej zostavy sa nedostal najmä kvôli pretrvávajúcim zdravotným problémom," skonštatoval v tom čase sparťanský kouč.

Presadil sa iba doma
Naopak, hráčsky agent Juraj Vengloš videl príčiny jeho neúspechu v pražskom klube inak. "Určite mal futbalové kvality na to, aby sa v Sparte presadil. Podľa mňa bolo potrebné mať s ním viac trpezlivosti," uviedol Vengloš. Tú vtedajšie slovenské vedenie "rudých" nemalo a Németh sa po pol roku vrátil naspäť do našej ligy - do Košíc. Odtiaľ odišiel do Interu Bratislava, s ktorým získal dva majstrovské tituly a opäť našiel streleckú formu - počas dvoch ročníkov nastrieľal 33 gólov.
To mu otvorilo cestu do anglickej Premier league, kde hrával v Middlesbrough. Dnes pôsobí v druhej nemeckej lige, kde nastupuje za Allemaniu Aachen. V zahraničí sa mu však nikde nepodarilo nadviazať na takú streleckú potenciu, akú mal v bratislavských kluboch Slovane a Inter či v Košiciach. Stále je však rekordérom v počte gólov za slovenskú reprezentáciu. Za národný tím dal 21 gólov.

Za Šeba "vyhodili" sto miliónov
Bývalý útočník Interu Bratislava a petržalskej Artmedia odchádzal do škótskeho veľkoklubu Glasgow Rangers ako jeden z najlepších hráčov vtedajšieho majstrovského tímu Rakúska Austrie Viedeň. "Jazdci", ako sa glasgowskému tímu hovorí, za neho zaplatili približne 101 miliónov korún. Je pravdou, že nastúpil v 24 stretnutiach minulého ročníka, avšak v priemere na jedno stretnutie odohral iba 28 minút a strelil len dva ligové góly. "Veľa ľudí si ani neuvedomuje, aká konkurencia je v klube, akým je Glasgow Rangers," skonštatoval pre HN jeho manažér Karol Csontó.
Šeba si do škótskeho mužstva vybral francúzsky tréner Paul Le Guen, avšak po polovici ročníka skončil. Nový kouč Rangers Walter Smith priznal, že so Šebom do základnej zostavy nepočíta. "Klub sa ho snažil predať, ale Filip si vybral hosťovanie vo francúzskom Valenciennes. Na prestup ho chceli tímy z nemeckej bundesligy, Wolfsburg či Bochum. Verí však, že za Rangers ešte má šancu v budúcnosti nastupovať," dodal Csontó.

Najhoršie prestupy v zahraničí
Nevydarené obchody prežili okrem našich futbalistov aj hviezdy svetového futbalu. Jedným z najmenej vydarených prestupov bol nákup anglického tímu Aston Villa. Ten v roku 2001 získal z chorvátskeho Dinama Záhreb útočníka Boška Balabana v prepočte za 650 miliónov korún. Hráč sa však nedokázal prispôsobiť podmienkam "ostrovného" futbalu, a za Aston Villu nestrelil ani jeden gól a nastúpil iba na osem stretnutí. Za jeden Balabanov súboj tak Aston Villa zaplatila 80 miliónov korún.
Ani najslávnejší európsky klub Real Madrid sa nevyhol prestupovému fiasku. Pred tromi rokmi kúpil anglického futbalistu Jonathana Woodgatea za 330 miliónov korún. Reprezentačný obranca mal však počas celých troch rokov v "bielom balete" zdravotné problémy. Preto stihol odohrať iba deväť ligových zápasov. Jedno stretnutie tohto hráča tak vyšlo Real na 37 miliónov korún.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
28. apríl 2024 00:17