StoryEditor

Čas Hamšíkovho prestupu sa kráti

28.01.2008, 23:00
Posledný januárový deň tohto roku, čiže už o dva dni. Presne vtedy sa v elitných európskych futbalových súťažiach (Anglicko, Španielsko, Taliansko) končí prestupový termín na nákup hráčov.

Práve z týchto krajín dostáva hviezda talianskeho Neapola a slovenský reprezentant Marek Hamšík týždeň čo týždeň ponuky od gigantov svetového futbalu - Realu Madrid, Chelsea Londýn či Juventusu Turín. Veľkoklubom sa čas na získanie Hamšíka kráti, podľa zdroja HN je cena 20-ročného stredopoliara viac ako 400 miliónov korún. "Ponuky na jeho prestup stále prichádzajú, udiať sa môže ešte všeličo," prezradil pre HN hráčov manažér Juraj Vengloš.

Polrok snov
Marek Hamšík odišiel v lete minulého roka do Neapola z talianskej druholigovej Brescie za 183 miliónov korún a jeho cena sa počas posledného polroka zdvojnásobila. "Jeho výkony spolu s mladým vekom je ideálna kombinácia, ktorá láka európske veľkokluby," tvrdí pre HN otec talentovaného Slováka, Richard Hamšík. Špílmacher Neapola strelil v najvyššej talianskej súťaži - Serie A, už šesť gólov a spomedzi všetkých hráčov klubu mu patrí druhé miesto. O jeden gól viac strelil iba uruguajský útočník Marcelo Zalayeta, ktorý je v klube iba na hosťovaní z Juventusu Turín. "Samozrejme, že Marek hovorí o svojej túžbe hrať jedného dňa v nejakom veľkoklube v absolútnej svetovej špičke. Ale povedať, či to bude zajtra, o polroka či o rok, je veľmi ťažké. Vo futbale sa nedá predpovedať," hovorí Hamšík starší. Jeho synovi sa ako jedinému hráčovi klubu spod sopky Vezuv podarilo nastúpiť vo všetkých dvadsiatich stretnutiach tohto ročníka Serie A. Po takmer každom víkendovom kole sa mu dostáva chvála od talianskych médií a inak to nebolo ani po posledných dvoch ligových dueloch. O posledné tri góly Neapolu v talianskej lige sa postaral práve Hamšík. Pred týždňom zariadil dvoma gólmi remízu s rímskym Laziom. Jeho posledný zásah však body pre Neapol neznamenal, v Cagliari jeho tím prehral 1:2. "On si veľmi slávu nepripúšťa k telu aj keď patrí medzi najväčšie hviezdy klubu a pritom má ešte všetko pred sebou," uviedol Richard Hamšík.

Hamšík odísť nechce
Posledným oficiálnym záujemcom o Hamšíkove služby bol ruský majiteľ londýnskej Chelsea Roman Abramovič. Jeho klub bol ochotný vyplatiť za nášho futbalistu až 535 miliónov korún, pričom talianske médiá hovoria o ešte vyššej cene. "Nevyzerá to zatiaľ tak, že by sa ešte počas nasledujúcich dvoch dní podarilo zrealizovať jeho prestup. Vyskočiť môže ešte nejaký konkrétny záujem, ale on odísť nechce a rovnako rozmýšľa aj vedenie Neapola," povedal Vengloš. Už nejedenkrát v minulosti sa však potvrdilo, že futbal je obrovský biznis a miliónové prestupy sa môžu udiať aj v posledný deň zimného prestupového obdobia. To však odmieta aj Hamšíkov otec Richard. "Nepredpokladám, že by ho už teraz uvoľnili. Marekovi sa tam páči, nič mu nechýba a rovnako aj klub si ho chce udržať. Nechceme, aby išiel do Chelsea alebo Realu Madrid a sedel tam iba na lavičke," skonštatoval Richard Hamšík a dodal: "Minimálne do leta zostane v Neapole."

Kto je Marek Hamšík
Rodák z Banskej Bystrice začal hrávať profesionálne futbal v bratislavskom Slovane. V roku 2004 prestúpil do talianskej Brescie. Výška odstupného bola približne dva milióny korún a počas minulého leta ho získal prvoligový Neapol za 183 miliónov korún. 20-ročný stredopoliar prešiel všetkými mládežníckymi slovenskými reprezentáciami. Hamšík je v Taliansku populárny nielen kvôli výkonom, ale aj účesom. Púta pozornosť svojimi divoko stojacimi vlasmi. V roku 2007 debutoval reprezentácii Slovenska. Premiéru absolvoval v prípravnom zápase proti Poľsku (2:2).

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. apríl 2024 14:39