StoryEditor

Atletické súťaže otvorí Olympia

18.08.2004, 00:00
Olympijské súťaže v atletike, ktorá býva pod piatimi kruhmi tradične jedným z najsledovanejších športov, sa začnú dnešnými pretekmi v hode guľou mužov a žien. Ich dejiskom bude antický štadión v Olympii, kde sa naposledy súťažilo o vavrínové vence víťazov starovekých hier pred 1 619 rokmi.

Olympijské súťaže v atletike, ktorá býva pod piatimi kruhmi tradične jedným z najsledovanejších športov, sa začnú dnešnými pretekmi v hode guľou mužov a žien. Ich dejiskom bude antický štadión v Olympii, kde sa naposledy súťažilo o vavrínové vence víťazov starovekých hier pred 1 619 rokmi. Po odchode Milana Haboráka, ktorého pre pozitívny dopingový test z hier vylúčili, bude mať slovenská guliarska súťaž zastúpenie iba v Mikulášovi Konopkovi. Ten sa na vrcholnom medzinárodnom podujatí predstaví prvý raz po dvojročnej pauze zavinenej dopingovým prehreškom na halovom šampionáte starého kontinentu vo Viedni v roku 2002.
"Nepochybne bude zaujímavé súťažiť na mieste, kde pred mnohými storočiami bojovali o slávu a česť antickí hrdinovia. Trochu ma však mrzí, že ma neuvidí brat Milo, keďže kladivári budú o olympijské kovy bojovať v Aténach," uviedol Mikuláš Konopka. Bývalý juniorský majster sveta sa v letnej sezóne postavil do guliarskeho kruhu dovedna jedenásťkrát. Štyri razy prekonal 20-metrovú hranicu, jeho tohtoročné maximum z mítingu v slovinskom Velenje má hodnotu 20,34 m. "Kvalifikačný limit na postup do finálovej dvanástky je rovných 20 metrov. Do Atén som letel optimisticky naladený, tréningové ukazovatele ma potešili. Súťaž je však iná ako tréning. Mojím cieľom je miesto vo finálovom tucte," dodal 25-ročný guliar z Čaty. V Olympii sa predstaví rekordný počet 43 guliarov, tohtoročným tabuľkovým lídrom je Američan Godina s výkonom 21,71 m. Pred štyrmi rokmi v Sydney triumfoval Fín Arsi Harju, do Atén sa však nekvalifikoval. Kvalifikácia súťaže guliarov v Olympii je na programe od 9.00 hod., finále od 16.30 hod.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 18:31