StoryEditor

Škoda pre Tour. Bude bez Škody

31.07.2007, 00:00
Česká automobilová spoločnosť Škoda Auto je dlhoročným sponzorom športových podujatí po celom svete. Dlhoročne finančne podporuje okrem iných aj majstrovstvá sveta v hokeji či najprestížnejšie cyklistické preteky na svete, Tour de France.

Tie sa v posledných rokoch preslávili najmä dopingovými škandálmi cyklistov, ktoré neprinášajú spoločnosti práve najlepšiu reklamu. "Na konci roka sa nám končí sponzorský kontrakt s Tour de France. Je možné, že ho nepredĺžime. Najprv musíme zistiť, čo nám podpora týchto pretekov priniesla a, naopak, čo nám vzala," povedal pre HN hovorca športového marketingu spoločnosti Škoda Auto Jaroslav Černý.

Štyri temné roky Tour
Štyri roky je spoločnosť Škoda Auto jedným z hlavných sponzorov Tour de France. Počas tohto obdobia sa však na tomto podujatí čoraz častejšie objavujú dopingoví hriešnici. Stačí pripomenúť minuloročné prípady nemeckého cyklistu Jana Ullricha či Španiela Ivana Bassa a v neposlednom rade aj víťaza Tour z minulého roka, Američana Floyda Landisa. Ten bol neskôr obvinený z užívania dopingu a do dnešného dňa sa o svojej nevine súdi. V médiách sa dokonca objavujú úvahy o tom, že každý pretekár, ktorý sa postaví na viac ako tritisíckilometrovú trať Tour, musí užívať nejaké zakázané prostriedky. Z tohto dôvodu je pochopiteľné, že sponzor Tour uvažuje o ukončení spolupráce s takýmito pretekmi plnými škandálov. "Je ešte v štádiu riešenia, či budeme chcieť pokračovať v spolupráci s Tour de France aj v nasledujúcich rokoch," skonštatoval Černý. Naopak, hovorca Tour de France Philippe Sudres si však nepripúšťa, že by toto podujatie bolo ohrozené. "Tour de France je veľmi silná, má viac než storočnú históriu. Musíme sa starať o to, aby svoju pozíciu pre tieto aféry nestratila," tvrdí pre HN Sudres.

Dopujúci Kazach tímovú kasu neohrozil
Prvý doping u cyklistu na tohtoročnej Tour de France zistili u jedného z favoritov, kazašského pretekára Alexandra Vinokurova. Ten sa do hry o celkové prvenstvo na Tour snažil vrátiť vďaka krvnému dopingu. Po jeho odhalení sa z pretekov odhlásil aj celý tím Astana, ktorého hlavným sponzorom je Cyklistická federácia Kazachstanu, na čele ktorej stojí predseda vlády tejto krajiny Daniel Kenžetajevič Achmetov. Rozpočet tohto tímu je 12 miliónov eur (viac ako 400 miliónov korún) a za jeho pokrytím stojí najmä tento politik. "Do konca tohto roka bude kazašská cyklistická federácia určite hlavným sponzorom," uviedla pre HN hovorkyňa tímu Corinne Drueyová. Uvedomuje si však, že pre dopingovú aféru ich jazdca Alexandra Vinokurova nemusí spolupráca Astany s predsedom vlády Kazachstanu pokračovať. "Nášmu tímu určite tieto aféry nepomáhajú. Všetko záleží na Danielovi Achmetovovi, či bude chcieť finančne dotovať tím aj v budúcom roku," hovorí Drueyová. Podľa nej tohtoročnú Tour nesledovalo vo francúzskych uliciach toľko fanúšikov ako v minulosti. "Záujem divákov sa mi zdal menší ako v minulých rokoch," dodala Drueyová.

Armstrongov tím bral najviac
Napriek všetkým kontroverzným udalostiam, ktoré tohtoročnú Tour sprevádzali, tí najlepší si rozdeľovali prémie. Discovery Channel, ktorého spoluvlastníkom je sedemnásobný víťaz Tour de France Lance Armstrong, si odniesol z prestížnych cyklistických pretekov najviac. Vďačí tomu za prvé, tretie a ôsme miesto v celkovom poradí jednotlivcov, víťazstvu v súťažiach mladých jazdcov a tímov, etapovým umiestneniam. Celkovo si americký tím odniesol z Tour 723 240 eur (takmer 25 miliónov korún). Je to o takmer pol milióna eur viac, ako získal druhý tím Predictor Lotto. Lídrom príjmov medzi jednotlivcami je, samozrejme, celkový víťaz pretekov, Španiel Alberto Contador, ktorý za žltý dres získal celkovo 450-tisíc eur a za biely najlepšieho jazdca do 25 rokov ďalších 20-tisíc. Najmenej si z francúzskych ciest odniesla domáca stajňa Ag2r, ktorého jazdci si počas trojtýždňového trápenia zarobili približne 13-tisíc eur (necelého pol milióna korún). Kým cyklisti Ag2r dostanú v priemere 1 393 eur na osobu, chlapci z Discovery si budú deliť okolo 80-tisíc eur.

Za doping chceme doživotný zákaz
Hovorca Tour de France Philippe Sudres pre HN:
Čo hovoríte na práve skončené preteky?
- Bola to veľmi náročná Tour plná škandálov. Nevyšli nám predsavzatia, o ktoré sme sa snažili pred jej začiatkom - aby bola pokojná. Sme nešťastní z toho, že sa skončila úplne opačne.

Viete už, čo musíte urobiť, aby sa to v budúcnosti neopakovalo?
- Je veľmi zložité na to odpovedať. Pracujeme s antidopingovou agentúrou, s ministrom športu Francúzska, budeme sa stretávať a chceme prijať také rozhodnutia, ktoré by mali pomôcť skončiť dopingu v cyklistike.

Neklesá pre tieto dopingové škandály divácky záujem o Tour de France?
- Neviem, ako je to vo svete, ale ľudia vo Francúzsku podporovali snahu organizátorov o očistenie podujatia. Potrebujeme Tour navrátiť kredit a ukázať ľuďom tie správne dôvody, aby ju mali radi.

Môže byť ohrozená budúcnosť týchto pretekov pre každoročné dopingové prehrešky?
- Tour de France je veľmi silná, má viac ako storočnú históriu. Musíme sa starať o to, aby svoju pozíciu pre tieto aféry nestratila. Jediná naša obava je, aby sa doping na nej neopakoval v ďalších rokoch. Budeme naozaj tvrdo bojovať, aby nebol.

Ako?
- Musíme pritvrdiť pravidlá trestov pre dopingových hriešnikov. Prijmeme naozaj tvrdé opatrenie. Dvojročné zastavenie činnosti nie je pre športovca trestom. Doživotný zákaz by možno pomohol viac.

Tour de Doping. Hriešnici minulosti
1967
- Pri výjazde na Mont Ventoux zomrel britský cyklista Tom Simpson. Následná pitva preukázala u športovca nadmerné požívanie amfetamínu.

1998
- 8. júla vypukol škandál, keď colníci zatkli Willyho Woeta, lekára tímu Festina, za držanie nelegálneho množstva liekov a narkotík.

1999
- Talianskomu cyklistovi a víťazovi Tour de France z roku 1998 Markovi Pantanimu našli v tele vysokú hladinu červených krviniek po užítí zakázaného prostriedku. O päť rokov neskôr, po predávkovaní liekmi na utíšenie bolesti zomrel.

2002
- Manželku tretieho muža na Tour, Litovčana Raimondasa Rumšasa, zatkla francúzska polícia. V jej automobile sa našli anabolické steroidy a ďalšie zakázané prostriedky.

2006
- Pred začiatkom Tour boli obvinení z dopingu nemecký jazdec Jan Ullrich a Talian Ivan Basso. Neskorší víťaz celých pretekov, Američan Floyd Landis, čelí obvineniam z užívania zakázaných preparátov dodnes.

2007
- Prvým pozitívne testovaný cyklistom na tohtoročnej Tour sa stal nemecký jazdec Patrik Sinkewitz z tímu T-Mobile. Analýza jeho vzoriek preukázala, že mal v tele vysokú hladinu testosterónu. Dopingovou kontrolou neprešiel aj favorit pretekov, Kazach Alexander Vinokurov, a taliansky cyklista Cristiano Moreni. Ich tímy následne opustili preteky. Štyri dni pred záverom bol svojím tímom Rabobankom stiahnutý z peletónu jeho líder Michael Rasmussen pre vyhýbanie sa dopingovým skúškam pred začiatkom pretekov.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 09:40