StoryEditor

Atletika. USA verzus zvyšok sveta

03.09.2007, 00:00
Americkí atléti sa stali jednoznačne najúspešnejšími športovcami na svetovom šampionáte v japonskej Osake. Spolu získali 26 medailí, z toho až 14 zlatých. Úspešne sa skončil šampionát aj pre slovenskú výpravu, ktorá po desiatich rokoch získala medailu.

Bronzovú zásluhou kladivára Libora Charfreitaga.

Svetový rekord nepadol
Individuálnymi kráľmi svetovej atletiky sa stali taktiež Američania. Medzi mužmi získal tri zlaté medaily Tyson Gay, ktorý získal titul Najrýchlejšieho muža planéty, keď dominoval na oboch šprintérskych tratiach 100 a 200 metrov. Tretie zlato si vybojoval v štafete na 4 x 100 metrov. Medzi ženami sa trojnásobnou majsterkou sveta stala takisto Američanka: Allyson Felixová. Tá kraľovala na 200-metrovej trati a v oboch štafetách - na 100 aj 400 metrov. Dve najcennejšie medaily získal ešte rodák z Kene Bernard Lagat, ktorý však tiež reprezentuje USA.
Žiadny z pretekárov však na osackom šampionáte neprekonal svetový rekord a nezískal tak prémiu 100-tisíc dolárov. Víťaz v každej disciplíne si za zisk zlatej medaily odnesie prémiu 60-tisíc dolárov.

Slováci zažili najlepší šampionát
Pre slovenskú atletiku to bol najúspešnejší šampionát v ére samostatnosti. Okrem bronzu sa ďalší štyria naši reprezentanti dostali medzi elitnú dvanástku. Posledné tri svetové šampionáty naznačili výkonnostný vzostup slovenskej atletiky. V roku 2003 v Paríži skončili v prvej dvanástke iba traja pretekári, pred dvoma rokmi v Helsinkách štyria.

V Osake možno aj doping
Svetový šampionát sa až do posledného dňa "zaobišiel" bez dopingu. Včera sa však objavil dopingový prípad. Šéf svetovej atletiky Lamine Diack totiž zverejnil informáciu, podľa ktorej sa v jednej z odobraných vzoriek objavila nezvyčajne vysoká hladina istej látky. Diack odmietol špecifikovať meno, národnosť a disciplínu atléta, u ktorého uskutočnili inkriminovaný odber.
"Ešte to samo osebe nemusí znamenať doping. Určite treba nález dôkladne prekontrolovať. Na rad musí prísť analýza B-vzorky," povedal hovorca Medzinárodnej atletickej federácie Nick Davies. V Osake sa uskutočnilo dovedna vyše tisíca testov, ktorým sa podrobilo 926 atlétov.

Medailová bilancia krajín
Zlato Striebro Bronz
1. USA 14 4 8
2. Keňa 5 3 5
3. Rusko 4 9 3
4. Etiópia 3 1 0
5. Nemecko 2 2 3
..................................................
36. Slovensko 0 0 1

Najlepšie výsledky Slovákov
bronz: Libor Charfreitag (kladivo)
9. miesto: Lucia Klocová (800 metrov)
10. miesto: Miloslav Konopka (kladivo)
12. miesto: Jana Velďáková (diaľka)
12. miesto: Dana Velďáková (trojskok)
13. miesto: Dmitrij Vaľukevič (trojskok)
13. miesto: Martina Danišová (kladivo)

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 02:34