StoryEditor

Nemeček: Slovenská mena na hokejovej burze stúpa

24.04.2003, 00:00
Vo fínskych mestách Helsinki, Tampere a Turku sa už v nadchádzajúcu sobotu začne 67. ročník majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji, ktorý vyvrcholí finálovým stretnutím v nedeľu 11. mája. Viac v mimoriadnej prílohe MS v hokeji.
  • Göteborská zlatá hokejová báseň
  • Anketa s bývalými reprezentačnými trénermi SR
  • Vo fínskych mestách Helsinki, Tampere a Turku sa už v nadchádzajúcu sobotu začne 67. ročník majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji, ktorý vyvrcholí finálovým stretnutím v nedeľu 11. mája. V úlohe obhajcu titulu sa na nich predstavia slovenskí reprezentanti, ktorí sa v A-skupine postupne stretnú s Nemeckom, Ukrajinou a Japonskom. O finančnom zabezpečení slovenskej výpravy, ako aj o celkovom napredovaní slovenského hokeja sme sa krátko pred odchodom do dejiska šampionátu pozhovárali s generálnym sekretárom Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) a manažérom reprezentačného tímu Igorom Nemečkom.
    Slovenská hokejová reprezentácia dosiahla v posledných troch rokoch výrazný prienik medzi svetovú špičku, keď na MS v Petrohrade a Göteborgu získala strieborné, resp. zlaté medaily. Tieto úspechy sa pravdepodobne odzrkadlili aj na zvýšenom záujme sponzorov o slovenský hokej...
    -- Petrohrad bol naozaj takým prvým zlomom a už pár mesiacov po šampionáte sme podpísali exkluzívnu zmluvu s Eurotelom. Ešte výraznejšie sa situácia zlepšila po vybojovaní titulu majstrov sveta v Göteborgu. Tento úspech nám umožnil získať k Eurotelu ďalšieho generálneho partnera, ktorým sa stala spoločnosť ING. Dnes máme okrem nich aj dvoch hlavných sponzorov -- SPP a Corgoň -- plus niekoľkých ďalších partnerov. Pochopiteľne sa ešte nemôžeme porovnávať s inými hokejovými veľmocami, ale ak bude slovenský hokej dosahovať také výsledky ako v poslednom období, verím, že sa to ešte zlepší.
    O koľko sa teda percentuálne zlepšilo finančné zázemie v porovnaní so situáciou spred Petrohradu?
    -- To je ťažko presne vyjadriť, môžem však povedať, že situácia je omnoho lepšia. Obe zmluvy s generálnymi sponzormi, ktoré sme podpísali, sú v porovnaní s minulým obdobím zvýšené. Rovnako je dôležité, že zmluva s ING je dlhodobá, znie až do roku 2005, a ešte o rok dlhšie sme sa dohodli na vzájomnej spolupráci s Corgoňom. Tieto dohody sú tiež pozitívom posledných výsledkov, pretože tieto spoločnosti nešli do spolupráce len preto, že sme dosiahli jednorazový úspech, ale skôr veria v dlhodobé úspešné výsledky reprezentácie.
    Prílev sponzorských peňazí sa odzrkadľuje aj na výške rozpočtu SZĽH. S akým ročným rozpočtom disponujete v tomto roku a akou mierou sa na ňom podieľajú prostriedky od štátu a sponzorov?
    -- Na tento rok bude rada SZĽH na konci mája schvaľovať rozpočet približne vo výške sto až stodvadsať miliónov korún. Pomer medzi štátnymi a sponzorskými prostriedkami bol v minulom roku šesťdesiat ku štyridsiatim percentám. Opäť počítame s prebytkovým rozpočtom, vlani sme vykázali zisk osem miliónov korún.
    Môžete prezradiť, aká časť z rozpočtu je vyčlenená na zabezpečenie účasti slovenskej reprezentácie na MS?
    -- Iba samotný záverečný turnaj nás vyjde približne na dva milióny korún. Táto suma zahŕňa všetky náklady od nákupu leteniek, oblečenia pre hráčov, až po ich vreckové. Celková suma aj s poslednou prípravou, ktorá teraz zahŕňala tri tréningové bloky, je však vyššia, pohybuje sa až okolo piatich miliónov. Podľa medzinárodných dohôd totiž musíme okrem zabezpečenia nášho mužstva platiť náklady aj pre nášho súpera, ktorý si pri medzištátnych zápasoch na Slovensku hradí iba dopravu.
    Účasť na MS je však pre slovenský hokej rozhodne "ziskovým podnikom". Veď okrem sponzorských príjmov platí Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) každému kvalifikovanému mužstvu vysoký účastnícky poplatok. Jeho veľkosť je odvodená na základe konečného umiestnenia (za zisk titulu majstra sveta IIHF v tomto roku vyčlenila 900-tisíc švajčiarskych frankov -- pozn. red.). Akým spôsobom rozdeľuje SZĽH takto získané prostriedky?
    -- Podľa nášho kľúča ide z týchto financií samotnému mužstvu šesťdesiat percent, ich ďalšie rozdelenie je v kompetencii hlavného trénera. Ďalších pätnásť percent dostávajú extraligové kluby za uvoľňovanie hráčov do reprezentácie a zvyšných dvadsaťpäť percent zostáva na zväze. Tento balík nám potom pomáha financovať juniorské reprezentačné výbery, pretože tie sú zo sponzorského hľadiska oveľa menej zaujímavé, než áčko.
    Slovenský futbalový zväz zverejnil pred krátkym časom informácie o mesačných príjmoch trénerov slovenskej futbalovej reprezentácie. Kedy sa verejnosť dozvie, koľko zarábajú ich hokejoví kolegovia?
    -- Myslím si, že dôjde z našej strany aj k tomuto kroku, zatiaľ je to však otázka našej spoločnosti, pretože na Slovensku stále panuje veľká závisť. V západnej Európe je zverejňovanie platov normálny jav, v Amerike takisto, preto je zrejmé, že je iba otázkou krátkeho času, kedy k tomu dôjde aj na Slovensku.
    Plánujete úspechy z posledných rokov využiť aj na diplomatickom poli a pokúsiť sa o kandidatúru na usporiadanie svetového šampionátu?
    -- Náš záujem angažovania sa v týchto otázkach je postupný. Najskôr sme chceli usporiadať MS v kategórii osemnásťročných, následne dvadsaťročných a až potom sme chceli kandidovať na organizovanie majstrovstiev sveta A-kategórie. V minulom roku nám vyšiel prvý cieľ, keď sa Trnava a Piešťany stali úspešnými hostiteľmi šampionátu hráčov do 18 rokov. Žiaľ, kandidatúra na dvadsiatku nám nevyšla, prednosť pred nami dostalo Fínsko...
    Najväčším nedostatkom Slovenska v súvislosti s možnou kandidatúrou na vrcholné hokejové podujatia je zrejme chýbajúca hala, ktorá by zodpovedala potrebným parametrom...
    -- Presne tak, košickému zimnému štadiónu stále chýbajú na dostavbu financie a bratislavská hala je z hľadiska celkového zabezpečenia nevyhovujúca. Ak by sa aj v Bratislave našli prostriedky na kúpu pozemku a výstavbu nového stánku, problémom by ostalo jeho prevádzkovanie po majstrovstvách sveta. S financovaním novopostavených štadiónov majú v súčasnosti starosti aj organizátori MS spred dvoch rokov v Kolíne a Hannoveri. Navyše na najbližšie roky sú už nesmierne silní kandidáti. O usporiadanie MS v roku 2007 už prejavila po prvýkrát v histórii záujem Kanada a o rok neskôr sú veľmi vážni uchádzači Švajčiarsko a Francúzsko. V roku 2008 majú totiž zhodne oslavu stého výročia svojho vzniku Švajčiarska hokejová federácia a Medzinárodná hokejová federácia, ktorá bola založená vo Francúzsku. Dovolím si tvrdiť, že z hľadiska organizačného zázemia máme dostatok ľudí, ktorí by zvládli usporiadať šampionát, ale z oboch spomínaných dôvodov určite nebudeme kandidovať skôr ako v roku 2009.
    Akým spôsobom chce zväz riešiť problém nedostatku kvalitných hokejových arén?
    -- Počas tohto volebného obdobia máme v pláne postaviť každý rok tri jednoduché nízkorozpočtové haly, čo je spolu deväť hál v rozpočte 30 -- 35 miliónov korún. Tento projekt chce zväz, pochopiteľne, realizovať s prispením štátnych, ako aj mestských financií. Okrem toho chceme venovať pozornosť aj tým halám, ktoré v súčasnosti máme, pretože niektoré z nich sú v dezolátnom stave. Jednoducho by nebolo dobré, aby sme sa sústredili iba na výstavbu nových hál a staré nám budú chátrať. Poslednou prioritou je dobudovanie piešťanského komplexu, ktorý je pre nás, v úvodzovkách, takým národným centrom.
    Posledné úspechy nám zatiaľ veľmi nepomohli pri tvorbe reprezentačného programu, dokonca, paradoxne, po zisku titulu majstrov sveta Slovensko definitívne vypadlo z turnajov Euro hockey tour...
    -- Tento turnaj je záležitosť len tých štyroch krajín, ktoré to založili, čiže Fínska, Švédska, Ruska a Česka. Je pravda, že sme v poslednom období mali podporu Čechov a Rusov a aj preto sme sa v minulom roku mohli po prvýkrát zúčastniť ruského Baltika cupu a česká strana nám prisľúbila možnosť účasti na ich Pojišťovňa cupe. Žiaľ pre nás, majú v tomto projekte dôležité slovo aj Fíni a Švédi. A keďže sú v týchto dvoch severských krajinách veľmi silné ligy, zástupcovia klubov nechceli naťahovať v lige prestávky a uvoľňovať reprezentantov na vyšší počet dní. Preto došlo k dohode, že na ďalšie obdobie bude Euro hockey tour uzavreté iba pre tieto štyri krajiny.
    Táto situácia je pre Slovensko veľmi nepríjemná, pretože v novembri a decembri nemáme zatiaľ dohodnutý žiadny turnaj...
    -- V novembri sme chodili na Nemecký pohár, minulý rok však domáci organizátori pozvali výber USA. Preto tento rok robíme všetko pre to, aby sme sa na Nemecký pohár vrátili, aby sme hrali v tomto období jeden kvalitný turnaj. Tým, že teraz už nebudeme na Baltike, chceme obnoviť v decembri Slovenský pohár, ktorý sa však oficiálne vždy volá podľa toho, kto je sponzorom tomto turnaja. Problémom však je obsadenie turnaja, pretože na tento termín sú voľní iba Švajčiari. Treba prihliadať aj na to, aby súperi boli zaujímaví pre divákov, ako aj sponzorov, pretože každého z nich viac pritiahne Nemecko, Švajčiarsko, Kanada či Amerika, než účasť Ukrajiny alebo Lotyšska.
    V poslednom čase sa konali prvé neoficiálne rokovania ohľadne zimných olympijských hier. Bude musieť Slovensko hrať predolympijskú kvalifikáciu, takisto ako na posledných ZOH pred rokom v Salt Lake City?
    -- V zákulisí jednoznačne prevládajú hlasy, že by sme sa mali dostať do hlavného turnaja, ešte to však nikto oficiálne neodsúhlasil. Zatiaľ sa okolo týchto otázok veľa nehovorilo, definitívny model sa bude totiž prerokúvať až po MS vo Fínsku. V poslednom období sa skôr dolaďovali detaily týkajúce sa budúcoročného Svetového pohára, v ktorom sa slovenská reprezentácia predstaví od 30. augusta do 14. septembra v severoamerickej skupine s Kanadou, USA a Ruskom.
    Z programu je už jasné, že všetky zápasy európskej skupiny sa budú hrať v Európe. Viete si do budúcnosti predstaviť, že by Slovensko privítalo nejaký zápas tohto prestížneho podujatia?
    -- To je záležitosť veľmi hypotetická, pretože usporiadanie závisí aj od toho, či sme v americkej alebo európskej skupine. Ak by sme však aj boli vyžrebovaní do európskej skupiny, zrejme by náš záujem opäť stroskotal na nezodpovedajúcej hale. Dejiskom európskych zápasov bude totiž Hartwall Arena v Helsinkách, hala Globen v Štokholme, kolínska aréna a novopostavená hala Sazka v Prahe a tie sa vôbec nedajú porovnať s našimi možnosťami.

    menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
    22. apríl 2024 03:32