StoryEditor

USA a Anglicko vyťahujú ducha 1950

11.06.2010, 13:12
Autor:
TASRTASR

Bolo to takmer presne pred šesťdesiatimi rokmi, keď sa futbalová reprezentácia USA postarala o historický úspech svojej krajiny a zároveň najväčšiu blamáž anglického futbalu. Američania 29. júna 1950 na majstrovstvách sveta v Brazílii uštedrili "kolíske futbalu" zahanbujúcu prehru 0:1 a teraz, na šampionáte v Juhoafrickej republike chcú senzačný výsledok zopakovať. Sobotňajší duel o 20.30 na štadióne Royal Bafokeng v Rustenburgu tak nebude len o futbale, ale i o duchoch z minulosti a odplate.

Na štadióne Independencia v Belo Horizonte sa pred šesťdesiatimi rokmi zrodilo vôbec jedno z najväčších prekvapení histórie majstrovstiev sveta. Američania išli do zápasu s kurzom 500:1 a sám tréner William Jeffrey vyhlásil, že proti takému súperovi ako je Anglicko nemajú žiadnu šancu. "Ostrovania" boli favoritmi na zisk titulu a svetové médiá o nich písali ako "kráľoch futbalu". Amatérsky tím USA zložený z učiteľov, poštárov, pomocníkov a jedného umývača riadu však vyvrátil všetky štatistiky a šokoval celý svet. Zaslúžil sa o to práve umývač riadu Joe Gaetjens, ktorý sedem minút pred koncom prvého polčasu strelil jediný gól duelu a pre svoju krajinu dosiahol historický úspech. Naopak, vo futbalovom Anglicku spôsobil katastrofu. "Je to hrdý moment pre USA a je to niečo, čo by sme radi zopakovali aj teraz," mieni obranca súčasného výberu Jonathan Spector.

Taliansky kouč Fabio Capello priviedol Anglicko k 18 víťazstvám v 24 dueloch a transformoval ho zo silného európskeho tímu na jedného z favoritov na zisk zlata. V úvodnom vystúpení na štadióne v Rustenburgu to však nebude mať vôbec ľahké. Angličania sa na MS s USA stretli iba raz, práve v nešťastnom roku 1950 a stále ich strašia duchovia z minulosti. V ich prospech hovorí vzájomná bilancia sedem výhier a iba dve prehry, no prípadný tretí neúspech by znamenal opäť obrovskú pohromu.

"Three Lions" boli v kvalifikácii na turnaj výborní a súperom nastrieľali o sedem gólov viac ako ktorýkoľvek iný tím z európskej časti, no čím bližšie boli k štartu na šampionáte, tým sa viac vecí kazilo. V záverečnej príprave išla forma dole a Capella trápili hlavne zranenia. "Albión" prišiel o svojho kapitána a výborného stopéra Ria Ferdinanda i stredopoliara Garetha Barryho. "Boli to naozaj ťažké chvíle, no myslím si, že teraz sme už pripravení na zápas s USA. Som spokojný s prípravou i zdravotným stavom hráčov. Jediné, čo ma hnevá je zranenie Ria Ferdinanda," vyhlásil Capello. V obrannej línie sa tak k Johnovi Terrymu pridal Ledley King z Tottenhamu a v strede záložnej formácie nastúpia nový kapitán Steven Gerrard s Frankom Lampardom napriek tomu, že v minulosti ich spolupráca často škrípala. V základe by nemala chýbať ani dvojica menovcov Ashley a Joe Cole a Capella teší, že na úvodný zápas je zdravotne v poriadku aj kanonier a najväčšia hviezda Angličanov v Afrike Wayne Rooney.

Američania sa predstavia na futbalovom sviatku už ôsmykrát, pričom najlepšie umiestnenie dosiahli ešte v roku 1930, keď získali bronz. Potom ich výkony na dlhé roky upadli a USA boli iba priemerný tím. V posledných dvoch desaťročiach však kráčajú míľovými krokmi a neraz predviedli, že dokážu uhrať vyrovnaný duel s každým tímom na svete. "Pracovali sme tvrdo ako tím a dostali sme sa až sem. Teraz opäť vyjdeme na ihrisko proti silným súperom a navyše s pocitom, že sme tu už boli. Vieme, čo nás čaká. Kvalita bude ešte vyššia, no sme pripravení," vyhlásil stredopoliar Michael Bradley. Zverenci jeho otca potvrdili dobrú formu v príprave, keď si poradili s Tureckom i ďalším účastníkom MS Austráliou, ale v novembri prehrali na Slovensku s tímom Vladimíra Weissa 0:1. Proti Angličanom sa môžu spoľahnúť už aj na obrancu Oguchiho Onyewa i útočníka Jozyho Altidorea, ktorí sa zotavili zo zranení. "Veríme si. Vieme, že keď hráme ako tím a každý odovzdá na ihrisku všetko, dokážeme zdolať i najlepšie mužstvá sveta," vyhlásil kormidelník Bradley.


C-skupina - 1. kolo:
ANGLICKO - USA, sobota, 20.30, Royal Bafokeng Stadium, Rustenburg, hlavný rozhodca Carlos Simon (Bra.)

Predpokladané zostavy:
Anglicko: James - Johnson, King, Terry, A. Cole - Lennon, Gerrard, Lampard, J. Cole - Heskey, Rooney
USA: Howard - Cherundolo, DeMerit, Onyewu, Bocanegra - Donovan, Bradley, Clark, Dempsey - Altidore, Buddle


ny ph


111255 jun 10

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 02:10