StoryEditor

Z českého čierneho koňa sa stáva hlavný favorit

29.06.2004, 00:00
Česká futbalová reprezentácia poslala v nedeľu večer domov výpravu Dánska (3:0) a svojím štvrťfinálovým výkonom potvrdila, že je na európskom šampionáte v Portugalsku pripravená dominovať aj vo zvyšných dvoch stretnutiach.

Česká futbalová reprezentácia poslala v nedeľu večer domov výpravu Dánska (3:0) a svojím štvrťfinálovým výkonom potvrdila, že je na európskom šampionáte v Portugalsku pripravená dominovať aj vo zvyšných dvoch stretnutiach. Pred majstrovstvami pasovalo viacero odborníkov český výber za čierneho koňa šampionátu. Výkony zverencov trénera Karla Brücknera v kvalifikácii i v prípravných zápasoch síce budili u futbalových odborníkov či bookmakerov prestížnych stávkových kancelárií značnú pozornosť, ale väčšie šance na celkový triumf sa skôr dávali iným futbalovým veľmociam. Po vypadnutí Francúzska, Talianska, Anglicka a Španielska sa však z čierneho koňa razom stal hlavný favorit šampionátu. V semifinále sa naši bývalí federálni partneri stretnú s najväčším prekvapením turnaja Gréckom.
Podľa českého kormidelníka hral vo štvrťfinále dôležitú úlohu aj fakt, že jeho zverenci boli viac oddýchnutí. "Po prvom polčase som hráčom nič nevyčítal. Hrali sme dobre a ja som vedel, že v druhom, prípadne v treťom dejstve sa prejavia naše sily ušetrené zo zápasu s Nemeckom," pripomenul Brückner posledné stretnutie zo základnej skupiny, v ktorom dal prednosť takmer všetkým náhradníkom. Proti Grécku očakáva ešte náročnejší duel. "Zaujali ma najmä v stretnutí s Portugalskom. Je to kompaktný tím s vynikajúcou defenzívou. Mňa ich vynikajúce výsledky na šampionáte vôbec neprekvapujú, pretože veľa hráčov poznám zo vzájomných zápasov výberov do 21 rokov." Česká tlač po postupe svojej reprezentácie do semifinále vyzdvihla nielen výkon celého mužstva vo štvrťfinálovom zápase, ale zvlášť zdôraznila podiel autora dvoch gólov útočníka Baroša. Lidové noviny uviedli, že "dánsky dynamit" nestačil na českú chytrosť a Sport pripomína, že Česi naháňajú všetkým hrôzu a zamýšľa sa nad tým, či dôjde tím až k zlatu.
"Sviatok sa pre Dánsko skončil," smutne konštatuje dánska tlač. Prehru v Dánsku prehltli o to ťažšie, že mužstvo malo dlhšie držanie lopty, ale chronicky mu chýbal spôsob, ako túto dominanciu v prvom polčase prejaviť. Na pranier prišiel aj tréner Morten Olsen. "Dáni nemali potrebné prostriedky na výhru nad Čechmi. Tréner priveľmi dôveroval svojmu systému hry a nevedel reagovať v potrebnom čase," píše sa v denníku Berlingske Tidente. Ešte tvrdšie slová použil Ekstra Bladet. "Čakali sme, čakali, čakali na zmeny, ale Olsen spal, čo nás priviedlo do priepasti." Podľa trénera rozhodli o vyradení dánska strelecká impotencia a chyby v obrane. "Musíme byť sebakritickí. Na turnaji sme podávali dobré výkony a za normálnych okolností sme mohli vyhrať. V zápase sme to však nepotvrdili. Futbal je o góloch, no zároveň aj o tvrdosti. Päť minút po prestávke sme v obrane urobili hrubú chybu, keď sme neustrážili Kollera. Také niečo sa nemôže stať. Potom nasledovali ďalšie dve chyby v priebehu troch minút a vrátiť sa do zápasu už nebolo možné," povedal Olsen.
Štvrťfinále
Česko -- Dánsko 3:0 (0:0)

Góly: 49. Koller, 63. a 65. Baroš, rozhodca: Ivanov (Rus.), 50 000 divákov.
ČR: Čech -- Jiránek (39. Grygera), Bolf (64. Rozehnal), Ujfaluši, Jankulovski -- Poborský, Rosický, Galásek, Nedvěd -- Koller, Baroš (71. Heinz)
Dánsko: Sörensen -- Helveg, Laursen, Henriksen, Bögelund -- Grönkjaer (78. Rommedahl), Poulsen, C. Jensen (71. Madsen), Gravesen -- Tomasson, Jörgensen (85. Lövenkrands)

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
16. apríl 2024 11:44