StoryEditor

Kráľovná športu priniesla tri veľké triumfy

26.08.2004, 00:00
Nádherné súboje priniesla v utorok divákom na olympijskom štadióne Spyridona Louisa kráľovná športov -- atletika. Hlavnými hrdinami večerného programu boli skokanka o žrdi Jelena Isinbajevová, desaťbojár Roman Šebrle a bežec na 1500 metrov Hicham El Guerrouj. Všetky tri veľké postavy svetovej atletiky sa postarali o nezabudnuteľné zážitky a za odmenu si z Atén odnesú zlaté olympijské medaily a samozrejme aj pravé olivové vence.

Nádherné súboje priniesla v utorok divákom na olympijskom štadióne Spyridona Louisa kráľovná športov - atletika. Hlavnými hrdinami večerného programu boli skokanka o žrdi Jelena Isinbajevová, desaťbojár Roman Šebrle a bežec na 1 500 metrov Hicham El Guerrouj. Všetky tri veľké postavy svetovej atletiky sa postarali o nezabudnuteľné zážitky a za odmenu si z Atén odnesú zlaté olympijské medaily a, samozrejme, aj pravé olivové vence.
Ako prvý z tejto trojice mohol ruky nad hlavu dvihnúť český desaťbojár Roman Šebrle, ktorý pod Akropolou prelomil svoje prekliatie z veľkých súťaží a získal pre našich západných susedov prvú zlatú medailu. Muž, ktorý zatiaľ ako jediný na svete pokoril bájnu hranicu 9 000 bodov (jeho svetový rekord má hodnotu 9026 bodov) mal olympijský triumf na dosah už pred štyrmi rokmi v Sydney, kde prehral zásluhou sporného pokusu Estónca Erkiho Noola v disku. Tentoraz už neponechal nič náhode a aj keď sa na prvú priečku dostal až po deviatej disciplíne, bolo počas pretekov jasné, že si najvyššiu priečku kontroluje. Šebrle navyše pridal aj bonus v podobe nového olympijského rekordu 8 893 bodov, ktorým vymazal z rekordných tabuliek legendu Brita Daleyho Thompsona. Ten pred dvadsiatimi rokmi vyhral v Los Angeles výkonom o 46 bodov slabším. Po olympijskom zlate Róberta Změlíka z OH v Barcelone a troch zlatých medailách Tomáša Dvořáka zo svetových šampionátov tak desaťbojárskemu svetu opäť kraľuje Česko.
Marocký míliar Hicham El Guerrouj je suverénom tisícpäťstovky už od roku 1996. Vyhral štyrikrát svetový šampionát, dva razy halové MS, utvoril svetové rekordy vonku aj v hale, v rokoch 1996 až 2003 prehral z 83 pretekov na 1 500 m alebo 1 míľu len trikrát, ale olympijské hry boli dosiaľ preňho zakliate. Pred ôsmimi rokmi v Atlante oň prišiel po páde pri vbiehaní do posledného kola a v roku 2000 v Sydney ho famóznym šprintérskym záverom v poslednej chvíli predstihol Keňan Noah Ngeny. Podobný kúsok sa v Aténach takmer podaril aj Ngenyho krajanovi Bernardovi Lagatovi, ktorý sa v závere pretekov na chvíľu dostal pred favorizovaného 29-ročného Maročana. El Guerrouj však nakoniec dobehol do cieľa ako prvý s náskokom dvanástich stotín (!). Obrovské emócie a slzy radosti potvrdili, čo pre tohto míliara olympijský triumf znamenal.
Záverečným bonbónikom utorkového programu bol ruský súboj v skoku o žrdi medzi Jelenou Isinbajevovou a Svetlanou Feofanovovou, ktorého výsledkom bol svetový rekord Isinbajevovej (491 cm). Vlastné predchádzajúce maximum z 30. júla v Londýne zlepšila už tradične "bubkovsky" - o jediný centimeter. Pre zverenkyňu trénera Jevgenija Trofimova to bol celkovo siedmy svetový rekord v kariére. Sympatická Volgogradčanka sa po ôsmich rokoch stala ďalšou atlétkou, ktorá utvorila svetový rekord v olympijskej súťaži. Posledný rekordný zápis mal na konte legendárny Michael Johnson z 1. augusta 1996, keď na OH v Atlante zabehol 200 m za 19,32 sekundy.

 

Roman Šebrle - 8 893 bodov
Nešlo mi o rekord, ja by som ho Thompsonovi pokojne nechal. Zaujímalo ma jediné - zlato. Som veľmi šťastný, vyhrať olympiádu je najvyššou métou, ktorú som mohol dosiahnuť. Nie je nič, o čom by som mohol povedať, že som nespokojný. V záverečnej tisícpäťstovke som bol už dosť unavený, ale strážil som si súperov, Karpova pred sebou aj Claya za sebou.
Hicham El Guerrouj - 3:34,18
Som šťastný, cítim sa ako dieťa, ako trojmesačné dieťa. V jednom okamihu mi preblesklo mysľou, že sa zopakuje situácia spred štyroch rokov. Zrýchlil som na štvorstovke a potom aj o ďalších sto metrov. Chcel som sa od Lagata odpútať čo najskôr, lebo som vedel, že v závere je veľmi rýchly. Keď sa ku mne na rovinke približoval, cítil som sa, ako keby sa na mňa valila lavína
Jelena Isinbajevová - 491 cm
Po dvoch neúspešných skokoch som sa cítila veľmi nešťastná, nespokojná s tým, čo som urobila. Myslela som na to, koľko som pred Aténami trénovala a teraz by som mala len tak prísť o všetko. Povedala som si - si predsa favoritka, vzchop sa! Nechcem sa vystatovať, ale nie som zvyknutá na bronzové medaily a na prehry. Chcela som zlato alebo nič.


menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 16:04