StoryEditor

Slovenský tenisový rok bol plný úspechov i prísľubov

31.12.2009, 09:01
Autor:
SITASITA

Slovenský tenisový rok 2009 rámcovali dva významné úspechy. Zďaleka neboli jediné - pripomenul aj na decembrovom slávnostnom vyhlásení tradičnej bilančnej ankety prezident národného zväzu STZ Tibor Macko.

V januári Dominika Cibulková a Dominik Hrbatý získali pre SR už tretí triumf na Hopmanovom pohári v austrálskom Perthe, neoficiálnych MS miešaných reprezentačných družstiev pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF), hoci boli so stávkovým kurzom 11 druhými najväčšími outsidermi medzi ôsmimi účastníkmi. V základnej skupine postupne zdolali Američanov Meghann Shaughnessyovú a Jamesa Blaka 3:0, domácich Casey Dellacquovú a Lleytona Hewitta 2:1 a Nemcov Sabine Lisickú a Nicolasa Kiefera 3:0. Vo finále rozhodli proti vysoko favorizovaným ruským súrodencom Dinare a Maratovi Safinovcom, zhodne bývalým lídrom svetového rebríčka, už vo dvojhrách. Nadviazali na úspechy Kariny Cílekovej-Habšudovej a Karola Kučeru zo sezóny 1998 a Daniely Hantuchovej práve po boku Hrbatého v roku 2005, ale aj Miloslava Mečířa s Češkou Helenou Sukovou na premiérovom ročníku 1989 ešte vo federálnej ére.

Na záver sezóny deblový špecialista Michal Mertiňák spolu s Čechom Františkom Čermákom pridal k piatim spoločným tohtoročným triumfom vo štvorhre na hlavnom profesionálnom okruhu nielen účasť na novembrovom "výberovom" šampionáte ATP World Tour Finals v Londýne, ale aj prienik do semifinále. V skupine síce začali prehrou s Indom Mahešom Bhupáthím a Bahamčanom Markom Knowlesom, potom však šokujúco zdolali jednotky podujatia i párového renkingu, Kanaďana Daniela Nestora a Srba Nenada Zimonjiča, i zohratých Poliakov Mariusza Fyrstenberga a Marcina Matkowského. Medzi najlepšími štyrmi dvojicami podľahli Bielorusovi Maxovi Mirnému a Izraelčanovi Andymu Ramovi. Tridsaťročný rodák z Považskej Bystrice Mertiňák sa posunul v príslušnom počítačovom poradí na 14. miesto a stal sa domácim Tenistom roka spolu s Cibulkovou.

Spomenutá 20-ročná Bratislavčanka Cibulková síce zažila sezónu s viacerými nútenými zdravotnými prestávkami a pre únavovú zlomeninu ôsmeho rebra na pravej strane stála od augusta prakticky až do konca, napriek tomu však atakovala prvú desiatku systému WTA Tour. Na lichotivú priebežnú 12. pozíciu sa vyšvihla prostredníctvom prieniku do semifinále na parížskom antukovom grandslamovom turnaji Roland Garros, kde v období po problémoch so slabinami vyradila Ukrajinku Aľonu Bondarenkovú, Belgičanku Kirsten Flipkensovú, Argentínčanku Giselu Dulkovú, Maďarku Ágnes Szávayovú a Rusku Mariu Šarapovovú (takmer jej dala dvojitého "kanára") a nestačila až na Safinovú. Do sezóny 2010 Cibulková vstúpi pod vedením Čecha Jaroslava Bulanta, keď sa v októbri po takmer troch rokoch skončila jej spolupráca s Vladimírom Pláteníkom.

Ako interná jednotka na celkovom 24. mieste napokon silvestruje Daniela Hantuchová, ktorá po nadviazaní spolupráce s niekdajším koučom Brazílčana Gustava Kuertena Larrim Passosom i nemenej renomovaným kondičným trénerom Patom Etcheberrym nedosiahla v singli žiadny naozaj prenikavý úspech, sama však - oprávnene - označila svoj rok ako solídny (semifinále vo Varšave, päť prienikov do štvrťfinále). Už v jeho úvode upútala finálovou účasťou vo štvorhre s Japonkou Ai Sugijamovou na Australian Open.

Jedinou Slovenkou, ktorá v sezóne 2009 získala titul vo dvojhre na úrovni WTA Tour, zostala Magdaléna Rybáriková. Ani 21-ročná piešťanská rodáčka sa nevyhla výkonnostným výkyvom väčšinou iniciovaným rôznymi zdravotnými ťažkosťami, ale aj zmenou trénerského zázemia, na svojom obľúbenom trávnatom povrchu sa však radovala v júni v britskom Birminghame - ako len šiesta hráčka zo SR v histórii. Finalistka wimbledonskej dvojhry dievčat 2006 si postupne poradila s Uzbečkou Akgul Amanmuradovovou, Juhoafričankou Chanelle Scheepersovou, Číňankou Ťie Čeng, Poľkou Urszulou Radwanskou, Indkou Saniou Mirzovou a vo finále s ďalšou Číňankou Na Li. Práve birminghamský úspech napokon zverenkyni Mojmíra Mihala zabezpečil účasť na novom koncosezónnom podujatí Tournament of Champions na indonézskom ostrove Bali, kde však v základnej skupine prehrala oba zápasy.

Medzi mužmi sa jedným zo "skokanov roka" aj v medzinárodnom kontexte stal Lukáš Lacko. Piešťanský rodák figuruje na 9. priečke podľa počtu víťazstiev v sezóne 2009 na všetkých okruhoch (57 - zdroj Core Tennis) a dokonca na 4. poste v rámci najvýraznejších posunov do prvej stovky. Domáca jednotka totiž na začiatku roka figurovala na 325. mieste a vyšvihla sa na 82. pozíciu, čo znamená rozdiel 243 priečok. Zverenec fedcupového kapitána i šéftrénera chlapcov v rámci projektu NTC Mateja Liptáka triumfoval na challengeroch ATP v uzbeckej Fergane i kórejskom Soule a okrem toho získal 4 primáty na podujatiach ITF Futures.

V Top 100 sa počas tejto sezóny ocitol aj skúsený "solitér" a účastník wimbledonského 2. kola Karol Beck (ako kvalifikant si v 1. kole hlavnej súťaže na londýnskej tráve nečakane poradil v päťsetovej dráme so Španielom Felicianom Lópezom, vtedy 27. na svete), hrdina turnaja ATP Challenger Tour v španielskom Pozoblancu a držiteľ až 5 deblových challengerových trofejí s Čechom Jaroslavom Levinským. Vo štvorhre sa darilo aj ďalším dvom Slovákom. Filip Polášek, ktorý po jesennom ukončení kooperácie s Američanom Travisom Parrottom prechádza k Čechovi Martinovi Dammovi, práve po boku Levinského získal trofej na turnaji ATP vo švédskom Bastade a v prominentnej stovke je aj Igor Zelenay, s Nemcom Philippom Marxom dvojnásobný challengerový víťaz vrátane bratislavských medzinárodných otvorených majstrovstiev SR Ritro Slovak Open. Vo dvojhre na tomto vydarenom premiérovo termínovo spoločnom podujatí mužov i žien bol vo finále v Sibamac aréne NTC veterán Hrbatý, čím pripomenul svoj rovnaký februárový belehradský výsledok. Z nastupujúcej generácie potešil najmä 20-ročný víťaz dvojhry chlapcov z Roland Garros 2006 Martin Kližan progresom zo 604. na 234. miesto v seniorskom rebríčku. Hornú stovku medzi ženami atakuje šampiónka z juniorskej súťaže na newyorských US Open 2007 Kristína Kučová. Darilo sa aj jej o 8 rokov staršej sestre Zuzane, zdravotné problémy pribrzdili ďalšiu členku druhej stovky renkingu Lenku Wienerovú.

V Davisovom pohári mužov i Pohári federácie žien zostali slovenské reprezentačné výbery v "druhej lige". Muži v marci nestačili v Cagliari na Talianov, ale jednoznačne si v boji o zotrvanie v I. skupine euroafrickej zóny poradili doma s Macedónčanmi. Ženy v Bratislave suverénne prekonali Belgičanky (ešte bez Kim Clijstersovej a Justine Heninovej) a v apríli veľmi smoliarsky v rekordne dlhej dráme v Limoges podľahli v boji o I. svetovú skupinu Francúzkam.

V juniorskej kategórii sa ako jednoznačne najväčší prísľub javí Filip Horanský, ktorý sa v Moskve stal majstrom Európy do 16 rokov a je druhý v renkingu ITF v rámci ročníka 1993. Zverenec Martina Hromeca sa hneď pri svojej absolútnej grandslamovej premiére prebojoval do štvrťfinále Roland Garros proti napospol o dva roky starším konkurentom. Šampiónkami starého kontinentu do 16 rokov sú aj Vivien Juhászová a Chantal Škamlová - radovali sa vo štvorhre a spolu s Janou Čepelovou (domáca Juniorka roka) vytvorili tím, ktorý skončil druhý na ME vo švajčiarskom Leysine a tretí na MS ITF v mexickom San Luis Potosí.

Zaujímavou samostatnou kapitolou sú úspechy slovenských trénerov so zahraničnými hráčmi. V tomto smere už štvrtú sezónu dominuje Marián Vajda ako kouč Srba Novaka Djokoviča, tretieho v rebríčku. Tibor Tóth doviedol Ukrajinca s dlhodobým zázemím v SR Sergija Stachovského k primátu na turnaji ATP v Petrohrade a po voľnom Pláteníkovi v decembri siahla Rumunka Sorana Cirsteová - štvrťfinalistka Roland Garros.

Oba tituly v májovej extralige družstiev obhájili členovia TK Slovan Slovenská sporiteľňa Bratislava. Vo finále mužov i žien, zhodne proti mestskému rivalovi TK Slávia Agrofert STU na jeho antukových dvorcoch v Petržalke, si "belasé" tímy vypracovali už vo dvojhrách rovnaký nezvratný náskok 4:1.

Prehľad najvýraznejších úspechov slovenských tenistov v roku 2009:

- prienik Dominiky Cibulkovej do semifinále dvojhry na parížskom grandslamovom Roland Garros

- víťazstvo Magdalény Rybárikovej vo dvojhre na turnaji WTA Tour v britskom Birminghame a kvalifikovanie sa na Turnaj majsteriek (tzv. malé MS) na indonézsky ostrov Bali

- postup Daniely Hantuchovej po boku Japonky Ai Sugijamovej do finále štvorhry na melbournských grandslamových Australian Open

- dovedna 5 deblových titulov Michala Mertiňáka vo štvorhre spolu s Čechom Františkom Čermákom na hlavnom okruhu ATP, postup na "výberový" londýnsky šampionát ATP World Tour Finals a na ňom prienik do semifinále

- prvenstvo Filipa Poláška v debli na turnaji ATP vo švédskom Bastade s Čechom Jaroslavom Levinským

- tituly Lukáša Lacka vo dvojhre na challengeroch ATP v uzbeckej Fergane a kórejskom Soule, okrem toho 4 primáty na podujatiach kategórie ITF Futures

- víťazstvo Karola Becka v singli na turnaji ATP Challenger Tour v španielskom Pozoblancu a 5 deblových challengerových trofejí

- víťazstvo Filipa Horanského vo dvojhre a páru Vivien Juhászová - Chantal Škamlová vo štvorhre na ME do 16 rokov v Moskve

- bronz družstva dievčat do 16 rokov (Jana Čepelová, Vivien Juhászová, Chantal Škamlová) na MS ITF v mexickom San Luis Potosí

- striebro družstva dievčat do 16 rokov (Jana Čepelová, Vivien Juhászová, Chantal Škamlová) na ME vo švajčiarskom Leysine a bronz ich rovesníkov (Filip Horanský, Adrian Partl, Filip Vittek) na kontinentálnom šampionáte v Le Touquet

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 07:20