StoryEditor

V Taliansku je ťažko. Zvolil som istotu

22.08.2012, 00:00
Rozhovor. Taliansky volejbalový tréner a nový kouč nášho klubu Volley Team UNICEF Emanuele Zanini pre HN:

Slovenský volejbal sa dostal z útlmu až do európskej špičky, keď dvakrát triumfoval v Európskej lige. Rok po odchode z národného tímu sa uznávaný taliansky kouč Emanuele Zanini nečakane vrátil. Rozhodol sa trénovať náš klub, Volley Team UNICEF.

Naposledy ste trénovali v najlepšej lige sveta taliansku Monzu. Teraz ste podpísali dvojročnú zmluvu so slovenským klubom. Nie je to pre vás krok späť?
Vôbec to takto nevnímam. Mal som ponuku aj z Talianska, no ten projekt nebol pre mňa zaujímavý. Neodmietol som ho kvôli peniazom, ale preto, že tam nebola šanca bojovať o popredné miesta v tabuľke. Viete, v tejto sezóne Serie A nikto nezostupuje, takže hráči nemajú motiváciu napredovať a keď skončíte poslední, tak sa nič nedeje. To nebolo pre mňa.

A nemohli ste pokračovať v Monze, s ktorou ste v poslednej sezóne obsadili solídnu siedmu pozíciu?
Veľmi som tam chcel ostať, či už v Monze, alebo v talianskej súťaži. No ako som povedal, prvá ponuka ma neoslovila a v Monze zastavili majitelia klubu svoje finančné aktivity a nemalo zmysel pokračovať tam v kariére.

Nečudovali sa vaši trénerskí kolegovia v Taliansku, prípadne rodina, že ste sa rozhodli pracovať v neznámom slovenskom tíme?
Niektorí boli prekvapení, na druhej strane ma ďalší chápali. V Taliansku sú teraz ekonomicky ťažké časy, a preto som sa stretol aj s názormi, že som spravil dobré rozhodnutie. Do volejbalu ide u nás čoraz menej peňazí a aj úroveň súťaže je nižšia ako pred pár rokmi. Preto som zvolil istotu v podobe ambiciózneho projektu Volley Teamu.

Čo vás teda najviac lákalo na trénovaní slovenského volejbalového klubu, ktorý vlastne funguje iba druhý rok?
Zaujala ma práve dlhodobá vízia tohto projektu, kde môžem s hráčmi pracovať niekoľko rokov a vidieť ich napredovanie. V Taliansku chcú od vás okamžite výsledky hneď v prvej sezóne, ktoré sú zväčša nesplniteľné. Tam sa nedá pracovať dlhodobo, avšak tento Volley Team môže napredovať veľmi dlhé obdobie.

Zarobíte si vo Volley Teame UNICEF mnohonásobne menej, než ste mali napríklad v poslednej sezóne v spomínanej Monze?
Môj príjem je podobný, ako som mal v Taliansku. Nehovorím, že rovnaký, ale podobný. Prezident klubu Ladislav Hampl mi dokázal zabezpečiť také podmienky, aby som tu mohol trénovať. No prijatie tej ponuky nebolo len o peniazoch, ale aj o spomínaných dlhodobých víziách mužstva.

Kam by ste to v nasledujúcich rokoch teda chceli s týmto strieborným tímom poslednej ligovej sezóny dotiahnuť?
Samozrejme, okrem zisku slovenského titulu a pohára sa chceme každú sezónu zlepšovať v európskych pohároch. Hlavným a dlhodobým cieľom je dostať sa do najprestížnejšej súťaže Európy do Ligy majstrov. No to je ešte dlhá cesta, musíte uspieť v iných pohárových súťažiach ako CEV Cup či Challenge Cup. No chcem klub dostať až do Ligy majstrov.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
28. apríl 2024 10:32