StoryEditor

Zuzulová v 1.kole slalomu štvrtá: Diery viac nedovolili

18.12.2011, 10:30
Autor:
TASRTASR

Iskrivú jazdu s hodnotou 4. miesta predviedla v 1. kole nedeľňajšieho slalomu Svetového pohára v Courchevel slovenská zjazdárka Veronika Zuzulová. Za megahviedzdou hustých bránok, Rakúšankou Marlies Schildovou zaostala 57 stotín, ale za celkovou víťazkou SP, Nemkou Mariou Höflovou-Rieschovou len 29. Odstup Zuzulovej od tretieho miesta Švédky Marie Pietiläovej-Holmnerovej predstavoval len 4 stotinky.

Druhý slalom sezóny vo francúzskom stredisku, kde vlani slovenská lyžiarska hviezda vypadla, sa napokon išiel v pôvodnom termíne, hoci vo štvrtok ho predsunuli na sobotu. Obavy z hustého sneženia sa naplnili až do takej miery, že obrovské množstvo nového snehu neumožnilo trať vypreparovať na tvrdý podklad. Okrem jury preto ráno zasadlo aj kolégium 7 elitných slalomárok vrátane Zuzulovej, ktoré rozhodlo preteky neodporučiť. Tento odkaz potom kompetentným osobne tlmočila trojica top-slalomárok uplynulej zimy, zhodou okolností tých, ktoré sa o 24 hodín neskôr zaradili na prvé tri miesta prvého kola.

Zuzulová mala podľa piatkového večerného žrebu štartovať s päťkou a po sobotňajšom prežrebovaní jej osud pridelil sedmičku, teda najmenej výhodnú pozíciu z elitnej skupiny. Ale Slovenka na to nedbala a na rytmickú i dostatočne selektívnu trať sa pustila s odvahou i rozvahou. V úvodnej časti si dala pozor najmä na prelom svahu, kde na pretekárky číhala nepríjemná kombinácia zatvorených bránok. Na medzičase bola jej strata 43 stotín, ktorá mierne narástla v strednej pasáži. Tam už bol povrch vplyvom silnejšieho hranenia súťažiacich rozbitý, ale Zuzulová držala tempo, ktoré vystupňovala vo vertikálnejších precieľových plochách.

"S mojou jazdou som spokojná. Snažila som sa útočiť, ale viac to nešlo. Zrazu sa to tam zlomilo a diery mi neumožnili atakovať bránky ešte viac," zdôraznila pre TASR po jazde, ktorá, s výnimkou Schildovej nenapodobiteľnej elegancie, bola určite najiskrivejšia z celého poľa súťažiacich. Esprit výkonu zo 7. štartovej pozície podčiarkol aj fakt, že po Zuzulovej sa spustila séria nevydarených jázd. Ihneď nasledujúca bývalá majsterka sveta, Češka Šárka Záhrobská zaostávala za Slovenkou po druhom medzičase viac ako dve sekundy a napokon vypadla, podobne ako ďalšie dve súťažiace z prvej 15-ky i šestnásta Lindsey Vonnová, americká zjazdárska superstar. K Zuzulovej sa z nasledujúcich súperiek najbližšie dostala Rakúšanka Michaela Kirchgasserová, ktorá na ňu stratila večnosť - sekundu a 37 stotín...
V Savojských Alpách bola na štarte aj Jana Gantnerová. Z búdky sa spustila s číslom 56, ale jej 43. čas (+7,16 s) nestačil na 30-ku postupujúcich do 2. kola.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 11:35