StoryEditor

Slováci začnú v Litve, Weiss s dohodou spokojný

18.11.2011, 15:17
Autor:
TASRTASR

Slovenská futbalová reprezentácia odštartuje kvalifikáciu o postup na MS 2014 v Brazílii na ihrisku Litvy 7. septembra budúceho roka. Na zápasovom itinerári G-skupiny sa dohodli zástupcovia národných zväzov zo Slovenska, Grécka, Bosny a Hercegoviny, Lotyšska, Litvy a Lichtenštajnska počas piatkového rokovania v Bratislave.

Zopakovala sa tak situácia z roku 2008, keď bola Bratislava dejiskom termínového rokovania pred štartom kvalifikácie o postup na MS 2010. Aj vtedy došlo k dohode v priebehu jedného dňa. V prípade, že by zúčastnené strany nedospeli k dohode do stanoveného termínu, o kalendári zápasov by sa rozhodlo prostredníctvom počítača v sídle Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) v Zürichu.

Zverenci Vladimíra Weissa po úvodnom zápase s odohrajú až štyri súboje doma. Najprv 11. septembra zápas doma s Lichtenštajnskom. V októbrovom asociačnom termíne nastúpia najskôr doma proti Lotyšom a Grékom (12., resp. 16.10), následne privítajú Litvu v marci 2013. V júni budú hrať v Lichtenštajnsku (7.6.), v septembri ich potom vyzvú vo dvoch zápasoch Bosniaci najprv v Bosne (6.9.), potom doma (10.9.). Kvalifikácia vyvrcholí v októbri, keď Slováci nastúpia v Grécku (11.10) a v Lotyšsku (15.10.).

Tréner slovenskej reprezentácie Vladimír Weiss priblížil, že rokovania neboli jednoduché a v jednom momente to už vyzeralo na ich krach. "Rokovanie neboli ľahké. Prebiehali takmer päť hodín. Už to vyzeralo, že sa nedohodne Bosna s Grékmi. Ale nakoniec každý urobil ústupok. Aj my, nakoľko hráme zápas v júni, ktorý sme nechceli. Ale prakticky všetky tímy sa dohodli na júnovom termíne a našli sme spoločnú reč," povedal médiám po piatkovom stretnutí na pôde SFZ. S itinerárom skupiny je kouč osemfinalistu MS 2010 v JAR spokojný: "Žreb je taký, aký je a treba ho akceptovať. Hráme štyrikrát za sebou doma, čo môže byť výhoda, ak zápasy vyhráme. Z tohto pohľadu som spokojný."

Európska časť kvalifikácie sa odohrá v ôsmich šesťčlenných a jednej päťčlennej skupine. Miestenku na záverečný turnaj MS 2014 si zabezpečia víťazi skupín, o zvyšné štyri miesta sa pobije v baráži osem najlepších tímov z druhých miest, ktoré vytvoria dvojice a odohrajú dvojzápasy systémom doma - vonku.

 

Kompletný program G-skupiny kvalifikácie MS 2014:
7. septembra: Lichtenštanjsko - Bosna a Hercegovina, Litva - SLOVENSKO, Lotyšsko - Grécko
11. septembra: Bosna a Hercegovina - Lotyšsko, SLOVENSKO - Lichtenštajnsko, Grécko - Litva
12. októbra: Lichtenštajnsko - Litva, Grécko - Bosna a Hercegovina, SLOVENSKO - Lotyšsko
16. októbra: Lotyšsko - Lichtenštajnsko, Bosna a Hercegovina - Litva, SLOVENSKO - Grécko
22. marca 2013: Lichtenštajnsko - Lotyšsko, Bosna a Hercegovina - Grécko, SLOVENSKO - Litva
7. júna 2013: Lichtenštajnsko - SLOVENSKO, Litva - Grécko, Lotyšsko - Bosna a Hercegovina
6. septembra 2013: Lichtenštajnsko - Grécko, Lotyšsko - Litva, Bosna a Hercegovina - SLOVENSKO
10. septembra 2013: Grécko - Lotyšsko, SLOVENSKO - Bosna a Hercegovina, Litva - Lichtenštajnsko
11. októbra 2013: Bosna a Hercegovina - Lichtenštajnsko, Grécko - SLOVENSKO, Litva - Lotyšsko
15. októbra 2013: Grécko - Lichtenštanjnsko, Lotyšsko - SLOVENSKO, Litva - Bosna a Hercegovina

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 11:30