StoryEditor

Slovan a Košice mieria do Česka

22.11.2011, 23:00
Naše dva najbohatšie hokejové kluby môžu hrať poslednú sezónu v extralige. Zajtra sa rokuje o ich vstupe do spoločnej súťaže.

Dva najbohatšie slovenské hokejové kluby Slovan a Košice mieria do Česka. Záujem dvoch elitných tímov hrať v lige našich západných susedov potvrdili pre HN zástupcovia oboch klubov. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa už zajtra stretávajú české kluby a na valnom zhromaždení budú rokovať o spoločnej súťaži. Šéf českej extraligy Ctibor Jech pre HN prezradil, že ak budú rokovania úspešné, naše kluby sa v Česku môžu predstaviť už v budúcej sezóne.

Podľa Čechov je teraz najreálnejšie, že by sa niekoľkoročné úvahy o spoločnej súťaži mohli dotiahnuť do úspešného konca.

„Dokážeme si to predstaviť. V tejto chvíli však neviem povedať ako dopadnú rokovania. Je to však reálna vec, a preto sa kvôli tomu stretneme už zajtra, aby sme to čo najskôr vyriešili,“ potvrdil pre náš denník Jech.

Peniaze, diváci, kvalita
Sedemnásobný slovenský majster už dlhodobo preukazuje záujem odísť zo slovenskej extraligy. Teraz sa k nemu pridáva aj šampión z posledných troch sezón, hokejisti Košíc. „Máme záujem hrať v Česku. Čím skôr, tým lepšie,“ hovorí pre HN PR manažér nášho šampióna Viktor Petty. Dôvod je jasný: naša extraliga má čoraz nižšiu návštevnosť a prioritou dvoch najbohatších slovenských klubov je naplniť svoje moderné, vyše osemtisícové haly. To sa im okrem vzájomných zápasov dlhodobo nedarí. „České kluby sú pre nás mimoriadne zaujímavé. Hrali sme federálnu ligu, boli na ňu výborné ohlasy, zo všetkých stránok,“ skonštatoval pre HN generálny manažér Slovana Maroš Krajči.

Ten si sľubuje od vstupu medzi českú elitu vyššiu divácku návštevnosť, zvýšený záujem sponzorov a vyššiu kvalitu. „Ten trh by bol dvojnásobne väčší, čo je pre nás atraktívne. Finančná situácia v slovenskom športe je zlá. Potrebujem prilákať sponzorov na niečo nové. A hrať v Česku s klubmi z krajiny majstrov sveta je aj pre sponzorov atraktívne,“ doplnil Krajči. Navyše spoločný projekt by pomohol aj slovenskej reprezentácii. „To je jeden z cieľov. Naša extraliga má kvalitu, čo sme potvrdili aj na nemeckom pohári, ale ak chcem držať krok s elitnými národnými tímami, musíme ju nielen udržať, ale ešte aj zvyšovať,“ povedal pre HN riaditeľ slovenskej extraligy Vladimír Paštinský.

Česi to vidia reálne
O projekte spoločnej československej súťaže sa hovorí dlhšie, podľa českej strany to však teraz vyzerá najreálnejšie. O všetkom sa rozhodne už zajtra, na mimoriadnom zasadaní českých klubov. Slovenská strana už pripravila dokumenty, ktoré si Česi musia do rokovania naštudovať. „Najdôležitejšími bodmi v tomto projekte je vyriešiť cestovanie, televízne práva či rozdelenie skupín,“ tvrdí pre HN šéf jedného z najbohatších českých klubov z Pardubíc Zbyněk Kusý.

V hre je aj fakt, že okrem spomínaných elitných klubov by do Česka mohlo zamieriť aj viacero našich tímov. „To sa všetko bude riešiť. V súčasnosti existujú štyri varianty. Všetko sa vyrieši zajtra na rokovaní,“ doplnil Kusý.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 17:19