StoryEditor

Beck sa vzdal účasti na olympiáde

29.07.2011, 00:00
Najlepší slovenský tenista Karol Beck nás nebude reprezentovať na budúcoročných olympijských hrách v Londýne.

Stý hráč svetového rebríčka totiž nesplní základnú podmienku, ktorá by mu umožnila štartovať na najväčšom športovom sviatku. Na to, aby rodák zo Zvolena mohol v Londýne štartovať, musí odohrať v tomto aj v budúcom roku aspoň jeden zápas za Slovensko v Davisovom pohári.

A keďže Beck kvôli stále nevyriešenému dopingovému prípadu spred piatich rokov odmieta reprezentovať, tak príde o olympiádu. „Karol sa vyjadril jasne. Pokiaľ sa jeho prípad nevyrieši, v Davisovom pohári hrať nebude. Aj za tú cenu, že by nehral na olympiáde,“ tvrdí pre HN jeho otec Karol Beck starší.

Postoj nezmení
Beck dostal v roku 2005 dvojročný zákaz činnosti, keď mu v tele našli zakázanú látku clenbuterol. Stalo sa tak po semifinálovom zápase Davisovho pohára proti Argentíne. Tenista spoločne so svojím otcom doteraz tvrdia, že doping mu dali do nápoja ľudia zo Slovenského tenisového zväzu. Odvtedy bývalý 35. hráč sveta vyhlasuje, že sa v reprezentácii neobjaví, a nebude hrať ani na žiadnom turnaji, ktorý sa uskutoční v Národnom tenisovom centre.

„Títo ľudia Karolovi ublížili tak ako nikomu. Možno keď sa nezúčastní na takom sviatku, ako je olympiáda, tak zmenia svoj postoj,“ verí otec nášho tenistu. Ten momentálne v daviscupovom tíme chýba, pretože náš mužský tenis sa nachádza v kríze. „Samozrejme, že je pre nás stratou, keby Karol Beck nehral na olympiáde. Potrebovali by sme ho však aj v samotnom Davisovom pohári,“ skonštatoval pre HN šéf nášho tenisového zväzu Tibor Macko. Nehrajúci kapitán nášho tímu sa s Beckom stretol pred niekoľkými dňami, aby ho presvedčil na dôležitý septembrový zápas Davisovho pohára proti Ukrajine. Beck vak zostal neoblomný. „Mečíř sa pýtal, či Karol nezmení svoje stanovisko a nepríde reprezentovať. Ale ako stále, povedal mu, že nepríde, pokiaľ sa jeho kauza nevyrieši,“ tvrdí Beck starší.

Slovákom by pomohol
29-ročný tenista sa aj napriek dvojročnému zákazu činnosti vrátil na kurty a je najlepším slovenským tenistom. Beck si je podľa otca vedomý, že by Slovákom pomohol v ťažkých časoch, napriek tomu svoje rozhodnutie nezmení. A kvôli tomu príde o olympiádu. „Keby mal sedemnásť rokov, tak by som ho možno prehováral, ale teraz už nie. Sám musí vedieť, čo robí. Je to jeho rozhodnutie,“ povedal pre HN Beckov tréner Ján Krošlák.

Ten reprezentoval Slovensko na olympijských hrách pred pätnástimi rokmi v Atlante. „Pre mňa boli letné hry výnimočné. Je to iné ako stále tie turnaje, ktoré sú každý rok. Tá atmosféra je neopísateľná,“ dodal Krošlák. Pravdou však zostáva, že Beck by sa napokon na hry pod piatimi kruhmi v Londýne nemusel dostať ani vtedy, ak by v Davisovom pohári nastúpil. V čase olympiády by totiž nemusel byť našou jednotkou, a do Londýna by tak smeroval iný tenista.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
28. apríl 2024 14:53