StoryEditor

NBA má novú nádej na štart. Ďalšie zápasy nezrušili

27.10.2011, 09:54
Autor:
tasrtasr
Po stredajších rokovaniach medzi majiteľmi klubov a hráčskou úniou, ktoré trvali viac ako 13 hodín, zavládol v basketbalovej NBA opäť mierny optimizmus.

K definitívnej dohode na podmienkach novej kolektívnej zmluvy síce ešte stále nedošlo, no pozitívnou správou je fakt, že komisionár NBA David Stern nepristúpil k avizovanému zrušeniu ďalších zápasov v základnej časti sezóny.

Maratón rokovaní pokračoval po tom, čo minulý týždeň nenašli obe strany spoločnú reč ani po trojdňových rokovaniach s federálnym mediátorom. Hlavnou témou stredajších rokovaní, na ktorých sa zúčastnil okrem uzdraveného Sterna aj výkonný šéf NBA Billy Hunter a prezident zámorskej súťaže Derek Fisher, bol systém platového stropu. Podľa zámorských médií "obe strany prejavili pri posledných rozhovoroch snahu o to, aby došlo k dohode o novej kolektívnej zmluve."       

Rokovania zamrzli minulý štvrtok na tom, že majitelia klubov sa dožadovali prerozdelenia hráčskych príjmov "fifty-fifty" (50%:50%) ako podmienky pre ďalšie rokovania o systéme platového stropu. Hráči však navrhovali zníženie na 52,5 percent na základe príjmov z minulej sezóny. V predchádzajúcej kolektívnej zmluve mali hráči zabezpečený príjem z basketbalových aktivít vo výške 57 percent.

Výluka v NBA trvá už od 1. júla, pričom vedenie súťaže zrušilo prípravné zápasy pred sezónou a prvé dva týždne základnej časti NBA. Napriek aktuálnemu optimizmu však nie je zrejmé, či sa ešte budú hrať zápasy aspoň v mesiaci november.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 05:45