StoryEditor

Selänne sa vráti tam, kde začal bohatú kariéru v NHL

14.12.2011, 13:31
Autor:
tasrtasr

Fínsky blesk" sa vracia do mesta, ktorému vďačí za svoju prezývku. Jeden z najlepších útočníkov v histórii Suomi Teemu Selänne už v sobotu zavíta so svojím tímom NHL Anaheim Ducks do kanadského Winnipegu, kde odštartoval bohatú zámorskú kariéru.

Dnes už štyridsaťjedenročný krídelník si prvýkrát zahral profiligu v drese Winnipegu Jets ešte v roku 1992 a práve v kanadskej provincii Manitoba mu fanúšikovia vymysleli aj jeho okrídlené meno. "Mám toľko spomienok, je to veľmi vzrušujúce. Bude to pre mňa veľmi špeciálny deň a už sa nemôžem dočkať," povedal Selänne.

„Fínsky blesk“ sa zapísal do sŕdc miestnych fanúšikov hneď vo svojej úvodnej sezóne, keď v 84 zápasoch strelil 76 gólov a nazbieral 132 kanadských bodov, čo je stále nováčikovský rekord. Za svoje výkony samozrejme získal aj Calderovu trofej pre najlepšieho novica. "Spomienky odtiaľ sú stále úžasné," pokračoval.

Jedna však nie je príliš veselá a to spomienka na rok 1996, keď ho Winnipeg vymenil do Anaheimu, tesne predtým ako sa kanadský klub presťahoval na juh do Phoenixu a zmenil si meno na Coyotes. Funkcionári mu síce hovorili, že sa nemá obávať "trejdu" a že ostane, namiesto toho však putoval do Kalifornie za Chada Kilgera, Olega Tverdovského a výber v 3. kole draftu. "Prvé dni som bol totálne šokovaný z toho čo sa stalo. Bol to taký divný obchod, zrazu som si uvedomil, že tam nie sú žiadne city, môžu vás hocikedy vymeniť a nemôžete to kontrolovať. Musel som sa veľmi prispôsobiť," povedal Selänne, ktorý bol z rodnej krajiny zvyknutý, že hráč prežije aj celú kariéru v jedinom klube.

Sezóna 2000/01 opäť priniesla zmenu, keď vymenil dres káčerov za žralokov zo San Jose. Po troch rokoch nasledoval prestup do Colorada Avalanche a v roku 2005 späť do Anaheimu. Keď mu na konci uplynulej sezóny vypršala zmluva a stal sa voľným hráčom, ozvali sa aj Jets. "Pre mňa je teraz najväčšia otázka, či ešte viem hrať a nie kde budem hrať. Veľmi ma potešilo, že zavolali, ale na prestup je už neskoro," uviedol štyridsaťjedenročný veterán. Napriek svojmu veku však nestratil tento hokejový velikán nič zo svojho umenia a v 29 zápasoch prebiehajúcej sezóny dosiahol rovnaký počet bodov (9+20), s ktorými kraľuje tabuľke produktivity Ducks.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
04. máj 2024 23:19