StoryEditor

Slováci v predstihu vyhrali Nemecký pohár

12.11.2011, 15:57
Autor:
TASRTASR
Slovenským hokejistom sa podarilo pod vedením nového trénera poraziť aj výber Nemecka.

Slovenskí hokejoví reprezentanti v predstihu záverečného zápasu získali trofej na Nemeckom pohári. V sobotu v mníchovskej Olympijskej hale v druhom vystúpení vyhrali nad domácim výberom 6:3. Vladimírovi Vůjtekovi tak nad očakávanie vyšiel jeho premiérový koučing Slovenska na asociačnej akcii.

Zverenci českého trénera sa po triumfoch nad USA a Nemeckom dostali na čelo tabuľky a výsledok večerného zápasu Švajčiarsko - USA (3:2 pp a sn) znamená, že už z tejto priečky neklesnú. Nedeľňajší súboj s helvétskym tímom (13.30) rozhoduje o tom, s akým počtom bodov si Slováci odnesú domov trofej a na akých miestach skončia jeho súperi, do čoho prehovorí aj nedeľňajší záverečný duel turnaja medzi Nemeckom a USA.

Nemecko - SR 3:6 (1:2, 0:1, 2:3)

Góly: 20. Wolf (Hospelt, Schubert), 44. Goc (Pietta), 53. Fischer (Rankel, Hospelt) - 9. Starosta (Školiak), 16. Tybor (Hudáček, Kudroč), 39. Hossa (Baranka, Školiak), 45. Bartovič, 46. Miklík (Bližňák), 59. Hossa (Tybor, Kudroč). Rozhodcovia: Jablukov (Nem.), Massy (Švaj.) - Hoppe, Kretschmer (obaja Nem.), vylúčení: 4:5, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 5000 divákov.

Nemecko: J. Reimer - Schopper, Hördler, Schubert, Petermann, Lavallee, Goc, Reul, Fischer - Danner, Greilinger, Hager - Mauer, Kink, Wörle - Wolf, Hospelt, Rankel - P. Reimer, Pietta, Gogulla

SR: J. Hudáček - Graňák, Stehlík, Starosta, Baranka, Sersen, Mihálik, Kudroč, Mikuš - Hovorka, Kukumberg, Bartovič - Lušňák, Školiak, Hossa - Miklík, Bližňák, Haščák - Tybor, Mikúš, L. Hudáček.

Slováci sa nezľakli atmosféry, začali pozorne, ale odvážne a z úvodnej aktivity vyťažili presilovku. V nej sa ešte iba "zastreľovali", potom však pokračovali v aktivite, mali jasnú prevahu a neustále zamestnávali Reimera. V 8. minúte prvýkrát pohrozil na druhej strane Wolf, ktorého skvele eliminoval Július Hudáček. O minútu neskôr už hosťujúci tím viedol, keď Starosta po buly trafil od modrej. Po identickom priebehu ďalších minút prišla druhá gólová odmena - v 14. minúte sa dobrou prácou Kudroča v obrannom pásme dostal puk na krídlo k Liborovi Hudáčkovi, ten rýchlym korčuľami zatiahol puk, pozrel sa doprava a Tyborovi prihral tak, že akcia dvoch nových mužov v zostave sa skončila "vešiakom" do poloodkrytej bránky. V 18. minúte mohol zvýšiť Kukumberg, lenže potom šiel von Graňák, chvíľu po ňom aj Školiak a súper hral vo výhode o dvoch. Hoci väčšinu presilovky Nemci prehajdákali jalovými strelami, v závere im vyšla akcia pred bránkoviskom a Wolf pohodlne zasunul na 1:2. Slováci aj v druhej časti sprvoti držali opraty neúnavným korčuľovaním, nepúšťali sa bezhlavo do útokov a ich jedovaté nájazdy v tandemoch podporovali obrancovi za istenia strednými útočníkmi. V 25. minúte sa dvakrát vyznamenal brankár Hudáček. Najprv zlikvidoval sólo Wolfa vypichnutím puku a v následnom trestnom strieľaní tomu istému mužovi parádnym betónom zlikvidoval forhendový blafák. Proti Hudáčkovi neuspel ani Fischer, ale v druhej časti tretiny Nemci prevzali diktát nad zápasom. Jeden z kľúčových okamihov prišiel v oslabení, keď Mikúš zobral gól Kinkovi z čepele nádherným bekčekingovým zákrokom. V tlaku súpera sa vzápätí zrodila kontra, ktorú usmernil prihrávkou dozadu Školiak, nakorčuľoval si pred brankára a tienil pri presnej strele Hossu - Slovensko viedlo 3:1. Nemci v tretej tretine búšili a keď si v 44. minúte Goc nakorčuľoval medzi kruhy a znížil, zdalo sa, že bude riadna dráma. Ale Nemci v eufórii zabudli na zadné vrátka, čo šikovní a rýchli slovenskí hráči dvakrát v krátkom časovom úseku potrestali gólmi Bartoviča a Miklíka. V 53. minúte vývoj predsa domáci zdramatizovali, strelcom šťastného gólu bol Fischer, ale všetko poistil zblízka Hossa po krásnom pase Tybora.

Jakob Kölliker, tréner Nemecka: "Gratulujem Slovensku k víťazstvu a k výkonu. V druhej tretine sme mohli vývoj zápasu zvrátiť, ale nevyužili sme šance. Tým pádom už nemáme šancu na celkový triumf na turnaji, ale ten nebol prvoradý. Zajtra hráme s USA a určite chceme vyhrať a skončiť aspoň na druhom mieste."

Vladimír Vůjtek, tréner SR: "Musím povedať, že som výkonmi našich hráčov veľmi milo prekvapený. Skutočne sme mali určité obavy vzhľadom na skladanie tímu. Čakal som od hráčov dodržiavanie pokynov a oni tú pozornú defenzívu hrali naozaj dobre. Čo je dôležité, využívali aj šance a pochváliť treba opäť aj brankára - Hudáček síce dostal góly, ale podržal nás."

Július Hudáček, brankár SR: "Celé mužstvo opäť zahralo veľmi dobre a som rád, že sa v ňom nestratil ani môj brat Libor. Myslím, že tento tím má perspektívu a môže veľa dokázať. Mne sa naozaj chytalo dobre, chalani sa vracali a súpera odstavovali včas zo streleckých pozícií."

Roman Kukumberg, útočník SR (pred zápasom sa mu narodil syn): "Samozrejme, že som hral uvoľnene, ale hoci som sa sústredil na hokej, priznám sa, že myseľ mi striedačke občas zablúdila k tej fotke z mobilu. Je to krásny deň, podobný som zažil pri prvom synovi, vtedy sa narodil dve hodiny po našom poslednom zápase v Nižnekamsku, bol pri tom Tomáš Starosta a teraz je tu opäť..."

Marcel Hossa, útočník SR (strelec dvoch gólov): "Vládne tu pohoda, každý si plní svoje povinnosti. Vyšli nám oba zápasy a dnes nám tam padlo aj veľa gólov. Myslím, že máme na to, aby sme vyhrali aj v treťom zápase."

Druhý sobotňajší zápas

Švajčiarsko - USA 3:2 po predĺžení a nájazdovom rozstrele (2:1, 0:1, 0:0 - 0:0, 1:0)

Góly: 3. Brunner (Romy), 5. Wieser (Trachsler), + rozhodujúci nájazd - 2. Sertich (Somma), 36. Salcido (Lasch, Somma).

Tabuľka turnaja:
1. SLOVENSKO 2 2 2 0 0 8:3 6
2. Nemecko 2 1 0 0 1 7:8 3
3. Švajčiarsko 2 0 1 0 1 5:6 2
4. USA 2 0 0 1 1 2:5 1

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 10:58