StoryEditor

Banská Bystrica ponúka extralige unikát z NHL

05.12.2012, 23:00
"Barani" prvýkrát priviedli do našej hokejovej súťaže zahraničných hráčov zo zámorskej profiligy.

Hokejový klub Banskej Bystrice predstavil na Slovensku unikát. Do extraligy priviedol prvýkrát v ére samostatnosti hokejistov zahraničných hokejistov s platnou zmluvou NHL. Tento klub totiž v krátkom čase posilnilo trio kanadských hráčov. Tým posledným je Dana Tyrell, ktorý pricestuje na Slovensko zajtra. Pred ním získalo vedenie klubu útočníka Tannera Glassa a obrancu Claytona Stonera.

Klub za nich zaplatil poistky, ktoré sú podľa zistení HN päť- až desaťtisíc dolárov, uhradí im náklady, na ľade však budú hrať zadarmo. Zmluvu podpísali zatiaľ na mesiac, v prípade výluky však môžu na Slovensku zostať aj dlhšie. „Je to unikát pre našu extraligu.

Toto je tretia výluka za posledných pätnásť rokov a nikdy tu nehral cudzinec so zmluvou v NHL. Chceli sme tým zviditeľniť náš klub, extraligu, ale aj Slovensko,“ tvrdí pre HN šéf hokejistov Banskej Bystrice Juraj Koval.

Sponzori chceli platiť
Najväčšiu zásluhu na získaní kanadských hokejistov má Kovalov syn Július, ktorý je tiež v predstavenstve klubu. Koval mladší totiž hrával v minulosti na univerzite v Britskej Kolumbii. „Získal tam veľa kamarátov a kontaktov, ktoré teraz využil,“ vysvetľuje šéf klubu.

Podľa neho sa inak hráči zo zámoria do slovenskej extraligy nehrnú. Štvrtým do partie z NHL je majster sveta z Göteborgu Michal Handzuš, ktorý počas výluky pôsobí v rodnom meste. „Je dobré, že fanúšikovia môžu vidieť hráčov z NHL. Navyše nie sú to žiadni bitkári, ale títo hráči hrajú aj hokej. Sú agresívni, majú dobrú strelu a všetky prvky zámorského hokeja,“ skonštatoval pre HN Handzuš.


Klub z Banskej Bystrice je pritom v zložitej finančnej situácii, napriek tomu si to mohol dovoliť. Vďaka kontaktom sa totiž s hráčmi dohodol, že im uhradí poistku v prípade zranenia. „Sponzori boli sami ochotní to zaplatiť, aby sa mohli hráči z NHL predstaviť v našom meste. Inak by sme si to nemohli dovoliť. Títo hráči chceli už hrať zápasy, nestačilo im len trénovať a čakať na koniec. Dohodli sme sa s nimi, že im zaplatíme výdavky, ale žiadny plat nedostanú, čiže náš rozpočet to nijako neohrozí,“ dodal Koval.

Zvýšený záujem
Ikona slovenského hokeja má za úloha starať sa na ľade o nové posily zo zámoria. Výhodou klubu je aj fakt, že bývalý hokejista Vladimír Országh, ktorý je koučom „baranov“, hral takisto v NHL. „Vie dobre po anglicky, čiže hráči nemajú problém s komunikáciou. Okrem neho a Handzuša im pomáha aj kapitán Michal Hudec,“ hovorí Koval. Cieľom klubu je pritiahnuť do hľadiska viac fanúšikov a zaplniť tribúny.

„Pomôže to aj našim mladým hráčom, ktorí môžu naživo vidieť, ako trénujú hokejisti z najlepšej ligy sveta, a niečo sa od nich priučiť. Celkovo však účasť hráčov z NHL by mala zvýšiť záujem o extraligu,“ hovorí Handzuš.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 04:21