StoryEditor

Atletický výkvet v "divadle snov"

21.08.2003, 00:00
Dejiskom svetového šampionátu v atletike bude nádherný parížsky štadión Stade de France, ktorý je pre športových fanúšikov z krajiny galského kohúta "posvätným".

Dejiskom svetového šampionátu v atletike bude nádherný parížsky štadión Stade de France, ktorý je pre športových fanúšikov z krajiny galského kohúta "posvätným". Pred piatimi rokmi sa totiž v tejto supermodernej aréne tešili futbalisti Francúzska z titulu majstrov sveta, keď vo finále zdolali brazílskych "kúzelníkov". Nielen vďaka tomuto úspechu však štadión v parížskom predmestí Saint-Denis budí pozornosť všetkých športovcov, fanúšikov a okoloidúcich turistov. Jeho hlavnými prednosťami sú krásna architektúra a moderné vymoženosti. Pýchou štyroch architektov, ktorí "divadlo snov" navrhli, je elipsovité zastrešenie tribún a veľmi nápaditá a účelná strecha v 43-metrovej výške pripomínajúca svätožiaru. Mimochodom, šesťhektárová strecha (13-tisíc ton) sa svojou hmotnosťou približne vyrovná dvom Eiffelovým vežiam. Stade de France s kapacitou 80-tisíc divákov je najväčším štadiónom na svete, ktorý môže slúžiť nielen na futbalové stretnutia, ale aj na atletické mítingy či ragbyové zápasy. Túto originalitu umožňuje najmä pohyblivé hľadisko. Po približne pätnásťmetrovom posunutí spodnej časti tribúny do strednej sa na štadióne objaví atletická dráha a doskočisko. Tento manéver trvá približne päť dní, no kapacita sa zmenší len o päťtisíc divákov.
Napriek tomu, že tento štadión nie je domácim pre žiadny futbalový či ragbyový klub, dokáže si na seba zarobiť. Pre konzorcium spoločností Vinci a Bouygues, ktoré ho majú v prenájme do roku 2005, zaznamenáva ročný obrat 76 miliónov eur a štvormiliónový zisk. Okrem reprezentačných stretnutí vo futbale a ragby sa totiž na štadióne konajú aj rôzne rockové či operné koncerty.
Počas deväťdňového programu majstrovstiev sveta v atletike organizátori očakávajú takmer 450-tisícový nával divákov. Z tohto dôvodu záchranári pred šampionátom nacvičovali krízový scenár zásahu pri veľkej tlačenici. O bezpečnosť sa bude starať takmer dvetisíc ľudí. Domáci usporiadatelia budú chcieť za každú cenu, aby sa podujatie odohralo v neopakovateľnej atmosfére, veď Paríž sa uchádza o usporiadanie olympijských hier v roku 2012 a jeho kandidatúra sa opiera práve o Stade de France.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 02:44