StoryEditor

Halák je späť. Vychytal víťaza Stanley Cupu

09.11.2011, 23:00
Vstup do novej sezóny najprestížnejšej súťaže sveta NHL mu vôbec nevyšiel. Nastúpil v siedmich zápasoch a vychytal iba jednu výhru.

Slovenský gólman Jaroslav Halák sa okamžite dostal pod paľbu kritiky médií, ale aj fanúšikov. Hneď nato stratil post jednotky a na svoju šancu musel čakať. A dočkal sa. Na lavičku St. Louis Blues zasadol nový tréner Ken Hitchcocka. Hneď pri svojej premiére dal nášmu gólmanovi dôveru, a ten ho nesklamal.

Halák vychytal prvé čisté konto v tejto sezóne, keď bluesmeni zdolali víťaza Stanleyho pohára z roku 2010 Chicago Blackhawks presvedčivo 3:0. Slovák zneškodnil všetkých 29 streleckých pokusov súpera.

 

„Na tento zápas čakal nielen Halák, ale aj všetci v St. Louis. Sme radi, že sa mu konečne darilo a ukázal svoje kvality, pretože doteraz nepotvrdil, že je u nás jednotkou,“ povedal pre HN skaut St. Louis Blues Jan Vopat.

Konečne, tvrdí skaut St. Louis
Haláka po slabých výkonoch zo začiatku novej sezóny vytlačil zo zostavy jeho náhradník Brian Elliott. Bratislavčan však napriek tomu pôsobil pokojne. A novinárom odpovedal diplomaticky. „V prvom rade je nevyhnutné, aby sa darilo tímu a nech chytá hocikto. Ja si na svoju šancu počkám,“ tvrdil pre zámorské médiá náš gólman. Jeho šanca prišla po tom, ako vedenie klubu odvolalo trénera Davisa Paynea. Halák dostal šancu proti jednému z najlepších klubov NHL, Hossovmu Chicagu. A chytal skvele, aj keď mu parkrát pomohlo šťastie.

Najviac práce mal s dorážkami súpera „Cítil som sa v bráne naozaj dobre od začiatku až do konca. Dostal som od spoluhráčov veľkú pomoc. Zvládli sme niekoľko dôležitých početných nevýhod. Uznanie nepatrí len mne, ale všetkým v našom tíme,“ skonštatoval pre STLToday.com Halák. Pomohol mu aj fakt, že u nového trénera má dôveru. „Hitchcock je skúsený tréner. Vie, že na brankárov je vždy veľký tlak a nechce ho ešte zvyšovať. Navyše jeho doménou je obrana, ktorá potom svojmu gólmanovi môže výrazne pomôcť,“ tvrdí pre HN bývalý kouč národného tímu Ján Filc.

Jeden zápas nestačí
Halák tak po kritike z úvodu sezóny zložil úvodný reparát. „Halák k nám prišiel ako brankár číslo jeden. Dôveru má, ale musí ju aj potvrdiť. Musí vychytať nielen jeden zápas, ale osem z desiatich,“ doplnil skaut St. Louis Blues. Ak nenaplní svoju úlohu jednotky v bráne, potom bude jeho ortieľ v klube jasný. „Príde o post jednotky. U nás sa aj druhý brankár Elliott prezentuje vo výbornej forme,“ skonštatoval Vopat. Vedenie klubu malo na Haláka po angažovaní na začiatku minulej sezóny vysoké nároky.

St. Louis tvorilo nový tím a Halák mal byť po výborných výkonoch v bráne Montrealu hlavným pilierom tvoriaceho sa mužstva. „Jaro je vynikajúci brankár. Potrebuje chvíľu čas, ale verím, že sa dostane do svojej obvyklej skvelej formy. Už veľakrát dokázal, že patrí medzi skvelých brankárov,“ povedal pre HN bývalý hráč Washingtonu a majster sveta z Göteborgu Peter Bondra.

Kľučová úloha? Udržať psychiku
Halák teraz dôveru u nového kouča má. Je však na ňom, aby ju potvrdil aj v ďalších dueloch. Práve dlhodobá výkonnosť je najväčší problém slovenských gólmanov v NHL. „Výraznú úlohu zohráva psychika. Poviem príklad, ja som si v minulosti myslel, že Ján Lašák má väčšie predpoklady presadiť sa v NHL ako súčasná hviezda Vancouvru Roberto Luongo, a je to naopak. Musíte brať do úvahy fakt, že nároky na dobrú psychiku slovenského brankára sú vyššie ako na gólmana zo zámoria,“ dodal Filc.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. apríl 2024 07:02