StoryEditor

Oslovuje ho európska trénerská škola

20.06.2002, 00:00

Svetový futbalový šampionát v Japonsku a Kórejskej republike postúpil do svojej rozhodujúcej fázy, keď spoznal už všetkých osem štvrťfinalistov. O krátke zhodnotenie sme požiadali v ére samostatného futbalu najúspešnejšieho slovenského kormidelníka a súčasne čerstvého trénera Slovana Bratislava Dušana Radolského.

Z celkového počtu 64 stretnutí chýba odohrať už len posledných osem. Ako hodnotíte doterajšiu úroveň šampionátu?
-- Aj keď boli niektoré zápasy slabšie, celková úroveň je rozhodne vysoká. O kvalite šampionátu svedčí aj to, že sa nepresadili viaceré výborné mužstvá ako Francúzsko, Argentína alebo Taliansko. Takéto prekvapenia však vývoju futbalu pomáhajú, lebo aj slabšie mužstvá vidia, že môžu pri maximálnom nasadení uhrať dobrý výsledok.

Z čoho, podľa vás, pramení vysoký počet prekvapujúcich výsledkov?
-- Úroveň futbalu sa postupne na celom svete vyrovnáva. To je dôležitý fakt, aj keď ho mnohí nechcú počuť. Rozdiely medzi kondičnými a taktickými dispozíciami mužstiev sa zmenšujú, a preto neraz rozhodujú aj detaily, ako napríklad drobné chybičky obrancov alebo brankárov.

Z kruhov odborníkov zazneli aj hlasy, že slabšie výkony hráčov favorizovaných mužstiev, ktoré vypadli, boli zapríčinené prehusteným programom...
-- Samozrejme, že hráči, ktorí odohrali celú ligovú sezónu, pohárovú súťaž a k tomu Ligu majstrov majú toho dosť. Ale na druhej strane je na šampionáte dostatok hráčov, ktorí dokážu naplno odbehať celé stretnutie. Ako príklad uvediem Írov, ktorí napriek tomu, že majú v nohách jednu z najnáročnejších európskych líg -- anglickú Premier league -- dokázali šprintovať aj na konci zápasu ako v úvode stretnutia.

Ktoré mužstvá sú pre vás pozitívnym prekvapením?
-- Mužstiev, ktoré ma prekvapili je viac. Veľmi sa mi napriek vypadnutiu na pokutové kopy páčili už spomenutí Íri, svojou hrou ma potešili aj Senegalčania, u ktorých sa ale veľmi o prekvapení nedá hovoriť, pretože sa v tomto mužstve odzrkadľuje výborná úroveň francúzskej ligy. Nečakane dobre sa ukázali aj ázijské tímy a nevynechal by som ani tím USA, ktorý je tiež prekvapujúco v osmičke najlepších.

Z vášho postu sa iste zameriavate aj na sledovanie taktík jednotlivých mužstiev? Stratégia ktorého trénera vás najviac oslovila?
-- Tých je tiež viac. Samozrejme, páčia sa mi všetci tí, ktorých tímy postupujú, čo je dôkaz, že svojich zverencov pripravili dobre. Vo všeobecnosti by som však povedal, že ma najviac oslovuje európska trénerská škola, veď medzi najlepšiu šestnástku sa dostalo až deväť mužstiev z Európy. Rovnako treba spomenúť, že do osemfinále sa prebojovali aj dve ázijské, jedno africké a jedno americké mužstvo (Japonsko, Kórea, Paraguaj, Senegal -- pozn. red.) pod vedením európskych trénerov, čo je ďalší ukazovateľ ich kvality.

Súperi Slovenska z poslednej kvalifikácie -- Švédsko a Turecko -- sa ukázali vo veľmi dobrom svetle a Turci dokonca majú dobrú pozíciu na postup do semifinále. Akú šancu by podľa vás mala slovenská reprezentácia, ktorá v boji o postup na MS odohrala s týmito mužstvami celkom vyrovnané partie?
-- Mali by sme takú šancu ako oni, veď sme naozaj v kvalifikácii hrali s nimi vyrovnane. Výsledok na záverečnom turnaji však závisí od mnohých ďalších faktorov -- motivácie, zdravotného stavu hráčov, aktuálnej formy, ale, samozrejme, aj od šťastia. No keď prišli pozitívne prekvapenia od iných mužstiev, prečo by nemohli prísť od nášho?

Na prebiehajúcich majstrovstvách sa dosť diskutuje o kvalite rozhodcov. Napríklad len Talianom neuznali tri regulárne góly. Myslíte si, že zaradenie neskúsených arbitrov z Ugandy, Jamajky, Maledivov alebo Beninu bolo dobrým krokom od Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA)?
-- Osobne som tiež prekvapený, že vzhľadom na silu európskeho futbalu nie je výraznejšie zastúpenie európskych rozhodcov, ktorí majú za sebou dostatok náročných zápasov, no je to rozhodnutie FIFA a treba ho akceptovať. Na druhej strane Taliani zabudli, že vypadli svojou streleckou neschopnosťou. Veď len Vieri mal tri vyložené šance, ktoré musí hráč jeho kvalít premeniť. Ak by ich využil, môže rozhodca pískať, čo chce a Taliani vyhrajú 4:1 alebo 4:2.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 08:04