StoryEditor

Česi investovali desiatky miliónov

20.08.2013, 00:00
Autor:
(lm)(lm)

Za posledné dva roky sa vyskytlo len minimum prípadov výtržností na futbalových štadiónoch a tie boli všetky objasnené. Takúto štatistiku hlásia v Česku. Stačilo na to klubom v ligovej súťaži u našich západných susedov investovať do bezpečnosti na štadiónov. „Boli projekty, kde sme rapídne sprísnili podmienky, upravili sa v zákonoch, a teraz hlásime minimálne výtržností na futbalových štadiónoch,“ tvrdí pre HN bezpečnostný manažér Českého futbalového zväzu Martin Synecký.

Všetky prvoligové kluby museli pred pár rokmi investovať desiatky miliónov českých korún. „Záviselo to najmä od veľkosti štadióna, čiže každý klub vynaložil inú sumu. Ale dôležité je, že kluby sa k tomu postavili kladne a urobili maximum pre to, aby bol futbalový duel v našej krajine bezpečný,“ doplnil Synecký. Všetky štadióny v Česku majú povinnosť mať najmodernejšie kamerové systémy, ktoré odhalia výtržníkov na štadiónoch a pomocou nich im udelia zákaz vstupu na futbalové zápasy v Česku. Bez výnimky.

Napríklad Ústí nad Labem síce postúpilo do najvyššej súťaže, ale nemalo peniaze na splnenie týchto prísnych podmienok a napokon ligu hrať nemohlo. „Teraz je podobným príkladom nováčik našej ligy zo Znojma, ktorý musí hrať domáce zápasy v Brne,“ hovorí bezpečnostný manažér Českého futbalového zväzu. V Česku dokonca výrazne upravili zákon o výtržnostiach. Najmodernejšie bezpečnostné opatrenia majú v súčasnosti dva najlepšie kluby z Česka, Plzeň a Sparta Praha. Bezpečnosť na štadiónoch a moderné kamerové systémy sú aj podmienkami českého futbalu pri rokovaniach so slovenskou stranou o obnovení spoločnej futbalovej ligy.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 17:39