StoryEditor

Medailu nezískate možno desať rokov, tvrdí Vladimír Vůjtek

15.05.2015, 00:00
Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek po poslednom zápase na lavičke národného tímu pre slovenské médiá:

Štvorročné pôsobenie v slovenskej reprezentácii ukončil tréner Vladimír Vůjtek prehrou s USA 4:5 po predĺžení. Napriek tomu sa zaradil medzi top koučov histórie národného tímu. Mužstvo viedol v 32 stretnutiach majstrovstiev sveta, čím sa vyrovnal doterajšiemu lídrovi Františkovi Hossovi. Slovensko priviedol k 16 víťazstvám na MS.

Na lavičke slovenskej reprezentácie ste odkoučovali svoj posledný duel, hráči aj pre vás chceli vyhrať, no nepodarilo sa. Aké máte po súboji s USA pocity?
Otočili sme duel z 0:3 na 4:3, zápas bol veľmi kvalitný, divákom sa musel páčiť. Bohužiaľ sme zase pred koncom predĺženia dostali gól. Chcel som sa rozlúčiť víťazstvom, no nepodarilo sa to. Aj tak, ten zápas bol kvalitný.

Ste kvôli tomu smutný?
Skôr sklamaný z toho, že sme nepostúpili do štvrťfinále šampionátu. Čakal som, že budeme mať viac bodov a medzi osem najlepších tímov sveta postúpime. O tom, že v ňom nie sme, rozhodli už prvé zápasy tohto turnaja.

Mužstvo podávalo nevyrovnané výkony, proti slabým body strácalo, proti silnejším sa vyhecovalo k veľkým výkonom.
Ja by som nepovedal, že to boli nevyrovnané výkony. Všetky zápasy sme uhrali na tesné výsledky. Bohužiaľ, aj s tými teoreticky slabšími súpermi sme vyhrávali o gól a ten s Nórskom sme prehrali. Inak sme aj s tými silnými hrali dobré zápasy. Fíni nás zdolali až v posledných desiatich minútach a s Ruskom a USA sme dokázali ísť až do predĺženia.


Snímka: TASR/M. Svítok
 

Čo bolo kľúčovým momentom celého turnaja, čo rozhodlo o tom, že nie sme vo štvrťfinále?
Možno už ten prvý zápas s Dánskom, v ktorom sme mali jasnú prevahu od druhej tretiny a už sme viedli 3:2. Možno moment, keď Michal Sersen vyhodil puk rukavicou do hľadiska a dostali sme gól na 3:3. Nech si to hovoríme ako chceme, bola to strata na začiatku turnaja. Potom sa do mužstva dostala nervozita a ten štvrtý zápas s Nórskom... Je zložité hrať na doraz štyri zápasy v piatich dňoch proti súperom, ktorí hrajú obrannú hru. Vydať sa z fyzických síl. Tie nám došli už v druhej tretine. Ten zápas bol kľúčový a rozhodujúci.

Na šampionáte 2011 v Bratislave zväzovala hráčom ruky domáca atmosféra. Bolo to tak aj tu, kde ste boli akoby doma?
Možno som to niekde povedal, ale diváci boli skvelí. Že prišli a zaplnili halu do posledného miesta. Samozrejme, niekedy to zväzuje ruky, hlavne na začiatku turnaja. Vtedy chlapci ešte nie sú rozohratí a zložení do formácií. Príchody boli na poslednú chvíľu, niektoré až v priebehu turnaja. Doplatili sme možno na to, že ťažkých súperov sme nemali na začiatku. No rozlosovanie bolo dané, nemôžeme sa na to vyhovárať.

Bude pre Slovensko v ďalších rokoch čoraz ťažšie postúpiť do štvrťfinále majstrovstiev sveta?
Vidíme, že bude. My sme dvakrát za sebou nepostúpili tesne o jedno miesto – skončili sme deviati, ako vlani. Slovenský hokej sa pohybuje niekde medzi 7. a 10. miestom. Niekedy to vyjde, napríklad ako pred dvoma či tromi rokmi. Teraz to nevyšlo.

Urobili by ste či už v príprave alebo samotnom priebehu šampionátu niečo inak?
Vždy by človek urobil niečo inak, keď už je po turnaji. Ale veľmi veľa by toho nebolo. Ťažko povedať.

Na slovenskej lavičke ste strávili štyri roky, aké boli?
Začalo sa to abnormálnym úspechom, ktorý na Slovensku možno nebude ďalších desať, pätnásť rokov. Hokej sa uberá iným smerom – silné mužstvá majú veľkú základňu. Ťažko sa bude presadzovať na medailové pozície. Prial by som Slovensku ďalšiu medailu a možno sa mu niekedy opäť podarí preskočiť až do semifinále MS.

Na čo budete v súvislosti s národným tímom a tými štyrmi rokmi najradšej spomínať, a na druhej strane, na čo by ste rád čo najskôr zabudli?
Vlani sme mali veľmi blízko k štvrťfinále, prehrali sme s Českom gólom dve minúty pred koncom, takým pre nich šťastným gólom. Ale tak to dnes v hokeji chodí. Pekných gólov už veľa nepadá. A tiež na zápas s Francúzskom, kde sme ešte desať minút pred koncom viedli 3:1 a napokon sme ho prehrali.


Snímka: TASR/P. Neubauer
 

Ktorí hokejisti vás na šampionáte potešili a ktorí, naopak, nie?
Nechcel by som takto krátko po skončení. No napríklad Vladimír Dravecký veľmi prekvapili svojimi výkonmi, Adam Jánošík hral veľmi dobre. Na to, že hral na prvom takomto turnaji, hral veľmi dobre. Plus Július Hudáček.

Tomáš Tatar prichádzal z NHL ako najlepší slovenský kanonier z elitnej súťaže. Na šampionáte sa strelecky nepresadil. Čo hovoríte na jeho výkony?
Tatar sa nechytil na tomto turnaji. Prišiel po sedemzápasovej sérii Detroitu v play-off NHL, kde sa určite vyšťavil do maxima. Prišiel priamo po poslednom zápase, priletel ráno, na druhý deň už hral. Je to zložité. Veľmi chcel pomôcť, ale tie ruky ho tak neposlúchali ako na predchádzajúcich majstrovstvách sveta.

Čo budete robiť v nasledujúcich dňoch?
Ešte neviem, asi odpočívať. Lebo bolo to psychicky veľmi náročné, šesť týždňov prípravy a takmer dva týždne na majstrovstvách sveta. Musím sa dať trochu dokopy.

V Ostrave ste doma, nemrzí vás o to viac tento neúspech?
Chcel som tu uspieť viac, chcel som sa dostať do štvrťfinále. No musíme zagratulovať Bielorusku, pretože zaznamenali 14 bodov, a to je veľa a s takým počtom mužstvo právom postupuje.

Kto je Vladimír Vůjtek
Počas hráčskej kariéry hral za tri kluby v Karvinej, vo Vítkoviciach a v Trenčíne. S trénerskou kariérou začínal v Karvinej a vo Vítkoviciach, neskôr sa stal koučom československej reprezentácie do 20 rokov, viedol aj extraligové kluby Zlín a Třinec. V českej extralige vybojoval so svojimi mužstvami dvakrát striebornú medailu. Z Česka odišiel do ruskej Superligy, kde získal dvakrát titul s Jaroslavľom. V minulej sezóne potom ten istý klub doviedol k bronzovej priečke v Kontinentálnej hokejovej lige. V auguste 2011 sa stal koučom našej reprezentácie. Na šampionáte v roku 2012 s ňou získal striebro, o rok neskôr skončil s mužstvom vo štvrťfinále – vlani a teraz obsadil zhodne 9. miesto.

Chronológia: Tréner Vůjtek na lavičke Slovenska

August 2011
Na lavičke slovenskej reprezentácie nahradil neúspešného kanadského trénera Glena Hanlona. S hokejovým zväzom sa dohodol na zmluve do konca roka 2012. Jej predĺženie až do roku 2014 bolo podmienené postupom tímu na olympijské hry do ruského Soči.

November 2011
Hneď v prvom turnaji v pozícii hlavného kouča dokázal priviesť Slovensko k víťaznej trofeji. Národný tím doviedol k triumfu na Nemeckom pohári a vo februári 2012 aj k víťazstvu na turnaji v bieloruskom Minsku. No príprava na MS nevyšla, Slováci vyhrali jediný z ôsmich zápasov.

Máj 2012
Slováci dokázali senzačne vybojovať strieborné medaily na majstrovstvách sveta. Vo štvrťfinále vyradili favorizovanú Kanadu, v semifinále si poradili s odvekým rivalom z Česka. S kapitánom Zdenom Chárom aj ostrieľaným Miroslavom Šatanom dosiahol Vůjtek najväčší trénerský úspech v kariére.

Máj 2013
Celú sezónu poznačil konflikt kľúčových mužov strieborného úspechu Cháru a Šatana zo zápasu KHL. V ňom náš elitný obranca nešetrne zrazil kapitána Slovana k zemi a spôsobil mu zranenie chrbtice. Vůjtkovi sa konflikt nepodarilo urovnať, mužstvo napokon na MS postúpilo do štvrťfinále a obsadilo ôsme miesto.

Február 2014
Nevyriešený konflikt Chára vs. Šatan sa ťahal až do olympijských hier v Soči. Vůjtek neskôr priznal, že Šatana do Ruska nevzal aj kvôli nezhodám s obrancom Bostonu. A pod piatimi kruhmi Slováci vybuchli. Po prehre v nájazdoch s Ruskom vybojovali jediný bod, nestačili dokonca na podpriemerné Slovinsko. Vo štvrťfinále im stopku vystavilo Česko a na hrách skončilo mužstvo na predposlednom jedenástom mieste.

Máj 2014
Po prvýkrát sa mužstvo pod Vůjtkovým vedením neprebojovalo na majstrovstvách sveta medzi osem najlepších tímov. Spôsobila to nečakaná prehra s Francúzskom 3:5 a práve tím z krajiny galského kohúta cez nás postúpil do štvrťfinále. Slovensko napokon obsadilo deviate miesto. Tréner sa aj kvôli šampionátu v jeho rodnej Ostrave rozhodol predĺžiť zmluvu so zväzom o ďalší rok.

Máj 2015
Vůjtek spolu s generálnym manažérom Otom Sýkorom poskladali jeden z najsilnejších výberov. Z NHL mužstvo posilnilo až sedem hokejistov, naposledy ich toľko prišlo na šampionát v roku 2007. No nečakané straty s papierovo slabšími súpermi, časté zmeny v zostave, vyradenie kapitána Kopeckého na tribúnu a prehra s Nórskom sa podpísali pod neúspešný prienik do štvrťfinále. Slovensko skončilo rovnako ako rok predtým – deviate. Prehra 4:5 po predĺžení s USA bola posledným duelom Vůjtka na lavičke národného tímu.

01 - Modified: 2007-06-01 10:36:00 - Feat.: 0 - Title: Niektoré krajiny EÚ sa snažia oddialiť prijatie nariadenia o roamingu
01 - Modified: 2024-04-19 13:33:49 - Feat.: - Title: Pospíšil prispel k triumfu Calgary asistenciou, MacKinnon prekonal rekord Šťastného 02 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 03 - Modified: 2024-04-18 13:23:44 - Feat.: - Title: Obranca Marinčin prišiel o šampionát. Má prasknutý stavec, sezóna sa preňho skončila 04 - Modified: 2024-04-19 13:43:49 - Feat.: - Title: Skloniť sa museli bohatšie kluby. Fenomén zo Spiša má vo finále veľkú výhodu 05 - Modified: 2024-04-17 13:42:32 - Feat.: - Title: Kto príde z NHL na šampionát? Šatan počíta s Regendom, prvé posily majú doraziť už o týždeň
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 12:25