StoryEditor

Cena ani bookmakeri nám neprajú. Slovensko je outsider

13.12.2015, 23:00
EURO 2016. Slovensko sa o pol roka na šampionáte stretne s Walesom, Ruskom a Anglickom. Podľa bookmakerov zo skupiny nepostúpime.

Futbalisti Slovenska sa pri historickej prvej účasti na majstrovstvách Európy stretnú v lete budúceho roka postupne s Walesom, Ruskom a Anglickom. Rozhodol o tom víkendový žreb v metropole dejiska šampionátu v Paríži. Odborníci aj samotní futbalisti hovoria o tom, že súperi v našej skupine B sú prijateľní, hrateľní a mohli sme skončiť omnoho horšie.

HN porovnali ekonomickú silu krajín, hodnotu reprezentačných kádrov a predpovede bookmakerov. A z týchto ukazovateľov vyplýva, že budeme patriť medzi outsiderov skupiny. Cena slovenských futbalistov je podľa portálu transfermarkt najnižšia (89,35 milióna eur), podľa kurzov britskej stávkovej kancelárie William Hill máme najnižšiu šancu na postup zo skupiny. Iba pri porovnaní HDP na obyvateľa sme na tom podľa posledných čísel Medzinárodného menového fondu na tom lepšie ako Rusko. „Či môžeme byť spokojní so žrebom, ukáže až samotný šampionát,“ uviedol pre RTVS asistent trénera národného tímu Štefan Tarkovič.

Kozák nechcel Wales

Slovensko vstúpi do šampionátu v zápase dvoch nováčikov majstrovstiev Európy. Hneď druhý deň turnaja, v sobotu 11. júna 2016, sa stretne v Bordeaux s reprezentáciou Walesu. Ide o mužstvo, s ktorým sa tréner národného tímu Ján Kozák stretnúť vyslovene nechcel. „Wales som nechcel, lebo je to mužstvo, ktoré hrá tímovo a s obrovským nasadením. Majú aj hráčov, ktorí vedia zápas rozhodnúť. Z toho štvrtého koša by som si vedel vybrať aj lepšie mužstvo,“ uviedol Kozák v prvej reakcii na súperov na facebookovom profile Slovenského futbalového zväzu.

Najväčšou hviezdou Walesu je najdrahší futbalista v histórii futbalu obliekajúci dres slávneho Realu Madrid, Gareth Bale. Len pre zaujímavosť, jeho hodnotu odhaduje transfermarkt na 80 miliónov eur, čo je len o deväť miliónov menej, ako má celá slovenská reprezentácia. Tím Walesu sa okrem opiera aj o dvoch stredopoliarov z Premier League, Aarona Ramseyho z Arsenalu a Joea Allena z FC Liverpool.

Samotné žrebovanie sledoval tréner Kozák v spoločnosti kamarátov doma v Košiciach a na ceremoniáli v Paríži ho zastupoval asistent Štefan Tarkovič. Slovensko ako jediné z našej skupiny nemalo vo Francúzsku hlavného trénera. Zato naši súperi zo skupiny B sa prezentovali veľkými menami svetového futbalu v pozícii šéfov lavičky – Royom Hodgsonom (Anglicko), Leonidom Sluckým (Rusko) a Chrisom Colemanom (Wales).

Najviac sme hrali s Ruskom

Optimizmus do našich postupových šancí nevlievajú ani doterajšie vzájomné zápasy, ktoré sme proti trojici Wales, Rusko a Anglicko odohrali. S národným tímom z kolísky futbalu sme hrali tri zápasy a všetky sme prehrali, s Walesom je bilancia vyrovnaná 1:1.

Najviac súbojov sme odohrali proti Rusku – z ôsmich duelov dosiahli Slováci dve víťazstvá, tri remízy a tri prehry. Rusko je zároveň jediným mužstvom, s ktorým má v pozícii hlavného trénera Slovenska priamu skúsenosť aj Ján Kozák. V máji 2014 sme v priateľskom súboji prehrali v Petrohrade 0:1.„Rusko je veľmi skúsené, hlavne defenzíva hrá veľmi dlho spolu. No na posledných veľkých podujatiach malo kolísavú formu a dá sa s nimi hrať,“ vyjadril sa Kozák.

Pri pohľade na našu základnú skupinu EURO 2016 a ostatné sa dá konštatovať, že žreb sa skončil pre nás dobre. Za skupinu smrti sa dá označiť tá s Belgickom, Talianskom, Írskom a so Švédskom. No a spokojnosť nevyjadrovali po spoznaní súperov ani naši západní susedia z Česka. Tých totiž čakajú obhajcovia titulu zo Španielska, Chorvátsko a Turecko.

01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 21:58