StoryEditor

Vyšetrovanie tragédie neodhalilo skutočných vinníkov

08.09.2014, 00:00
Výročie tragédie. Včera ubehli tri roky, odkedy spadlo lietadlo s hráčmi Lokomotivu Jaroslavľ, medzi ktorými bol aj slovenský hokejista.

Tri roky uplynuli od tragickej udalosti, ktorá zarmútila celý hokejový svet.7. septembra 2011 letel hokejový tím Lokomotivu Jaroslavľ do bieloruského Minsku na zápas Kontinentálnej hokejovej ligy. Na palube bolo 45 ľudí. Prežili len dvaja z nich, no aj tí neskôr podľahli zraneniam. Medzi mŕtvymi bol aj kapitán slovenskej reprezentácie Pavol Demitra.

1. Vyšetrovanie neodhalilo skutočných vinníkov

Podľa vyšetrovateľov príčinou nešťastia bol ľudský faktor. Lietadlo po vzlietnutí nenabralo potrebnú výšku a narazilo do letiskového majáka. Vina padla na dvoch pilotov. Odborník však upozorňuje na to, že pointa problému bola inde. „Vyšetrovanie tragédie neodhalilo skutočné hĺbkové dôvody, ktoré k nej viedli. Posádka pôsobila v spoločnostiach s veľmi nezdravou organizačnou kultúrou,“ upozorňuje odborník na letectvo Peter Švec.

Piloti spoločnosti Jak-Servis boli podľa jeho slov pod tlakom, pracovali so strachom, že prídu o zamestnanie. Majiteľom sa však nič nestalo.

„Skutočných vinníkov, ktorí majú priamu zodpovednosť za vytvorenie nezdravého prostredia, nemožno právne obviniť a potrestať,“ poznamenal Švec.

Jeden z pilotov mal dokonca zdravotné problémy. Trpel neuropatiou a dlhodobo sa liečil na neurológii. V jeho krvi našli po havárii stopy liekov, ktoré sú pre pilotov zakázané. Jeho choroba sa navyše prejavuje stratou citlivosti a zhoršenou koordináciou nôh. Je teda možné, že v čase nešťastia mohol mať problém s ovládaním lietadla.

 

2. Výsledkom má byť poučenie

Chýb sa však postupne našlo viac. Okrem pilotov zlyhal aj personál na letisku. Kontrolóri našli množstvo pochybení prípravy až po osudný štart. Piloti navyše dostali povolenie letieť aj napriek tomu, že nedokončili výcvik na riadenie lietadla typu Jak-42. Obaja predtým lietali na strojoch Jak-40, ktoré sa od „štyridsaťdvojky“ líšili ovládaním pedálov, ktoré piloti používajú pri vzlietnutí.

V záverečnej správe zhrnuli vyšetrovatelia na niekoľkých stranách odporúčania, ktoré by mali zabrániť tomu, aby sa podobná tragédia zopakovala. Ako však poznamenal Švec, žiadne zásadnejšie vplyvy na vývoj leteckej dopravy táto nehoda nemala. Podobné tragédie sa pritom stávali v štátoch bývalého Sovietskeho zväzu aj predtým. Hoci v Rusku pôsobí množstvo spoľahlivých leteckých spoločností, nájdu sa aj menej kvalitné. Švec tvrdí, že táto oblasť je v zóne, v ktorej sa podľa štatistík dejú letecké nešťastia častejšie ako napríklad v Európskej únii a v západnom svete.

 

3. Miliónové odškodné pre rodiny obetí

Klub zobral vinu na seba a hlavný sponzor Lokomotivu – štátne železnice – vyplatili rodinám mŕtvych odstupné. Príbuzní mali dostať celkovo viac než 46 miliónov eur a rodinu. Pavla Demitru odškodnili sumou vo výške približne šesť miliónov eur. Klub tak mal vyplatiť kontrakty mŕtvych hráčov. V prípade bývalého kapitána slovenskej hokejovej reprezentácie išlo o zmluvu na dva roky.

Okrem miliónov od hlavného sponzora sa istou mierou na odškodnení podieľal aj fond Jaroslavľskej oblasti, mesta a poisťovne leteckej spoločnosti.

 

4. Demitra mal hrať poslednú sezónu

Pri obrovskej tragédii zahynuli okrem nášho hráča aj traja českí hokejisti. Josef Vašíček, Jan Marek a Karel Rachůnek tvorili spolu s Pavlom Demitrom v Jaroslavli česko-slovenskú légiu. Náš hráč pritom uvažoval o konci kariéry. Jeho blízki však vedeli, ako miluje hokej, a preto ho podporovali v tom, aby ešte jednu sezónu odohral v Rusku. Rozhodnutie dlhoročného slovenského reprezentanta pokračovať v kariére ho napokon vyšlo draho.

16. augusta 2011 bola Demitrova manželka odprevadiť svojho muža na letisko. Vtedy ho zároveň videla poslednýkrát. O pozadí a okolnostiach tragédie bol natočený aj film s názvom 38, ktorý mal premiéru minulý týždeň.

 

5. Lokomotiv začal budovať nové mužstvo

Hokejový klub v Jaroslavli prišiel pri tragédii prakticky o celý káder. Medzi mŕtvymi boli aj mladí nádejní hokejisti – napríklad obranca Maxim Šuvalov mal iba 18 rokov. Pre Lokomotiv sa leteckým nešťastím skončila aj celá hokejová sezóna v KHL. Finalista kontinentálnej ligy z roku 2009 však veľmi rýchlo začal budovať nový tím. O tom, že sa mu podarilo relatívne rýchlo sa zotaviť, svedčí fakt, že vlani obsadili v lige plnej silných tímov štvrtú priečku.

S Jaroslavľom po tragédii doteraz nepodpísal zmluvu žiadny slovenský hráč. Česká republika však má v klube svojho zástupcu. Dres Lokomotivu oblieka Jiří Novotný. Medzi najväčšie hviezdy patrí švédsky reprezentant Staffan Kronwall.

01 - Modified: 2006-10-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kerkorian mávol rukou nad GM
01 - Modified: 2014-10-06 15:30:56 - Feat.: - Title: Film o Demitrovi zlomil rekord. Je medzi historicky najpozeranejšími 02 - Modified: 2014-03-19 08:15:49 - Feat.: - Title: Tvorcovia filmu o Demitrovi získali unikátne zábery. Premiéra sa posúva 03 - Modified: 2013-11-06 16:51:50 - Feat.: - Title: Demitra bude mať vlastný film. Točí ho Dangl 04 - Modified: 2011-12-15 06:54:00 - Feat.: - Title: Slováci v NHL vyšli naprázdno (video) 05 - Modified: 2011-12-05 12:37:00 - Feat.: - Title: Halák vychytal Gáboríka a spol. (video)
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 05:24