StoryEditor

Rubeľ vyautoval novú obeť: futbalistov

22.12.2014, 23:00
Kurzový pohyb zvýšil mzdové náklady klubom o takmer 40 percent. Slováci neutrpia, sú platení v eurách.

Najlepšie platený hráč ruskej futbalovej ligy Brazílčan Hulk zarobí ročne 7 miliónov eur. V prepočte na ruble tak za neho Zenit Petrohrad mal začiatkom roka platiť 26 miliónov mesačne. No pád ruskej meny zvýšil náklady na jeho mzdu o takmer štyridsať percent. Pri súčasnom kurze rubľa oproti euru predstavuje jeho mesačný plat už vyše 42 miliónov rubľov. A kanonier Hulk je len jedným mnohých príkladov drahých cudzincov, ktorých platy spôsobia pri zmene kurzu problémy ruským klubom. „Dá sa predpokladať, že rozpočty klubov budú na ďalšiu sezónu nižšie. A už mám informácie, že bude väčšia tendencia dohadovať zmluvy v rubľoch,“ povedal pre HN futbalový manažér Jozef Tokoš.

Slováci sú pokojní

V súčasnosti pôsobia v ruskej najvyššej súťaži tzv. Premier lige štyria slovenskí futbalisti a v druhej lige máme aj reprezentačného gólmana Jána Muchu. Zisťovali sme od nich, či sa výrazné kurzové rozdiely nejako odrazili na ich výplatách. „Ja to osobne nijako nepociťujem, som totiž platený v eurách. Ale fakt je, že v tejto situácii aj za mňa bude klub viac doplácať,“ uviedol pre HN obranca národného tímu Ján Ďurica – futbalista Lokomotivu Moskva. Ten je pre zimnú prestávku v súťaži už dva týždne na Slovensku, a tak nemal možnosť zažiť drvivý pád rubľa z minulého týždňa. Napriek tomu zlú situáciu pocítil. „Napríklad výrazne zdraželi ceny leteniek. Teraz som doma, na začiatku roka nás čakajú sústredenia a do Ruska sa vrátim až v marci. Verím, že dovtedy sa vrátia veci do normálu,“ hovorí Ďurica. Pre manažéra Tokoša, ktorý v Rusku zabezpečoval aj zmluvu pre bankára Jána Muchu, bolo jednou z podmienok vyplácanie mzdy v eurách. „Bez nej by sme v lete minulého roka zmluvu nepodpísali. Už vtedy sme totiž vnímali rubeľ ako riziko, a tak asi ako väčšina zahraničných hráčov sme zafixovali kontrakt v eurách,“ konštatuje Tokoš. V tíme ruského majiteľa Olega Tiňkova Tinkoff-Saxo pôsobí aj najlepší slovenský cyklista Peter Sagan. No podľa našich informácií sa pád rubľa nedotkne ani pretekárskych platov, ani chodu celého tímu.

Hrozí odlev najdrahších

Omnoho väčšie ťažkosti môže padajúci rubeľ priniesť majiteľom popredných futbalových klubov – najmä Zenitu Petrohrad a Dinamu Moskva. Podľa portálu sports. ru desať najlepšie zarábajúcich hráčov v Rusku dostane ročne 47,5 milióna eur. V prepočte na eurá to v priebehu leta bolo 1,8 miliardy, no po poslednom prepade sa hodnota ich príjmov približuje už k 3,5 miliardy rubľov. „Je neodškriepiteľným faktom, že pre majiteľov sú teraz hráči o približne 40 percent drahší, ako keď s nimi podpisovali zmluvy,“ hodnotí Jozef Tokoš. No a presne o desať dní sa na začiatku roka otvára v Európe zimné prestupové obdobie. Pri zhoršujúcej sa situácii v Rusku a zvýšených nákladoch pre majiteľov preto hrozí, že najvyššia súťaž môže prísť o pár hviezdnych hráčov. „Dá sa predpokladať, že drahí futbalisti budú chcieť odísť. No na druhej strane ruské kluby ponúkali hráčom také príjmy, ktorým sa v mnohých prípadoch ťažko vyrovnávali aj špičkové súťaže zo západnej Európy,“ hovorí slovenský manažér. Ján Ďurica nepredpokladá, že by po novoročnom návrate do Lokomotivu Moskva čelil hrozbe predaja, prípadne zníženia mzdy. „Každý hráč bude čakať, ako sa to vyvinie. Podľa mňa majú kluby detailné informácie, ako sa bude dariť ekonomike krajiny v najbližšom čase. A podľa toho sa zariadia,“ dodal Ďurica.

Ako zmenil kurz náklady na platy

Hulk – Zenit Petrohrad

ročný plat v eurách:7 miliónov

v rubľoch pri kurze 45,06:26,3 milióna

v rubľoch pri kurze 72,66:42,4 milióna

Kevin Kuranyi – Dinamo Moskva

ročný plat v eurách:5,7 milióna

v rubľoch pri kurze 45,06:21,4 milióna

v rubľoch pri kurze 72,66:34,5 milióna

Alexander Kokorin – Dinamo Moskva

ročný plat v eurách:5,0 milióna

v rubľoch pri kurze 45,06:18,7 milióna

v rubľoch pri kurze 72,66:30,2 milióna

01 - Modified: 2007-01-30 08:23:07 - Feat.: 0 - Title: Zákonník naráža na HZDS
01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 09:06