StoryEditor

Bratislavský Slovan v rukách "kukláčov"

Predstavitelia Slovana na rozdiel od policajných zdrojov spájajú policajnú raziu výlučne so Svobodovou násilnou smrťou. "Keby nebolo tejto vraždy, neboli by tu dnes kukláči. Sú tam záväzky voči Svobodovi. Finančná polícia bola pred desiatimi až štrnástimi dňami na Slovane.

Do sídla bratislavského futbalového klubu Slovan včera vtrhli kukláči. Špeciálne policajné jednotky uzavreli a zapečatili vstup do objektu štadióna a zaistili dôležité písomnosti. Ako už HN informovali, polícia sa dlhodobo zaoberala podozrivými finančnými transakciami pri odpredaji hráčov, keďže peniaze nekončili na účtoch spoločnosti, ale pravdepodobne v rukách niektorých predstaviteľov ŠK Slovan Bratislava futbal, a. s. Hospodárenie klubu pritom vykazovalo rastúcu stratu. Pohyby na účtoch sledovala polícia, nielen vo vzťahu k spoločnosti, ale aj k dvom konkrétnym členom vedenia. Podľa prvého viceprezidenta Prezídia PZ Jaroslava Spišiaka išlo o dlhodobo pripravovanú akciu, o ktorej v súčasnosti nie je možné poskytnúť žiadne informácie. V rozhovore pre HN tlačová tajomníčka rezortu vnútra Monika Kuhajdová zdôraznila, že včerajšia razia nesúvisela s vraždou bratislavského podnikateľa Jozefa Svobodu. Ten bol členom Dozornej rady ŠK Slovan Bratislava futbal, a. s., a ešte koncom minulého roka sa zúčastnil na neúspešných rokovaniach o odpredaji klubu. Spomedzi preverovaných členov vedenia ešte nebol nikto obvinený z trestnej činnosti.
"Ministerstvo vnútra vykonalo prehliadku bytových a nebytových priestorov športového klubu Slovan v súvislosti s jedným začatým trestným stíhaním vo veci. V tomto konkrétnom prípade zatiaľ nebolo vznesené konkrétne obvinenie voči žiadnej osobe. Bližšie informácie vám nemôžem poskytnúť, mohlo by to zmariť alebo výrazne sťažiť vyšetrovanie," povedal hovorca rezortu Ministerstva vnútra SR Boris Ažaltovič a dodal, že zatiaľ nebolo vznesené žiadne konkrétne obvinenie voči nejakej osobe.
Predstavitelia Slovana na rozdiel od policajných zdrojov spájajú policajnú raziu výlučne so Svobodovou násilnou smrťou. "Keby nebolo tejto vraždy, neboli by tu dnes kukláči. Sú tam záväzky voči Svobodovi. Finančná polícia bola pred desiatimi až štrnástimi dňami na Slovane. Vtedy sme sa dohodli, že pripravíme dokumenty na odovzdanie," uviedol pre TV Markíza generálny riaditeľ ŠK Slovan Bratislava Roman Dubeň.
Vedenie "belasých" sa v posledných dvoch rokoch nedokázalo dohodnúť ani s jedným z dvoch vážnych záujemcov o kúpu klubu, napriek tomu, že klub sa zmietal vo finančnej i v športovej kríze. Po neúspešných rokovaniach so švajčiarskym ekonomickým subjektom VOG Groups stroskotala aj nádejne vyzerajúca dohoda s nemeckým podnikateľom Danielom Jammerom. Neschopnosť vedenia nájsť investora sa, pochopiteľne, odzrkadlila aj na výsledkoch klubu. Štvornásobný slovenský a osemnásobný federálny majster obsadil v najvyššej slovenskej súťaži posledné miesto a v nasledujúcej sezóne bude hrať v druhej lige.
Aj napriek vypadnutiu dostalo pred tromi týždňami vedenie Slovana na členskej schôdzi dôveru od 65 % členov občianskeho združenia (!). Šéf správnej rady Slovana Ján Stanovský na tomto zasadnutí prezradil, že klub z Tehelného poľa dlhuje bývalým hráčom, trénerom, zamestnancom i ďalším subjektom vyše 250 miliónov korún. "Belasí" majú nevyrovnané vzťahy napríklad s obrancom Milošom Glonekom, ktorému klub dlhuje 34 miliónov, ale aj s ďalšími hráčmi, ktorí už zo Slovana odišli. Tieto finančné záväzky podľa Stanovského predstavujú 25,6 milióna. Trénerom Radolskému, Valovičovi, Obertovi či Švehlíkovi chýba na účtoch spolu 23 miliónov. Šéf správnej rady prezradil aj sumy, za ktoré boli v posledných rokoch predané najväčšie hviezdy Slovana. Prestupové sumy sa však výrazne líšia od všeobecne uvádzaných cien, ktoré sa prezentovali v médiách, alebo ich uvádzajú zahraničné kluby. Nezrovnalosti vo finančnom hospodárení priznal pred tromi týždňami aj Stanovský: "Chýba presnejšia a čitateľnejšia dokumentácia o transakciách, ktoré prebehli ešte pred mojím pôsobením."

Niektoré prestupy Slovana Bratislava (v mil. Sk)
Peter Dubovský Real Madrid (Šp.) 60 180*
Vladimír Kinder Middlesbrough (Ang.) 12 64*
Szilárd Németh Sparta Praha (Ang.) 10 33*
Alexander Vencel Racing Strasburg (Fr.) 6 20
Igor Demo PSV Eindhoven (Hol.) 5 27*
Dušan Tittel Olympique Nimes (Fr.) 2,5 26*

Zdroj: Správa šéfa správnej rady ŠK Slovan Bratislava Jána Stanovského, * - prestupová suma podľa publikácie Milana Seiferta: Futbal za každú cenu

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
07. máj 2024 04:02