StoryEditor

Vysmievali sa mu ženským menom. Dnes má Stanley Cup

14.06.2014, 13:50
Príbeh deviateho Slováka ovenčeného Stanley Cupom. Marián Gáborík.

Mary Ann Gaborik. Nie, nepozeráte sa na preklep, ale na prezývku Mariána Gáboríka, ktorú sa mu „podarilo“ získať počas jeho pôsobenia v drese New York Rangers. Tí sú totiž v Amerike niečo ako Slovan Bratislava na Slovensku – nenávidený klub (veď si len stačí spomenúť akými slovami častovali fanúšikovia napríklad Miroslava Šatana počas jeho pôsobenia v extralige). 

 

Prečítajte si aj: 

Marián Gáborík ohúril osudovým gólom a získal Stanley cup

Severoamerickí fanúšikovia sú slušnejší, aj keď zákernejší. Čo je pre tvrdého hokejistu horšie ako keď na neho volajú ženským menom? Prezývka Mary Ann však svoju logiku má. Jednak má foneticky rovnakú vyslovnosť ako jeho krstné meno v angličtine. Ale vyslúžil si ju najmä svojimi výkonmi v dôležitých zápasoch. V playoff zápasoch sa Európanom často vyčíta nedostatok dôrazu, že v najdôležitejšej fáze sezóny sa nevedia presadiť. Nerátajúc jeho prvé playoff a súčasnú sezónu, Gáborík v bojoch o Stanley Cupu neukázal nikdy nič veľké, nedokázal zopakovať svoje výkony zo základnej časti. 

Tomu je však koniec a v tejto sezóne zavrel všetkým kritikom ústa. A urobil tak tým najlepším spôsobom, výbornými výkonmi v playoff. Nepatril v Los Angeles Kings medzi úplný top v tíme, ale ako najlepší strelec celej vyraďovacej časti hral veľmi dôležitú úlohu. Gáborík sa prezývky Mary Ann však nezbavil vďaka samotným gólom, ale najmä vďaka tomu, ako ich tento rok strieľal.  Stačí si pozrieť všetky jeho zásahy a môžeme vidieť, že už to nie je ten klasický Marián, ktorý vyčkáva na svoju šancu za modrou a góly strieľa zápästí pri brejku. Naopak, žiadne pekné góly, ale poctivá práca pred bránkoviskom. Teda tam, kde to najviac bolí. Ak ste si jeho góly pustili, určite ste videli, že pri mnohých schytal úder od obrancu a často oslavoval gól ležiac na ľade. 

Kašľať na Gretzkého rekord, kašlať na Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča playoff. Gáborík získal to najväčšie, čo sa dá v hokeji získať. Éra Marry Ann sa skončila a po ľade zase lieta  Brambor (prezývka zo školských čias).

01 - Modified: 2006-06-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šesť vinohradníckych oblastí na Slovensku
01 - Modified: 2024-02-07 16:35:28 - Feat.: - Title: Slafkovského zaujímavá štatistika. Neviem, prečo to tak je, ten nepomer je naozaj enormný, diví sa odborník 02 - Modified: 2024-01-03 12:54:23 - Feat.: - Title: Šialenstvo okolo pohárov Stanley: Milujú ich celebrity, ľudia po svete ich skupujú vo veľkom. Čo stojí za ich popularitou? 03 - Modified: 2023-09-14 09:43:35 - Feat.: - Title: Tatar má konečne nový klub. Mohol by to byť preňho naozaj výborný angažmán, verí Slovákovi expert 04 - Modified: 2023-06-14 13:07:20 - Feat.: - Title: Vidieť korunováciu šampiónov? Lístky na posledný duel finále sa vo Vegas predávali o 1 100 percent drahšie 05 - Modified: 2023-06-04 05:52:00 - Feat.: - Title: Vegas sa vo finále Stanley Cupu ujali vedenia, o víťazstve rozhodli v tretej tretine
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 03:22