StoryEditor

Slováci na MS v číslach

17.05.2013, 00:00
Autor:
vtrvtr

4 góly dosiahol na majstrovstvách sveta náš najlepší kanonier na turnaji, Tomáš Záborský. Jeho dva góly zariadili pre mužstvo vydreté víťazstvo proti nebezpečnému Nemecku. Ďalšie dva pridal v dueloch proti Francúzsku a Lotyšsku. V úvode šampionátu patril medzi najväčšie prekvapenie v tíme, svoju prvú účasť na takomto turnaji si užíval -- dokázal si vypracovať množstvo príležitostí. Bol tiež naším najaktívnejším strelcom na podujatí, keď na súperových gólmanov vyslal 28 pokusov.

7 bodov si pripísal najproduktívnejší Slovák na tohtoročnom šampionáte, ktorým sa stal útočník Roman Kukumberg. Všetky body pritom dosiahol len vďaka prihrávkam, ktoré využíval najmä jeho kolega z útoku Záborský. Tréner Vladimír Vůjtek ho pred šampionátom "prerobil" z krídelníka na pozíciu centra a na nej bol suverénne naším najlepším hráčom. Výkonmi prevýšil Jozefa Stümpela, Mária Bližňáka aj Petra Ölveckého.

8 trestných minút si na lavici odsedel najtrestanejší slovenský reprezentant a zlým mužom sa stal obranca Branislav Mezei. Polovicu z nich pritom dostal už v prvom súboji turnaja proti Francúzsku. No disciplína bola jednou z našich najlepších predností, keďže Slovensko za zaradilo medzi najmenej vylučované národné tímy na majstrovstvách sveta. Po našom včerajšom súboji sme boli so 64 trestnými minútami druhým najmenej vylučovaným tímom hneď po Slovinsku.

59-percentnú úspešnosť na vhadzovaniach mal náš najúspešnejší hráč v tejto dôležitej činnosti center Peter Ölvecký. Ten tak zosadil z pozície nášho najlepšieho hokejistu na "buly" minuloročného lídra Mária Bližňáka. Ölvecký patrí v tejto štatistike medzi najlepších na svetovom šampionáte, keď sa zaradil na dvanáste miesto. Na porovnanie, v minulom roku bol Zdeno Chára na ľade v priemere 23 minút.

200 minút strávil na ľade počas šampionátu náš najvyťaženejší hráč Slovenska, obranca Buffala Sabres a pilier našej defenzívnej hry na podujatí Andrej Sekera. Jeho suverenitu v tejto "minutáži" potvrdzuje fakt, že druhý v poradí obranca Michal Sersen strávil dohromady v zápasoch o 50 minút menej. V priemere tak z ôsmich odohratých zápasov bol Sekera v hre vyše 25 minút.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 21:17