StoryEditor

Po eufórii nastal výbuch. A v Bostone sa začala panika

16.04.2013, 00:00

Mal to byť najväčší sviatok pre všetkých bežcov. Tí sa zúčastnili na najstaršom maratóne sveta v Bostone. Medzi mužmi vyhral Etiópčan Lelisa Desisa, medzi ženami triumfovala Keňanka Rita Japtoová. Tí sa v cieli tešili z víťazstva a radostne objímali. Lenže. O niekoľko desiatok minút sa táto slávnosť zmenila na tragédiu. Dvaja ľudia prišli včera o život a 23 utrpelo zranenia pri dvoch explóziách neďaleko cieľovej rovinky medzinárodného maratónu v americkom meste Boston. Informovala o tom miestna polícia.
Jeden z bežcov po dobehnutí do cieľa najstaršieho amerického maratónu podľa agentúry AP uviedol, že videl najmenej dve desiatky vážne zranených ľudí, z ktorých viacerí boli bez končatín. Na trati bolo desať Slovákov, z toho deviati dobehli do cieľa. "Ľudia sa po výbuchu rozutekali a začali kričať. Nastala panika...," povedal pre Reuters jeden z aktérov podujatia Mike Mitchell.

Obama v pohotovosti
K prvému výbuchu došlo približne dve hodiny po tom, ako cieľovú pásku preťal víťazný bežec. Ďalšia explózia nasledovala už za niekoľko sekúnd. Polícia oznámila, že sa jej podarilo zneškodniť tretie výbušné zariadenie pripravené na odpálenie. Prezident USA Barack Obama bol o výbuchoch v Bostone informovaný, uviedol Biely dom. Obama nariadil svojej administratíve, aby miestnym úradom pomohla pri vyšetrovaní.

Krátko po výbuchoch v Bostone uzavreli americké úrady prístup verejnosti do ulíc v okolí Bieleho domu.
Federálny letecký úrad vyhlásil nad dejiskom výbuchov v meste Boston bezletovú zónu. Generálny prokurátor Eric Holder v súvislosti s výbuchmi oznámil, že poskytuje ministerstvu spravodlivosti všetky dostupné kapacity na svojom úrade pre vyšetrovanie útokov v cieli Bostonského maratónu.

Slováci bez v poriadku
V celom Bostone bola prerušená sieť mobilných operátorov, aby polícia predišla ďalším cez telefón odpáleným bombám. Aj kvôli tomu sa HN nedokázali spojiť s jedným zo slovenských bežcov a našim podnikateľom Petrom Králikom. V dosahu nebol ani najlepší slovenský hokejista Zdeno Chára. Jeho tím Boston sa pripravoval na zápas s Ottawou, ktorý napokon museli odložiť na neskorší termín.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
03. máj 2024 07:51