StoryEditor

Národný štadión spojil našich milionárov

01.03.2015, 23:00
Víťazom prvej verejnej súťaže o práce na Tehelnom poli sa stala eseročka EBA. Firma má vykonať výkopové práce za 1,37 milióna eur.

Prvá fáza výstavby Národného futbalového štadióna v Bratislave spojila dve zvučné mená slovenského biznisu. Investora projektu, šéfa spoločnosti Grafobal Group, tiež vlastníka bratislavského Slovana Ivana Kmotríka a vplyvného podnikateľa – okrem iného aj spolumajiteľa popradskej Tatravagónky – Alexeja Beljajeva. Eseročka EBA, v ktorej je spoločníkom, získala podľa zistení HN koncom minulého roka zákazku na realizáciu výkopových prác novej futbalovej arény. Išlo o vôbec prvú súťaž súvisiacu s národným štadiónom, ktorá prešla procesom verejného obstarávania. Spoločnosť EBA ponúkla v elektronickej aukcii najnižšiu z piatich predložených ponúk. Hodnota zákazky predstavuje sumu 1,37 milióna eur bez DPH. „Výkopové práce sú len prvou fázou celého projektu nového štadióna. K jeho dokončeniu vedie ešte dlhá cesta,“ povedal pre HN Ivan Kmotrík. Celková cena za postavenie futbalového chrámu s kapacitou vyše 20-tisíc miest má byť zhruba 70 miliónov eur.

Štát preplatí 40 percent

Pri verejnom obstarávaní figuruje vo väčšine súťaží v pozícii obstarávateľa štát. No v tomto prípade je ním akciovka Národný futbalový štadión (NFŠ). A to z jediného dôvodu. Ministerstvo školstva totiž na výstavbu arény schválilo dotáciu vo výške 27,2 milióna eur.

„Keď chceme čerpať z tejto dotácie, musíme sa držať prísnych pravidiel a postupovať v zmysle zákona o verejnom obstarávaní,“ hovorí Kmotrík. Samotný rezort školstva pre náš denník potvrdil, že z odsúhlasenej dotácie ešte nebolo čerpané ani euro. Pritom v štátnom rozpočte na rok 2015 je na tento účel pripravených deväť miliónov. No nemyslite si, že teraz štát zaplatí Ivanom Kmotríkom vysúťažených 1,37 milióna na účet firmy, za ktorou stojí Alexej Beljajev. Tak to nefunguje – je to zložitejšie. „Štát, v tomto prípade ministerstvo školstva, hradí akúkoľvek faktúru len do 40 percent jej sumy,“ vysvetľuje hovorkyňa rezortu školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová. V praxi to znamená, že ak NFŠ predloží faktúry za vykonané výkopové práce vo výške 1,37 milióna eur, štát mu z tejto sumy preplatí maximálne necelých 550-tisíc. „Pričom predtým musí prijímateľ dotácie – čiže Národný futbalový štadión – splniť všetky ustanovenie zmluvy a dodržať platné právne predpisy,“ dodala Dupaľová Ksenzsighová. Zvyšnú sumu zaplatí dodávateľovi prác, eseročke EBA, samotný investor.

Duel v aukcii zrezal cenu

Na priebeh prvej verejnej súťaže na práce na futbalovom štadióne sme sa pýtali aj samotného víťaza – spoločníka eseročky EBA Alexeja Beljajeva. „Prepáčte, ale do 9. marca som v zahraničí. Obráťte sa, prosím, na niekoho zo spoločnosti,“ odkázal.

No nepochodili sme ani u obchodnej riaditeľky eseročky Moniky Fickuliakovej. „Ku všetkým otázkam týkajúcim sa výstavby Národného futbalového štadióna sa vyjadruje investor projektu. Čiže spoločnosť Grafobal Group.“

Podľa informácií HN sa v elektronickej aukcii udial nekompromisný duel medzi spoločnosťami EBA a stavebnou firmou ZIPP. Ich licitovanie napokon znížilo cenu za výkopové práce o viac ako polovicu. Predpokladaná hodnota zákazky totiž predstavovala sumu 2,8 milióna eur.

„Fakt, že sa táto zákazka vysúťažila za omnoho nižšiu cenu, než sa predpokladalo, nás musí tešiť,“ povedal Ivan Kmotrík. Okrem spoločností EBA a ZIPP sa do elektronickej aukcie zapojili ešte firmy Metrostav, ViOn a Keller špeciálne zakladanie. „Úrad nezasahuje do priebehu verejnej súťaže, ani keď sú obstarávateľom aj dodávateľom súkromné spoločnosti. Koná iba v prípade, ak sú vznesené námietky a podaný podnet. To sa v tomto prípade nestalo,“ konštatuje hovorca Úradu pre verejné obstarávanie Ján Mažgút.

Diel druhý. Hľadanie staviteľa

Ako nám ešte minulý týždeň potvrdil Verián Šándor – konateľ eseročky ŠAM-STAV, ktorú si na realizáciu objednala Beljajevova firma EBA, s výkopovými prácami sú popredu. Podľa neho s istotou stihnú zmluvne dohodnutý termín ukončenia, čiže začiatok apríla.

A čo bude nasledovať?„Mali by sme vyhlásiť verejné obstarávanie na samotného staviteľa nového štadióna,“ vraví majiteľ Slovana Ivan Kmotrík. A v tejto súťaži by už nemalo ísť o milión-dva, ale o desiatky miliónov eur. A kým pri výkopových prácach stavebná firma ZIPP neuspela, samotnú výstavbu NFŠ si nechce nechať ujsť. „Výkopové práce neboli pre nás téma dňa, ale taká skúška. Pre nás bude témou dňa konštrukcia a výstavba štadióna,“ prezradil nášmu denníku generálny riaditeľ spoločnosti Juraj Hirner. Výhodou ZIPP-u je, že azda ako jediná slovenská firma majú reálne skúsenosti so stavaním moderného futbalového štadióna. Pomaly finišujú s prácami na CityArene v Trnave, ktorú by mali dokončiť už v auguste. „No je to vec konkurencie a ceny. Uvidíme, kto sa zapojí a akú cenu ponúkne. Chceli by sme však stavať po Trnave štadión aj v hlavnom meste,“ dodal Hirner.

S otázkou, či bude mať Váhostav záujem o stavbu NFŠ, sme oslovili aj jednu z našich najväčších stavebných firiem. „Ak bude zverejnený tender, interne prehodnotíme danú výzvu a následne stanovíme, či sa do súťaže s ponukou zapojíme, alebo nie,“ vyhlásil hovorca Váhostavu Tomáš Halán.

Kto je Ivan Kmotrík

Jeho majetok ohodnotil magazín Týden na 233 – 350 miliónov eur a v rebríčku najbohatších Čechov a Slovákov mu patrilo 21. miesto. Jeho hlavným biznisom bola zo začiatku najmä polygrafia cez spoločnosť Grafobal. Dnes cez skupinu Grafobal Group Energy a Development podniká v energetike aj na realitnom trhu. Je tiež majiteľom spravodajskej televíznej stanice TA3. Jeho meno
aktuál ne figuruje v obchodnom registri pri 57 spoločnostiach. Od roku 1992 ovládal futbalový klub Artmedia Petržalka. Ten potom
vymenil za bratislavský Slovan, kde sa stal väčšinovým akcionárom. Na projekte Národného futbalového štadióna sa podieľa už od jeho samotného začiatku, čiže od roku 2005.

Kto je Alexej Beljajev

Je považovaný za významného zamestnávateľa a strojárskeho odborníka. Najznámejšou spoločnosťou, ktorej je spolumajiteľom,
je popradská Tatravagónka. Spoluvlastní tiež zvolenské železničné opravovne a strojárne, kde je členom predstavenstva spoločne s trnavským podnikateľom Vladimírom Poórom. Jeho spoločnosti pravidelne získavajú štátne zákazky. Ďalej prenajíma cez firmu Express Slovakia vozne Cargu a spoločnosť EBA likviduje odpady ministerstva obrany a atómových elektrární. Pred dvoma rokmi sa stal prezidentom Zväzu strojárskeho priemyslu. Stojí tak na čele lobistickej skupiny, ktorá sa pre strojárov snaží vyjednať čo najlepšie
podnikateľské podmienky.

 

01 - Modified: 2007-03-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: AKCIE
01 - Modified: 2023-08-11 23:07:30 - Feat.: - Title: Šéf Tatravagónky Tlmače pre HN: Pracujú u nás aj Bangladéšania, na našom trhu nie sú ľudia 02 - Modified: 2023-08-09 17:32:21 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Kým Křetínský to v Tlmačoch zabalil, Beljajev expanduje. Potrebovať bude ďalšie stovky ľudí 03 - Modified: 2023-06-15 18:31:16 - Feat.: - Title: Štát sa sporí so ŽOS Vrútky. Za meškajúce vlaky si pýta milióny navyše 04 - Modified: 2023-06-02 17:30:00 - Feat.: - Title: Štát pošle na východ miliónový stimul. Beljajevovi strojári na Spiši masívne rastú 05 - Modified: 2023-02-23 07:46:19 - Feat.: - Title: Paradox v slovenskom biznise. Beljajevova firma expanduje, má prácu na tri roky a nestíha vyrábať
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. apríl 2024 18:08