StoryEditor

Na unikátnom projekte zarobí aj Hantuchová

01.12.2014, 23:00
V Ázií odštartovala séria štyroch exhibičných turnajov. Každý hráč si príde najmenej na 100-tisíc dolárov.

Roger Federer, Novak Djokovič, Maria Šarapovová či Serena Wiiliamsová – najlepší tenisti sveta vymenili čas potrebný na pokojnú prípravu na novú sezónu za súťažné zápasy. Stali sa súčasťou unikátneho projektu tzv. International Tennis Premier League (IPTL), ktorá cez víkend odštartovala vo filipínskej Manile. Popri elitných hráčoch súčasnosti sa do bojov o celkovú výhru milión dolárov pustili aj legendy histórie ako Patrick Rafter či Goran Ivaniševič. Medzi takmer tridsiatkou svetových mien má svoje zastúpenie aj Slovensko – za tím Singapore Slammer totiž nastupuje Daniela Hantuchová.

Mocná reč peňazí

V posledných rokoch sa pritom čoraz viac tenistov sťažovalo na nabitý kalendár turnajov počas celého roka. A napriek tomu boli ochotní obetovať ďalšie tri týždne z voľného času. Za akú cenu?„K presným sumám sa nebudem vyjadrovať. No musí byť adekvátna tomu času, ktorý v Ázii strávia. A nemajú za to ani body do rebríčka, ani slávu, akú prinášajú turnajové tituly,“ povedal pre HN Karel Tejkal, manažér najlepšej českej tenistky Petry Kvitovej. Na získanie hráčov malo ísť podľa zahraničných médií takmer 24 miliónov dolárov, čo by v priemere na jedného znamenalo vyše 800-tisíc. Samozrejme, inú sumu dostane Federer, a inú Hantuchová. Podľa našich informácií si každý hráč prilepší minimálne o 100-tisíc. „Ide o nový projekt a nie je náhoda, že sa uskutočňuje v Ázii. Konzervatívne európske či americké tenisové publikum by ho nemuselo prijať tak nadšene, ako ho vnímajú ľudia na Filipínach, v Singapure, Indii a Spojených arabských emirátoch,“ hovorí Tejkal. Každý zo štyroch tímov mal pritom pripravené platové stropy na zaplatenie si hráčov, ktorí pôsobia v jednotlivých tímoch. Tie sa pohybovali v rozmedzí od štyroch do desiatich miliónov dolárov.

Štyri turnaje, štyri tímy

Bývalý daviscupový reprezentant Ján Krošlák upozorňuje na fakt, že aj v minulých rokoch zarábali elitní tenisti obrovské peniaze na rôznych exhibičných zápasoch. „No tentoraz je to viac organizované, má to formu akejsi súťaže a štyroch tímov, ktoré medzi sebou súperia,“ hovorí pre HN Krošlák. Od 28. novembra do 13. decembra sa odohrajú celkovo štyri trojdňové turnaje postupne v Manile, Singapure, Nai Dillí a vyvrcholením bude finále v Dubaji. Na každom podujatí nastúpia proti sebe všetky tímy postupne v mužskej, ženskej dvojhre, mužskej a zmiešanej štvorhre a posledný duel je zápasom legiend. Všetkých päť duelov sa pritom odohrá do troch hodín, aby boli zápasy dynamické a atraktívne. Každý zápas sa pritom hrá iba na jeden set. „Je to taká tenisová šou, v ktorej oproti bežným exhibíciám ide aj o výsledky. Inak sa tam počíta, neexistujú skrátené hry tie-breaky a výsledok zápasu je dielom celého tímu,“ vysvetľuje Tejkal. Tak napríklad Hantuchovej mužstvu Singapore Slammers sa na víkendovom prvom turnaji nedarilo – z pätnástich duelov vyhralo iba štyri a s rovnakým počtom bodov je na dne tabuľky súťaže.

Kvitová odmietla

Organizátorom v čele s bývalým špičkovým indickým tenistom Mahéšom Bhupátim sa však nepodarilo získať všetky slávne mená, ktoré si predstavovali. Manažér Tejkal pre náš denník prezradil, že účasť na prvom ročníku International Tennis Premier League odmietla tak dvojnásobná wimbledonská víťazka Petra Kvitová, ako aj tretí najlepší Čech Jiří Veselý. „Obaja dostali ponuku, ale viete, všetko je otázkou ponuky a dopytu. Išlo o to si povedať, či tie peniaze stoja za pokojnejšiu prípravu, čas na rehabilitáciu a odpočinok. Petra si zvolila oddych a Jiří už trénuje na novú sezónu u vás vo Vysokých Tatrách,“ uviedol Tejkal. Isté je, že tento projekt nemožno brať ako konkurenciu tradičnej tenisovej sezóny, ktorej dominujú najmä grandslamové podujatia. „Ide však o netradičnú novinku, ktorá ukazuje tenis v pútavej forme, úplne odlišnej od tej, na ktorú sme už desaťročia zvyknutí,“ dodal Ján Krošlák.

Hantuchová na úvod zlyhala

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová nastúpila v prvom zo štyroch turnajov série na dvorec v štyroch zápasoch. Vo dvojhre prehrala so Srbkou Anou Ivanovičovou 0:6, s Francúzkou Kristínou Mladenovičovou 1:6. Viac sa jej zadarilo v miešanej štvorhre, kde po boku Nicka Kyrgiosa zvíťazila 6:5 nad párom Nenad Zimonjič, Kristína Mladenovič. V záverečnom súboji prvého turnaja proti domácemu Manilla Mavericks Hantuchová ani nenastúpila. V zostave pre dvojhru aj miešanú štvorhru ju nahradila svetová tenisová jednotka Serena Williamsová.

01 - Modified: 2007-01-12 08:08:35 - Feat.: 0 - Title: Únia je ako starnúca nevesta
01 - Modified: 2024-04-23 07:33:26 - Feat.: - Title: Áziu postihlo vlani najviac katastrof spôsobených klimatickými javmi 02 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová 03 - Modified: 2024-04-11 10:52:29 - Feat.: - Title: Horúčavy vo východnej Ázii a v Tichomorí ohrozujú desiatky miliónov detí 04 - Modified: 2024-04-05 14:03:59 - Feat.: - Title: Juhovýchodnú Áziu zasiahla vlna horúčav, zatvárajú školy a usychá úroda 05 - Modified: 2024-04-02 22:01:36 - Feat.: - Title: Pece hutníkov z Oravy ožívajú. Fabrika naberá nových ľudí, láka najmä na vyššie mzdy
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 12:41