StoryEditor

Hokejová extraliga zažila neuveriteľnú drámu. A Nitra oslavuje historický titul

22.04.2016, 22:57
Autor:
tasrtasr
Hokejisti HK Nitra získali premiérový majstrovský titul v najvyššej slovenskej súťaži.

V šiestom finálovom dueli play off Tipsport Ligy 2015/2016 zvíťazili v piatok na ľade HC ’05 iClinic Banská Bystrica 3:2 po predĺžení a samostatných nájazdoch a v celej sérii triumfovali 4:2 na zápasy.

Zverenci trénera Antonína Stavjaňu si zároveň vybojovali aj miestenku v Lige majstrov 2016/2017, druhú majú HC Košice ako víťaz základnej časti.

Po triumfe v šiestom zápase série sa však ukázalo, že na okamžité oslavy neboli poriadne pripravení, keďže v šatni chýbalo slávnostné šampanské aj tradičné cigary. Hlavnú radosť si tak vychutnajú až so svojimi fanúšikmi pod Zoborom.

Tradičný pohľad do majstrovskej šatne, zahmlenej dymom cigár a mokrej od striekajúceho šampanského, sa tak nekonal. "Nechceli sme to zakríknuť a preto sme sem nič také ani neniesli. Odložíme si to na doma. Tam to oslávime a verím, že tie oslavy potrvajú dlho," vysvetlil pre TASR skúsený útočník Nitry Juraj Štefanka.

Radosť v šatni a na ľade bola i tak obrovská. Nitrania sa po prevzatí majstrovskej trofeje zoradili do kruhu pod malým sektorom svojich fanúšikovi a za ich stáleho skandovania si podávali z ruky do ruky pohár Vladimíra Dzurillu. "Je neskutočne ťažký, niektorí chalani s ním mali problémy," zasmial sa kapitán Dušan Milo, ktorý mohol porovnávať, keďže v kariére zdvihol nad hlavu už aj trofej pre majstra sveta.

V piatok sa však tešil z premiérovej slovenskej. "Musíme si to užiť a poriadne osláviť, aby sme mali na čo spomínať. Je to veľká radosť. Takto mali tie zápasy vyzerať, prvá dva tu nám príliš nevyšili, ale dnes sme to zvládli," dodal. Štyridsaťtriročný obranca krátko po zápase neprezradil, či bude pokračovať v kariére aj ďalej.

Obrovskú radosť mal aj útočník Marek Slovák, ktorého do Bystrice prišli podporiť aj rodičia: "Je to neskutočné, neviem si predstaviť čo bude, keď prídeme domov. Nastane anarchia, podľa mňa padne mesto, dnes, zajtra, celý týždeň budú neskutočné oslavy. Naši ľudia i každý jeden chalan si to zaslúžia. Zomkli sme sa tu v tíme, spravili sme neskutočný kolektív a odrazom je tento pohár, ktorý teraz dvíhame nad hlavu."

Nitrania premenili na titul svoju druhú finálovú účasť, o trofej hrali už v ročníku 2013/2014, v sedemzápasovej sérii im ju vtedy uchmatli Košice. Vlani vypadli v semifinále s Banskou Bystricou, ktorej sa tak teraz úspešne revanšovali.

"Barani" na zisk prvej trofeje stále čakajú, rovnako ako vlani sa aj tento rok museli uspokojiť so striebornými kovmi. Vlani prehrali s Košicami taktiež v šiestom zápase finále na domácej pôde. TASR

Tipsport Liga - finále play off - 6. zápas:
HC'05 iClinic Banská Bystrica – HK Nitra 2:3 po sam. nájazdoch (1:1, 0:0, 1:1 – 0:0, 0:1)

Góly a asistencie: 20. Handzuš (Sandgren, Ďatelinka), 53. Lunter (Zigo) - 2. Blackwater (Milam, Laliberté), 49. Blackwater (M. Slovák, Laliberté), 70. Milam (rozh. sam. nájazd) Rozhodovali: Kubuš, Jonák – Šefčík, Výleta. Vylúčení na 2 min: 4:4 
Presilovky: 0:1 
Oslabenia: 0:0 
Diváci: 2841

Zostavy:
HC '05 iClinic: Bacashihua – Majeský, Petran. Ďatelinka, Šmach, Čížek, Gründling, Sandgren – Hvila, Kytnár, Bortňák - Lunter, Zigo, Matoušek - Majdan, Bast, Tománek - Bajaruns, Handzuš, Gillies - Bezúch
HK: Lakosil - Baker, Milo, Milam, Kuzma, Podhradský, Mezei – Macík, J. Štefanka, Bajtek - Blackwater, Slovák, Laliberté - H. Ručkay, Beca, Kutálek - Pupák, Bene, Stloukal
/konečný stav série: 2:4, titul získala Nitra/

Ako to prebiehalo:

Úvod zápasu vyšiel lepšie hosťom. Boli pohyblivejší, aktívnejší a vytvorili si niekoľko šancí. V druhej minúte z uhla prekvapil Bacashihuu Blackwater a otvoril skóre - 0:1.

Domáci sa o slovo prihlásili až v dvanástej minúte, no Tománek z dvoch metrov bekhendom Lakosila neprekonal. Ten dostal v tomto šiestom finálovom zápase prednosť pred Valentom. Nitrania mohli viesť aj o dva góly, ale Mezei z ľavej strany a Pukák so Stloukalom pred bránkou nedokázali puk dostať medzi žrde.

Bystričania mohli vyrovnať pre zmenu Šmachom. Mal odkrytú bránku, no do strely mu šikovne vložil hokejku Ručkay. O pár sekúnd na to mohlo byť zle – nedobre pre Bystričanov ak by sa osamotený Laliberté presadil pred americkým gólmanom v drese HC '05. Nestalo sa tak a prišiel trest, konkrétne 54 sekúnd pred prestávkou uspel pri ľavej žrdi na dvakrát Handzuš – 1:1. 

Druhá tretina už veľa príležitostí nepriniesla. Aktívnejší boli domáci hokejisti, ktorí to častejšie skúšali na Lakosila. Ten si poradil so strelami Hvilu či Bortňáka, ako aj s číhajúcim Majdanom pred bránkou.

'Barani' nevyužili ani presilovku a po jej skončení mohli pykať, pretože Milo vykorčuľoval z trestnej lavice, rútil sa sám na Bacashihuu, no mieril veľmi nepresne. V početnej výhode sa následne nepresadili ani hostia, takže stav sa v bojovnom strednom dejstve nemenil.

Tretia tretina priniesla šance. V presilovke sa najprv nepresadil Hvila, neskôr z otočky ani Handzuš. Dobrú možnosť mal i voľný Majdan v medzikruží, avšak mieril rovno do Lakosila. Nitrania pohrozili Bajtekom, na dorážke nesupel Macík.

Vyšlo im to až v početnej výhode v 49. minúte. Slovák našiel pri ľavej žrdi nepokrytého Blackwatera, ktorý poslal puk do odkrytej časti bránky pod hornú žŕdku – 1:2. Bystričania dokázali vyrovnať v 53. minúte.

Po Zigovej prihrávke puk preskočil hokejku Kuzmu a Lunter pálil z pravého kruhu spoza Milama účinne – 2:2. Hostia mohli ísť opäť do vedenia Kutálkom, no Bacashihuu zblízka nepokoril. Na opačnej strane nebol úspešný tentoraz z ľavého kruhu Lunter. Hetrik minútu pred koncom odmietol Blackwater, takže pod Urpínom sa predlžovalo. 

V nadstavenom čase mohli rozhodnúť Tománek a Ďatelinka, obaja sa ocitli zoči – voči Lakosilovi, ale ten svoj tím podržal. Bystričania mali prevahu, ale gól mal na hokejke aj nitriansky útočník Slovák. Išiel sám na bránku, no koncovka mu nevyšla podľa predstáv.

Rozuzlenie priniesli až samostatné nájazdy, v nich Bacashihua fantasticky vychytal Ručkaya v tretej sérii, v siedmej sa presadili Slovák s Handzušom, no v desiatej trafil bystrický center žŕdku, takže o titule rozhodol obranca hostí Jamie Milam.

      konečné poradie v Tipsport Lige 2015/2016:
      1. HK Nitra, 2. HC ’05 iClinic Banská Bystrica, 3. HC Košice, 4. HKM Zvolen, 5. Dukla Trenčín, 6. HK Poprad, 7. MsHK DOXXbet Žilina, 8. MHC Martin, 9. ŠHK 37 Piešťany, HK 36 Skalica vylúčili zo súťaže

01 - Modified: 2024-04-23 13:39:47 - Feat.: - Title: Začína sa výstavba R1 medzi Banskou Bystricou a Slovenskou Ľupčou. Vodičov čakajú dopravné omedzenia 02 - Modified: 2024-04-23 14:26:40 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Čo čakať od výrazných posíl z NHL? Na veľký tlak sú títo borci pripravení, tvrdí expert 03 - Modified: 2024-04-23 07:38:49 - Feat.: - Title: Napraví si chuť vďaka duelom na MS? Osvedčené meno Ramsayho tímu môže ukázať, že si zaslúži viac šancí v NHL 04 - Modified: 2024-04-21 16:18:04 - Feat.: - Title: Hokejisti do 20 rokov skončili na domácom turnaji štvrtí. Mnohí ešte také náročné zápasy nehrali, tvrdí Štrbák 05 - Modified: 2024-04-21 14:41:21 - Feat.: - Title: Rekonštrukcia slepej ulice v Banskej Bystrici finišuje, ľudia na zavŕšenie prác čakali 30 rokov
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 13:11