Reuters
StoryEditor

Možno sa zrodí najdrahší útok na svete. A ktorý bol doteraz ten najlepší?

09.08.2021, 11:14
Ak sa Lionel Messi naozaj upíše Parížu, môže to načať novú futbalovú epochu.

Nie, nedokázal zadržať slzy, hoci sám sebe nakázal, že plakať nebude: "Od prvého do posledného dňa som dal Barcelone úplne všetko. Teraz je síce koniec, ale sľúbil som svojim deťom, že sa sem raz vrátime, pretože Barcelona je náš domov."

Kto by sa čudoval, že sa Lionel Messi pri rozlúčke niekoľkokrát dojal. Z Barcelony nikdy nechcel odchádzať.

​Keby sa katalánsky klub netopil v dlhoch, nič by sa nezmenilo, lenže už dnes môže zemetrasenie pokračovať. Ak sa Messi naozaj upíše Parížu, môže to načať novú futbalovú epochu.

Možno nikdy vedľa seba nestáli tri tak unikátni (a výnimočne zaplatení) útočníci. Argentínsky bôžik Messi, brazílsky kúzelník Neymar a francúzska raketa Mbappé.

Ak to klapne, je pre nich triumf v Lige majstrov povinnosťou. Kým však galaktické spojenie nebude oficiálne, môžeme sa len dohadovať, ktorá útočná trojica v histórii najsilnejšie ovplyvňovala futbalový svet.

iDNES.cz vybral sedem naj:

1. Di Stefano, Puskás, Gento

Od polovice 50. rokov k nezastaveniu. Vystrelili Real Madrid k piatim triumfom v Lige majstrov za sebou. Aj keď vedľa seba hrali jediný finálový duel, boli impozantní, vyladení, inšpiratívni. A pretože sa vtedy hralo na päť útočníkov, mali vedľa seba ešte skvelých parťákov Kopu alebo Riala. Keď si zo záznamu pustíte finálovú demoláciu Frankfurtu (7:3) zo šesťdesiateho roku, musíte zložiť klobúk.

2. Ronaldo, Ronaldinho, Rivaldo

Krrrálovské rrreggae po brrrazilsku. Svižní, ľahkonohí, neskutočne talentovaní. Na majstrovstvách sveta 2002, kde vládli prepracované obranné stratégie, nastrieľali spoločne pätnásť gólov v siedmich zápasoch.

3. Pelé, Pepe, Coutinho

Príliš pamätníkov už vám nevyrozpráva neobyčajný príbeh chudobných chlapcov z brazílskeho Santosu, z ktorých fanúšikovia po celom svete šaleli. V šesťdesiatych rokoch neexistoval kvalitnejší klub než Santos. O Pelého nadaní nemusíme diskutovať, stal sa trikrát majstrom sveta. Coutinho za Santosu nastrieľal 370 gólov, Pepe ich dal 405.

4. Messi, Suárez, Neymar

Argentínčan Messi a Brazílčan Neymar už spolu boli v jednom útoku. Hrali spolu pred siedmimi rokmi za Barcelonu a rozumeli si prenáramne. S čiernou prácou im výdatne pomáhal tretí juhoamerický borec, Luis Suárez z Uruguaju. Hovorilo sa im MSN, vraždiaca jednotka. Za jediný rok zvládli dohromady 122 súťažných gólov, najviac v histórii. Víťazné finále Ligy majstrov nad Juventusom dostali za odmenu.

5. Puskás, Kocsis, Hidegkuti

Pod sebou mali ešte fantastického dirigenta Bozsika. Svojho času drvili jedného súpera za druhým. Senzačné Maďarsko! Od 14. mája 1950 do 4. júla 1954 neprehralo tridsaťdva zápasov, kým vo finále majstrovstiev sveta senzačne nepadlo so západnými Nemcami.

6. Pelé, Garrincha, Vavá

Ešte raz brazílska samba. Ešte raz Pelé, vtedy v roku 1958 na majstrovstvách sveta vo Švédsku čoby sedemnásťročný zajačik. Aj nezaujatý fanúšik tlieskal, akým útočným koncertom sa Brazílčania prezentovali. Pätnásť gólov za šesť zápasov. Trio vyvolených podporoval skúsený Zagallo.

7. Ronaldo, Benzema, Bale

Snáď prepáčia Cruyff bombarďáci z Ajaxu alebo tí Sivoriho z Juventusu. Nevošli sa ani chlapíci, ktorým pred štadiónom Manchestru United stojí súsošie, čiže Best, Law a Bobby Charlton. Na posledné voľné miesto sme zvolili ďaleko modernejšiu verziu futbalu s prezývkou BBC. Realu Madrid štyrikrát pomohli k Lige majstrov.

Čo asi tak čaká Paríž, ak naozaj zlanaria Messiho?

01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 05:26