StoryEditor

Zápas Čechov prerušili kvôli vyčíňaniu fanúšikov. Chorvátom zobrali víťazstvo mocným finišom

17.06.2016, 22:00
Autor:
TASRTASR

Stretnutie základnej D-skupiny majstrovstiev Európy medzi futbalistami Česka a chorvátskymi reprezentantmi sa v piatok podvečer v St. Etienne napokon skončilo nerozhodne 2:2. Chorvátom v úplnom závere ušla istota postupu do osemfinále, keď premárnili dvojgólový náskok.

Tréner Česka Pavel Vrba mal šťastnú ruku pri striedaniach, o vyrovnanie sa totiž postarali noví muži na trávniku Milan Škoda a Tomáš Necid premeneným pokutovým kopom v nadstavenom čase. Zverenci Anteho Čačiča predtým viedli vďaka gólom Ivana Perišiča a Ivana Rakitiča.

Chorvátsko má po dvoch zápasoch na konte štyri body, Česko získalo svoj prvý. Ďalší duel "éčka" Španielsko - Turecko sa odohrá v piatok od 21.00 h v Nice.

      D-skupina, 2. kolo:
      Česko - Chorvátsko 2:2 (0:1)
      Góly: 76. Škoda, 90.+ Necid (z 11 m) - 37. Perišič, 59. Rakitič, rozhodovali: Clattenburg - Beck, Collin (všetci Angl.), ŽK: Sivok - Badelj, Brozovič, Vida
      Zostavy:
      Česko: Čech - Kadeřábek, Hubník, Sivok, Limberský - Plašil (86. Necid) - Skalák (67. Šural), Rosický, Darida, Krejčí - Lafata (67. Škoda)
      Chorvátsko: Subašič - Srna, Čorluka, Vida, Strinič (90.+ Vrsaljko) - Badelj, Modrič (62. Kovačič) - Brozovič, Rakitič (90.+ Schildenfeld), Perišič - Mandžukič

Chorváti prejavili v prvom polčase viac túžby po strelení vedúceho zásahu. Aj keď Čechov výrazne prevýšili v štatistikách držania lopty, striel či rohových kopov, najnebezpečnejšie hrozili z protiútokov. V 21. minúte Perišič tesne nedosiahol na prihrávku od Mandžukiča, z dodatočnej akcie vystrelil nad Rakitič, ktorý predviedol pekný ťah tiež o šestnásť minút neskôr, no jeho zakončenie zmarilo ofsajdové postavenie Mandžukiča pred brankárom Čechom. Iniciatívny Perišič sa gólovej odmeny dočkal v 37. minúte, keď sa pustil medzi obrancov a ľavačkou prekonal Čecha. V závere úvodného dejstva z priameho kopu dobre odcentroval Rakitič, ale stopéri Čorluka s Vidom sa vo voľnom priestore nedohodli a minuli.

Chorváti nepoľavili v úsilí ani po návrate z polčasovej prestávky. Druhý zásah pridali krátko pred uplynutím hodiny hry; v rozohrávke sa dopustil chyby český stredný obranca Hubník, čo využil Brozovič a vysunul Rakitiča, ktorý nedal šancu Čechovi. Chorváti mohli onedlho pridať aj tretí gól, ale Mandžukič na svoje pomery prekvapujúco zaváhal vo vyloženej príležitosti a prestrelil bránku. V 72. minúte Rakitič vypálil nad z priameho kopu. O štyri minúty sa Čechom predsa len podarilo znížiť, hlavičkou sa presadil striedajúci Škoda, ktorý predtým na hrote útoku nahradil Lafatu. Asistenciu si pripísal kapitán Rosický. V 80. minúte mohol Chorvátom prinavrátiť dvojgólové vedenie Brozovič, v dobrej pozícii však netrafil priestor troch žrdí. Záver súboja prerušila zábavná pyrotechnika, ktorá priletela zo sektora "Vatrenov". Po chvíli sa pokračovalo, Vida zahral v osobnom súboji so Sivokom v šestnástke rukou a nariadený pokutový kop premenil ďalší Vrbov žolík Necid. Ten delovkou pod brvno stanovil výsledok 2:2.

      Tabuľka D-skupiny:
      1. Chorvátsko 2 1 1 0 3:2 4
      2. Španielsko 1 1 0 0 1:0 3
      3. Česko      2 0 1 1 2:3 1
      4. Turecko    1 0 0 1 0:1 0

Disciplinárna komisia Európskej futbalovej únie (UEFA) spustila vyšetrovanie incidentov z piatkového duelu EURO 2016 medzi Chorvátskom a Českom (2:2). V jeho závere totiž doleteli zo sektoru chorvátskych fanúšikov za bránkou súpera na trávnik svetlice či delobuch, ktorý výrazne ohrozil jedného z usporiadateľov. V sektore jadranských priaznivcov sa následne strhla veľká bitka.

Hlavný rozhodca stretnutia Mark Clattenburg stretnutie na chvíľu prerušil. Viacerí chorvátski futbalisti prišli k sektoru upokojiť fanúšikov, ktorí po niekoľkých svetliciach vhodili na trávnik aj delobuch. Napriek pokračujúcim potýčkam v sektore sa duel dohral. Čechom vynútená prestávka pomohla, keď v samom závere vďaka premenenej penalte Tomáša Necida napokon vyrovnali na konečných 2:2.

Chorvátsky kouč Ante Čačič označil na tlačovej konferencii správanie sa fanúšikov národného tímu za hanebné. "Je to forma teroru. Pre mňa to nie sú fanúšikovia, ale chuligáni. Deväťdesiat percent chorvátskych fanúšikov sa za nich musí hanbiť," citovala Čačiča agentúra DPA.

01 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 02 - Modified: 2024-04-25 13:27:17 - Feat.: - Title: Do Chorvátska dorazilo prvých šesť francúzskych stíhačiek Rafale 03 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 04 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 05 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 01:42