Slovenský brankár Dušan KuciakTASR/Martin Baumann
StoryEditor

Ak Briti odídu z únie, v Anglicku som skončil, tvrdí úspešný Slovák

30.06.2016, 00:00
Brankár tímu Premier League Hull City Dušan Kuciak pre HN:

Do anglického klubu Hull City prestúpil pred polrokom. Túžbu slovenského futbalového brankára Dušana Kuciaka presadiť sa na ostrovoch však môže prekaziť nečakaný výsledok referenda o brexite.

Prekvapil vás minulotýždňový výsledok referenda, v ktorom sa Briti rozhodli odísť z Európskej únie?
Veľmi som bol prekvapený z toho výsledku.

Pre vás je tento výsledok dôležitý najmä preto, že definitívne vystúpenie Veľkej Británie ovplyvní aj ďalšie roky vašej futbalovej kariéry.
Zatiaľ sa nad tým až tak nezamýšľam, lebo nie je nič potvrdené. Dúfam a verím, že ešte sa bude dať výsledok toho referenda zmeniť alebo zvrátiť. Oni si možno ani neuvedomovali, o čom rozhodovali. A postupne zisťujú, že neublížia iba Európanom, ktorí na ostrovoch pracujú, ale aj samým sebe. A možno tie postihy, ktoré by sa ma mohli dotýkať, nebudú reálne.

Rozprávali ste sa o výsledkoch referenda so spoluhráčmi v klube, prípadne so známymi v Anglicku?
Riešili sme to s Angličanmi, ktorí nám pomáhajú. Oni sú tiež z toho všetkého zaskočení. So spoluhráčmi som to ešte nemal možnosť riešiť, lebo som na dovolenke na Slovensku. V Hull City je nás však zahraničných futbalistov menej. A niektorí z tých cudzincov si počas pobytu v Anglicku vybavili britské pasy.

No v prípade, že pravidlá pre udelenie pracovného povolenia pre futbalistov budú rovnaké, aké sú dnes povedzme pre hráčov z Afriky či Ameriky, máte veľký problém, nie?
Ak to tak bude, moja kariéra na Britských ostrovoch sa pravdepodobne skončí. Budem sa musieť aj vo svojom klube opýtať, ako si to vedenie predstavujú, keď mi bude hroziť takéto obmedzenie. Na druhej strane ja mám platnú hráčsku zmluvu na dva roky. Neviem si predstaviť, že by som kvôli brexitu mohol prísť o šancu presadiť sa v anglickom futbale.

V spomínanej zmluve nemáte nejaké pasáže, čo v prípade, ak bude Veľká Británia odchádzať z Európskej únie?
Vôbec nie, v čase, keď som ju pred polrokom podpisoval, takýto vývoj sa vôbec nepredpokladal, respektíve nebol na programe dňa. Všetci sú z toho prekvapení. Ale nepozerám sa až tak dopredu. Ešte bude nejaký čas trvať, kým sa celá vec, čo sa týka odchodu Británie z únie, uzavrie.

Váš tím Hull City si pred mesiacom vybojoval postup do najbohatšej súťaže sveta Premier League. Aké plány majú s vami v klube na najbližšiu sezónu?
Budem veľmi rád, ak si vybojujem miesto v prvom mužstve a budem jedným z dvojice hlavných brankárov. Jarnú časť som bol až tretí brankár. Teraz nás čaká letná príprava a budem v nej robiť všetko pre to, aby som presvedčil trénera Steva Brucea o svojich kvalitách.

Kedy a kde začínate letnú prípravu?
Po dovolenkách sa v Hulle hlásime už tento pondelok a v utorok ráno letíme na dvojtýždňové sústredenie do Portugalska. Neviem, ako to bude prebiehať, je to moja prvá letná príprava v Anglickom klube a sám som zvedavý, čo ma čaká a ako to so mnou napokon dopadne.

01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 03 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 04 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 05 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 20:40