StoryEditor

ME vo futbale: Portugalsko sa mení na futbalové kráľovstvo

11.06.2004, 00:00
Portugalsko je svetoznáme svojím vynikajúcim vínom, historickými kostolmi či nádhernými plážami. Od 12. júna do 4. júla sa však táto krajina rybárov zmení na futbalové kráľovstvo, v ktorom budú najlepšie mužstvá Európy bojovať o titul majstra starého kontinentu. Európsky šampionát je po MS vo futbale a olympijských hrách tretím najrozsiahlejším športovým podujatím planéty, o čom vás presvedčí aj niekoľko zaujímavých čísel.

Na 12. ME sa počas 23 dní predstaví v štyroch skupinách 16 mužstiev, ktoré odohrajú 31 zápasov. Desať štadiónov, do ktorých organizátori investovali 612 miliónov eur, navštívi vyše milión fanúšikov, 8 500 novinárov a 200 televíznych štábov, ktoré pripravia 11-tisíc hodín priamych prenosov pre 1,5 miliardy divákov z 200 krajín sveta. O bezpečnosť sa bude starať 20-tisíc policajtov, ktorí majú k dispozícii špeciálne vybavenie za 165 mil. eur. Príjem z cestovného ruchu by mal tejto 10-miliónovej krajine priniesť viac ako štvrť miliardy eur.

Zidane a spol.
Najväčšími favoritmi turnaja sú obhajcovia prvenstva z Francúzska. Partia okolo loptového kúzelníka a najlepšieho hráča sveta Zinedina Zidana zvíťazila na záverečnom turnaji pred štyrmi rokmi, keď najlepších šestnásť európskych klubov hostilo Holandsko a Belgicko. Futbalisti z krajiny galského kohúta týmto triumfom len potvrdili, že úradnou rečou svetového futbalu bola vtedy práve francúzština. V roku 1998 sa totiž na domácej pôde tešili aj z titulu majstrov sveta. Pred dvomi rokmi sa im však na poslednom svetovom šampionáte v Kórei a Japonsku nepodarilo obhájiť prvenstvo, a preto zverenci Jacquea Santiniho urobia v Portugalsko všetko pre to, aby ostali sedieť aspoň na európskom tróne. Nenapodobiteľná kreativita Zidana, geniálne prihrávky Roberta Piresa či neomylná strelecké schopnosti Thierryho Henryho sú postrachom všetkých tímov a aj podľa najznámejšej britskej stávkovej kancelárie William Hill (kurz 2,75:1) sú Francúzi najväčšími favoritmi na zisk cennej trofeje. Na víťazstvo v poslednom stretnutí turnaja má však "zálusk" viacero kvalitných výberov - domáca reprezentácia na čele s Louisom Figom či Taliansko so silným útočným trojzáprahom Totti - Del Piero - Vieri. Prehovoriť do záverečných bojov však určite budú chcieť aj hviezdami nabité tímy Česka, Holandska, Nemecka, Španielska či Anglicka. Prekvapiť však môžu aj ďalšie krajiny, pretože európsky futbal je veľmi vyrovnaný.

Rekordný zisk
Podľa predbežných odhadov budú prijmy Európskej futbalovej únie (UEFA) z tohtoročných majstrovstiev sveta niekoľkonásobne vyššie v porovnaní s finálovým turnajom EURO 2000 v Belgicku a Holandsku. Kým pred štyrmi rokmi dosahoval čistý zisk UEFA 200 mil. švajčiarskych frankov, teraz finanční odborníci počítajú s 1,25 mld. CHF. Futbalová únia má totiž uzatvorené oveľa lukratívnejšie televízne zmluvy a takisto očakáva aj väčšie marketingové zisky. Z tejto sumy investuje 350 miliónov na bezpečnosť a organizáciu podujatia. Ďalších 400 miliónov sa rozdelí medzi 52 členských krajín v rámci projektu HatTtrick a zvyšok si podľa konečného umiestnenia rozdelia účastníci turnaja. Každá reprezentácia má už teraz istých 7,5 mil. CHF, pričom ďalšie odmeny sú vypísané za víťazstvá v skupine i v ďalších vyraďovacích bojov. Ak majster Európy prejde turnajom bez straty bodu, môže získať celkovo až 27,5 mil. CHF.

Strach z násilia
Organizovanie šampionátu neprináša usporiadateľskej krajine len výbornú propagáciu či dobrý príjem z cestovného ruchu, ale v súčasnosti aj strach z násilia. Okrem tradičných futbalových problémov, ktoré spôsobujú šarvátky medzi jednotlivými fanúšikmi, sa totiž organizátori musia pripraviť aj na prísne bezpečnostné opatrenia. Hrozba teroristických útokov totiž visí na každom podujatí, ktoré sústreďuje na jednom mieste väčší počet ľudí. Aj preto vyzerá Portugalsko v týchto dňoch ako by sa pripravovalo na vojnu, a nie na futbalový šampionát. Nad západnou časťou Pyrenejského polostrova križujú hliadkové lietadlá NATO, na zásah sú pripravené stíhačky F-16, polícia neustále posilňuje svoje rady a prevzala už ďalšiu zásielku vodných diel, na mori kotvia vojnové lode a hranice so Španielskom strážia colníci. Aj takto vyzerá v súčasnosti organizácia športového sviatku...

01 - Modified: 2002-12-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: TOP 5 02 - Modified: 2002-12-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Diamant medzi príbehmi lásky
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
06. máj 2024 00:37