StoryEditor

V jedenástej sezóne pokus Žiliny o majstrovský hetrik

18.07.2003, 00:00

Po krátkej letnej prestávke sa slovenský divák môže opäť tešiť na najvyššiu domácu súťaž, ktorá v sobotu odštartuje štyrmi stretnutiami 1. kola. Hráči si príliš neoddýchli, veď len pred mesiacom zdvíhal kapitán žilinských futbalistov Marek Mintál nad hlavu majstrovský pohár, ktorý futbalisti spod Dubňa získali v jubilejnom desiatom ročníku prvej ligy.
Jedenásta kapitola ligovej súťaže bude - ako to už v posledných rokoch býva zvykom - ďalším pokusom o zastavenie úpadku slovenského futbalu, v ktorom aj v minulej sezóne jednoznačne "kraľovali" negatíva nad pozitívami. Azda jedinou príjemnou skutočnosťou bol fakt, že sa v mužstvách presadzovali mladí hráči, no napriek tomu hre jednotlivých mužstiev prevládala nedostatočná kvalita, tímy produkovali málo ofenzívny futbal, chýbalo nasadenie a najmä atraktívnosť. Hlavným menovateľom týchto skutočností bola najmä zlá ekonomická situácia klubov, ich zadlženosť a neprehľadné hospodárenie. Práve na zlepšení týchto problémov chce už v nasledujúcej sezóne Slovenský futbalový zväz (SFZ) tvrdo pracovať. "Treba nastoliť elementárny poriadok vo vzťahoch klub - hráči - tréneri v ekonomike a systéme fungovania klubov, vytvoriť arbitrážnu komisiu, pretransformovať kluby na obchodné spoločnosti. Strategickým cieľom je samostatnosť ligy, a to súbežne so zavedením licenčného systému. Prvým krokom k stabilizácii ekonomiky klubov je transparentnosť," prezradil smelé ciele prezident SFZ František Laurinec.

Propagácia súťaže
Podľa prezidenta SFZ je propagácia prvej ligy dostatočná, dokonca si myslí, že v tejto sfére urobil slovenský futbal pokrok. "Obnovili sa priame televízne prenosy a rozšíril sa aj počet publicistických relácií venovaných futbalu. Aby ten posun k lepšiemu bol ešte markantnejší, treba zvýšiť atraktívnosť produktu", tvrdí Laurinec. Cieľom marketingového partnera SFZ spoločnosti Športprogress bude vytvorenie tlaku na kluby, hráčov a športovú verejnosť takým spôsobom, aby sa liga stala atraktívnejšou aj pre sponzorov. "Okrem tradičných nedeľňajších priamych prenosov zo zápasov sme v spolupráci s STV dohodli výrobu diskusnej relácie a týždennej publicistickej relácie. V sezóne 2003/2004 garantujeme klubom 24 miliónov slovenských korún plus bonus 2 milióny, ktorý vyplatíme v prípade, že bude sledovanosť vyššia ako 9 percent," prezradil predseda správnej rady Športprogressu Vojtech Miklos. Prvá liga bude mať s najväčšou pravdepodobnosťou aj nového generálneho partnera. Práve dnes by mali zástupcovia SFZ a Športprogressu oficiálne predstaviť meno nového sponzora, podľa ktorého súťaž ponesie aj názov.

Žilinský pokus o hetrik
Aj napriek odchodu najlepšieho strelca minulej sezóny Mareka Mintála (spolu so spoluhráčom Martinom Fabušom nastrieľal 20 gólov) do nemeckého druholigového Norimbergu je najvážnejším favoritom súťaže MŠK Žilina. Jednoznačným cieľom zverencov trénera Milana Lešického je dosiahnutie majstrovského hetriku. Úradujúci majster sa však chce presadiť aj v 2. predkole prestížnej Ligy majstrov, kde bude jeho súperom izraelský Tel Aviv. Práve konfrontácie slovenských klubov v európskych klubových súťažiach dokážu "vyzliecť" našich hráčov donaha, a tak uvidíme, či "žlto-zelení" dokážu držať krok s Európou. V Pohári UEFA budú Slovensko reprezentovať Petržalka a Púchov. Práve tieto dve mužstvá spolu s bratislavským Slovanom budú chcieť znepríjemniť Žiline cestu za ďalším triumfom. Staronovým nováčikom súťaže bude Dukla Banská Bystrica, ktorá hneď v prvom kole privíta na domácej pôde majstra zo Žiliny. Po prvý raz sa na najvyššiu súťaž nebude chodiť na východe republiky, keďže v minulej sezóne zostúpil posledný ich zástupca - 1. FC Košice.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
28. apríl 2024 01:52