Matej BeňušTASR
StoryEditor

Kariéru Slováka zachránil dlh, pomohli mu rodičia. Teraz dosiahol životný úspech

11.08.2016, 00:00
Matej Beňuš vybojoval prvú medailu pre Slovensko. Nadviazal na úspechy Michala Martikána.

Už v roku 2004 sa stal juniorským vicemajstrom sveta. Odvtedy bol Matej Beňuš označovaný za vodného slalomára, ktorý jedného dňa nahradí päťnásobného olympijského medailistu – legendu tohto športu Michala Martikána. A po vyše desaťročí sa mu to úspešne podarilo. 28-ročný rodák z Bratislavy získal pre Slovensko prvú medailu na olympiáde v Riu de Janeiro, keď v kategórii C1 vybojoval striebro. Pokračuje tak v úspešnom ťažení slávnejšieho krajana, ktorý od Atlanty po Londýn získal cenný kov na piatich hrách za sebou. Beňuša dokázal vo finálových pretekoch zdolať iba Francúz Denis Gargaud Chanut, ktorý bol o 85 stotín sekundy rýchlejší.

Futbal mu zrušili
Beňuš pochádza zo športovej rodiny – otec bol moderný päťbojár, mama vodná slalomárka. Napriek tomu si Matej v detstve zvolil inú cestu. „On hrával asi do jedenástich rokov futbal za Vinohrady. Zbúraním štadióna klub zanikol a to bol jeden z dôvodov, prečo pri tom neostal,“ vysvetľuje pre HN otec nášho strieborného medailistu Ladislav Beňuš. Navyše, staršia sestra Danka žala prvé vodnoslalomárske úspechy. A Matej vlastne ani nemal inú možnosť, ako vliezť do lode a zobrať pádlo do ruky. „Každé leto sme chodievali s dcérou na sústredenia a Mateja sme nemohli nechať samého doma,“ hovorí otec. Beňuš skúšal okrem vodného slalomu aj zjazd na divokej vode či rýchlostnú kanoistiku. Definitívne si vybral až okolo pätnástich rokov. Jeho rodičia sa zadlžili, aby spolu so sestrou prerazili v mládežníckych kategóriách medzi svetovú špičku. „Zobrali sme si s manželkou pôžičku okolo 200-tisíc korún, aby sme pre Maťka a dcéru zakúpili kvalitnejšie lode, pádla a ďalšie vybavenie,“ spomína Ladislav Beňuš. Zlom v jeho kariére nastal v roku 2004, keď sa stal juniorským vicemajstrom sveta. „Prerazil na reprezentačnej úrovni a tým už pre nás rodičov nebol ten šport taký finančne náročný,“ konštatuje Beňuš starší.

Impulz dodali zlatí Hochšíci
Veľký vplyv na napredovanie mladého Beňuša malo vybudovanie vodnoslalomárskeho areálu v Čunove. No svoju úlohu zohral tiež úspech bratislavských dvojičiek Petra a Pavla Hochschornerovcov, ktorí v Sydney 2000 vybojovali zlaté medaily. „Maťo mal vtedy trinásť rokov. Pamätám si, že nás vtedy decká v karloveskej lodenici vítali a bolo na nich vidieť, ako im to dodalo energiu do ďalšieho tréningu,“ konštatuje trojnásobný olympijský šampión Peter Hochschorner. Beňuš je od neho o osem rokov mladší, preto sa v tréningoch často nestretávali. „Spomínam si, ako sa učil jazdiť na vode. Nebol zaradený v žiadnej skupine žiakov a väčšinou trénoval sám. Veľmi ho to bavilo a je super, že to na olympiáde teraz dotiahol až k striebornej medaile,“ dodáva Hochschorner. Beňuš sa veľmi rýchlo dokázal etablovať do svetovej špičky v seniorskej kategórii. Od roku 2010 dokázal vybojovať štyri zlaté medaily na majstrovstvách sveta, šesť titulov majstra Európy a dvakrát sa stal celkovým víťazom pretekov Svetového pohára.

01 - Modified: 2024-04-23 21:32:21 - Feat.: - Title: Športové hnutie si chváli nové ministerstvo. Keketi hľadá možnosti na podporu aj z Tiposu 02 - Modified: 2024-04-21 21:16:35 - Feat.: - Title: Real Madrid 03 - Modified: 2024-04-23 13:46:35 - Feat.: - Title: FNC 6 priniesol výhru Fikiho Sulíka aj bizarný ženský súboj. Tlkanec ustál nemožné, Flexking zostáva neporazený 04 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 05 - Modified: 2024-04-10 05:33:11 - Feat.: - Title: VIDEO: Slafkovský strelil prvý hetrik v NHL, jeho tím suverénne triumfoval. Černák si pripísal asistenciu
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 11:51