StoryEditor

Jurkemik: Proti Rumunsku to najsilnejšie

11.02.2003, 23:00

Zimný futbalový spánok sa pomaly končí a už dnes sa priaznivci najpopulárnejšej kolektívnej hry môžu tešiť na prvé veľké tohtoročné reprezentačné zápolenia. O body do európskej kvalifikácie sa síce bude hrať len v Podgorici (Srbsko a Čierna Hora -- Azerbajdžan), ale aj ďalších dvadsaťjeden prípravných duelov sľubuje kvalitný športový zážitok. V permanencii budú aj úradujúci svetoví a európski šampióni -- Brazília sa predstaví v Číne a Francúzi privítajú v Paríži reprezentáciu Česka. Nás však bude, pochopiteľne, najviac zaujímať vystúpenie slovenského výberu, ktorý sa zúčastní na siedmom ročníku turnaja štyroch krajín na Cypre.
Zverenci trénera Ladislava Jurkemika sa v dnešnom zápase (19. hod.) stretnú v Larnake s Rumunskom, druhú dvojicu tvoria Rusko a domáca reprezentácia. Víťazi nastúpia zajtra v Limassole na finálový zápas, zdolaní budú hrať o 3. miesto. Slovenská reprezentácia sa stretne s rumunskou už v deviatom vzájomnom súboji, pričom v štyroch doterajších meraniach síl dominoval súper a trikrát zápas nemal víťaza. Doteraz jediné víťazstvo Slovenska sa datuje ešte do medzivojnového obdobia, keď náš výber v priateľskom stretnutí v roku 1942 zvíťazil 1:0. "Proti Rumunsku postavíme najsilnejšiu zostavu z hráčov, ktorých máme k dispozícii. O deň neskôr už totiž nebudeme môcť počítať so siedmimi hráčmi, ktorí odcestujú domov," povedal slovenský tréner. Štvrtok už nie je asociačným termínom UEFA, teda hráči už musia byť k dispozícii klubom pred víkendovými ligovými zápasmi, a tak Karhan, Kratochvíl, Benčík, Michalík, Petráš, Leitner a Klimpl si môžu zahrať iba v úvodnom zápase. Jurkemika mrzí aj neúčasť reprezentačných opôr Szilárda Németha a Vladimíra Janočka, ktorí pre zranenie vypadli z pôvodnej nominácie. Napriek tomu zostáva cieľom oklieštenej slovenskej ekipy prerušiť štvorzápasovú sériu bez výhry. V silnom Rumunskom tíme síce chýba bývalý reprezentačný kapitán Gheorghe Popescu, ale tréner Angel Iordanescu sa môže spoľahnúť na kvality ďalších osvedčených opôr -- brankára Salamanky Bogdana Steleu, obrancu Ajaxu Amsterdam Christiana Chiva, stredopoliara Wolfsburgu Dorinela Munteana či útočníka Alavesu Adriana Illieho.

Nominácia SR
Brankári: König (FC Zürich), Buček (Škoda Xanthi) u obrancovia: Dzúrik, Ed. Hrnčár (obaja Slovan), Hanek (Din. Moskva), Hlinka (Bregenz), Klimpl (Žižkov), Kratochvíl (Denizlispor), Poljovka (Trnava) u stredopoliari: Karhan (VfL Wolfsburg), Kisel (Bohemians), Leitner (Teplice), Michalík (Sparta), Mintál (Žilina), Petráš (Sparta), Pinte (ETÖ Györ), Drobňák (Inter) u útočníci: Benčík (Denizlispor), Kožlej (Ol. Nikózia), Vittek (Slovan), Reiter (Olomouc).

Vzájomné zápasy
priateľský 1941 Rumunsko -- SR 3:2
priateľský 1942 SR -- Rumunsko 1:0
priateľský 1943 Rumunsko -- SR 2:2
kvalifikačný 1994 Rumunsko -- SR 3:2
kvalifikačný 1995 SR -- Rumunsko 0:2
kvalifikačný 1999 Rumunsko -- SR 0:0
kvalifikačný 1999 SR -- Rumunsko 1:5
priateľský 2001 Rumunsko -- SR 0:0

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 01:30