StoryEditor

Tretí pokus futbalistov o postup na MS

18.08.2004, 00:00
Slovenská futbalová reprezentácia dnešným stretnutím na Národnom štadióne v Bratislave s Luxemburskom (20.15) vstúpi do svojej tretej kvalifikácie o postup na svetový šampionát.

Slovenská futbalová reprezentácia dnešným stretnutím na Národnom štadióne v Bratislave s Luxemburskom (20.15) vstúpi do svojej tretej kvalifikácie o postup na svetový šampionát. Dosiaľ zaznamenala len dva neúspešné pokusy, pričom rovnako si počínala aj pri troch bojoch o účasť na majstrovstvách Európy. O historický postup na jedno z vrcholných podujatí sa v novom kvalifikačnom cykle bude snažiť nový tréner Dušan Galis, ktorý na lavičke vystriedal Ladislava Jurkemika. Okrem Luxemburska budú súpermi Slovenska tímy Portugalska, Ruska, Lotyšska, Estónska a Lichtenštajnska. Postup na šampionát v Nemecku (2006) si vybojuje víťaz skupiny, druhé mužstvo pôjde do baráže.
Päť prípravných stretnutí mal nový slovenský kormidelník k dispozícii pred úvodným kvalifikačným zápasom, v ktorých však reprezentácia nezaznamenala ani jedno víťazstvo. V nepriaznivej bilancii svietia tri prehry (s Chorvátskom 0:1, Japonskom 1:3 a so Srbskom a Čiernou Horou 0:2) a dve remízy (s Rakúskom 1:1 a Ukrajinou 1:1). Prvé víťazstvo sa od Galisových zverencov očakáva v dnešnom zápase, pretože ak chce Slovensko pomýšľať na postup, musí nad súpermi z nižších košov bezpodmienečne zvíťaziť. Bude to vôbec prvý vzájomný súboj oboch reprezentácií. "Hráčom budem zdôrazňovať, aby boli po celých deväťdesiat minút koncentrovaní. Predpokladám, že Luxemburčania budú brániť. Niekedy je to problematické, lebo sa bude čakať, že hneď budú padať góly a súper bude viac-menej hrať na jedného útočníka," zamyslel sa pred svojou kvalifikačnou premiérou Galis. "Hráči, ktorí pôsobia v zahraničných ligách, by už konečne mali dokázať svoju kvalitu a že im záleží na slovenskom futbale. Stále som presvedčený, že sú lepší ako z našej ligy. Čakám, že sa v kvalifikácii zdravo pobijú," povedal slovenský tréner, ktorý považuje skupiny za veľmi náročnú. "Určite sú ťažkí Portugalci, na majstrovstvách Európy dokázali svoju kvalitu. Nepodceňoval by som Rusov, lebo tí určitým spôsobom cítili aj trochu krivdu hlavne v zápase s Portugalskom, takže rivalita medzi nimi bude dosť veľká. Vynikajúco zahrali Lotyši, čo na vlastnej koži pocítili aj Česi a jeden vynikajúci súboj zohrali aj s Nemcami. Z ostatných účastníkov našej skupiny by som nikoho nepodceňoval, lebo futbal býva niekedy krutý."
Okrem bratislavského stretnutia je dnes na programe ešte jeden zápas našej kvalifikačnej skupiny, v ktorom Lichtenštajnsko privíta vo Vadúze Estónsko.

Nominácia Slovenska
Brankári:
Čontofalský (Zenit Petrohrad), König (Ostrava) u obrancovia: Čech ml. (Sparta), Hanek (Din. Moskva), Kratochvíl (Denizlispor), Petráš (Sparta), Varga (Celtic), Zabavník (Sofia) u stredopoliari: Demo (Bor. Mönchengladbach), Greško (Blackburn), Janočko (Austria), Karhan (Wolfsburg), Michalík (Sparta), Mintál (Norimberg) u útočníci: Németh (Middlesbrough), Reiter (Olomouc), Šesták (Žilina), Vittek (Norimberg)

DNEŠNÝ PROGRAM
1. skupina:
Rumunsko -- Fínsko (19.30), Macedónsko -- Arménsko (20.00) u 3. skupina: Lichtenštajnsko -- Estónsko, SLOVENSKO -- Luxembursko (oba o 20.15)

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 05:44