Miroslav ŠatanTASR
StoryEditor

Fandia nám v Mexiku aj Ázii. A ešte sme neskončili, verí Šatan výberu Európy

27.09.2016, 13:12
Nemáme minulosť ani budúcnosť, žartuje Miroslav Šatan o Tíme Európy na Svetovom pohári.

Ozývajú sa mu ľudia z Mexika či ázijských krajín, o ktorých ani netušil, že sa tam hrá hokej. Nečakané ťaženie Tímu Európy na Svetovom pohári totiž podľa generálneho manažéra výberu Miroslava Šatana vnímajú hokejoví trpaslíci ako vzburu outsidera.

"Reprezentujeme krajiny, ktoré môžu ťažko snívať o tom, že budú hrať finále majstrovstiev sveta, že sa vôbec na niektorom z turnajov dostanú do záverečnej fázy. A ľudia odtiaľ nám držia palce," opisuje Šatan pred štartom finálovej série proti Kanade. Tá začína v stredu o 2.00 nášho času a hrá sa na dve víťazstvá.

Poďme od začiatku. Aké boli vlastne na začiatku roka reakcie, keď ste prvýkrát kontaktovali hráčov, ktorých by ste chceli v tíme?
Len pozitívne. Všetci to brali ako príležitosť niečo dokázať. Nemali sme žiadne odmietnutia, práve naopak. Všetci boli pripravení hrať. A hneď ponúkali svoje myšlienky, dojmy, ako by sa dali rôzne veci vylepšiť. Boli sme príjemne prekvapení postojom všetkých hráčov. A výsledok teraz vidíte sami.

Hráte finále. Aké však boli ciele pred samotným turnajom?
Neprišli sme sa len zúčastniť, chceli sme postúpiť zo skupiny. Vedeli sme, že na to musíme poraziť USA, čo sa nám hneď podarilo. A s výsledkami a výhrami rástlo sebavedomie. Chalani zistili, čoho sú schopní, keď hrajú ako jeden tím. To, že sme vo finále, pre mňa nie je prekvapenie. Vedel som, že máme v tíme skvelé individuality, ktoré keď sa zjednotia a hrajú naplno, môžu byť vo finále. Dnes v ňom sme. Áno, nevstupujeme do neho ako favoriti, tým je Kanada. Ale bude na ňu tlak. Pre nás je výhodou, že nemáme čo stratiť. Keď budeme podávať výkony ako doteraz, tak...

Môžete Kanadu dvakrát poraziť?
Rovnako ako oni máme silné individuality. Keď sa pozriete na hráčov ako Kopitar, Josi, Hossa, tak vo svojich mužstvách patria k lídrom. Všetci favorizujú Kanadu, ale ja si myslím, že rozdiel medzi tými tímami nie je taký veľký. Navyše, malou nevýhodou Kanady je, že všetci čakajú jej víťazstvo. A to niekedy zväzuje ruky.​

A vy môžete pre zmenu dokonať rozprávku.
Tá počiatočná nedôvera hráčov motivovala. To, že sme vo finále, ale nie je dielo náhody. Veľký kus na tom majú tréneri, ktorí tím pripravili. A hlavne hráči, ako k tomu pristúpili. Ako plnia požiadavky trénerov. Všetci sa podriadili systému, a aj keď nikdy spolu nehrali, tak pôsobia ako jeden tím. Za úspechom stoja hlavne oni. My sme sa len snažili, aby mali pripravené všetky veci, na ktoré sú zvyknutí z NHL. To sa podarilo. Takže sa sústredia len na hokej a prekvapili celý hokejový svet.

Máte z neho odozvy?
Reprezentujeme nielen zvyšok európskych krajín, ale aj malé hokejové krajiny. Prišli nám esemesky z Mexika, z malých krajín v Ázii, o ktorých ani netuším, že sa tam hrá hokej. Reprezentujeme zvyšok krajín, ktorý sa nedostávajú do posledných fáz majstrovstiev sveta. Ktorý pravidelne nezbiera veľké medaily.

Sám ste ako hráč zažili medailové úspechy so Slovenskom. Dajú sa teraz porovnať s ťažením európskeho výberu?
Je to iný turnaj. To, že človek reprezentuje svoju krajinu, vám niekedy dáva extra motiváciu, šťavu. Vníma, že tým národ žije. Že s ním víťazí aj prehráva. To my tu nemáme, ale zase nám tým odpadol ten stres. Žartujeme, že nemáme minulosť, ani budúcnosť. Hráči majú len tento turnaj, s ktorým buď niečo urobia, alebo nie. Zatiaľ to vzali skvele, sme vo finále a ja si myslím, že ešte neskončili. A že aj vo finále sa pobijú o šancu vyhrať.

01 - Modified: 2024-04-17 13:42:32 - Feat.: - Title: Kto príde z NHL na šampionát? Šatan počíta s Regendom, prvé posily majú doraziť už o týždeň 02 - Modified: 2024-04-03 14:32:04 - Feat.: - Title: Valábik pre HN: Nemyslím si, že by pre hráčov z KHL prišla pozvánka do prípravy 03 - Modified: 2024-02-16 08:59:01 - Feat.: - Title: Dve podobné chyby, ktorých sa dopustili Pellegrini a Korčok 04 - Modified: 2024-01-29 11:24:44 - Feat.: - Title: Svetový pohár v Jasnej je skvelou reklamou pre Slovensko 05 - Modified: 2024-01-21 13:40:32 - Feat.: - Title: Keď sa zo sna stane nočná mora. Vlhová mohla atakovať métu troch miliónov eur, Jasná to celé zmenila
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 19:57