RTVS
StoryEditor

Tréner Angličanov sa dopustil korupčných praktík, zväz ho odvolal. Nástupca je známy

27.09.2016, 21:21
Autor:
TASRTASR
Sam Allardyce ponúkal prestrojenému novinárovi rady, ako obísť pravidlá.

Sam Allardyce vydržal vo funkcii trénera anglickej futbalovej reprezentácie len 67 dní a za ten čas odkoučoval jediný zápas. V utorňajších večerných hodinách sa po ústnej dohode s vedúcimi predstaviteľmi Anglickej futbalovej asociácie (FA) rozhodol odstúpiť z funkcie. Príčinou tohto kroku bolo prevalenie korupčných praktík, ktorých sa dopustil. Informáciu priniesli britské médiá.

Šesťdesiatjedenročný lodivod mal na osobnom stretnutí v jednom z londýnskych hotelov ponúknuť neznámemu podnikateľovi radu, ako obísť pravidlá FA pri dohadovaní prestupu hráča. Spomínaný muž, s ktorým sa Allardyce stretol, mal reprezentovať zástupcu spoločnosti z Ďalekého východu.

Korupčné úmysly

V skutočnosti však išlo o prestrojeného reportéra periodika The Daily Telegraph, ktorému sa podarilo skrytou kamerou nahrať korupčné úmysly Allardycea. Materiály usvedčujúce kouča z korupčného správania a masívne kolujúce médiami na Britských ostrovoch vyhodnotila FA ako protiprávne a s okamžitou platnosťou ukončila s trénerom národného tímu spoluprácu.

Allardyce prišiel na dohodnuté stretnutie v presvedčení, že ide o zástupcu ázijskej agentúry a bude s ním rokovať o obchode v hodnote 400-tisíc libier. "Vždy sa tomu dá nejakým spôsobom vyhnúť. Mám na mysli situáciu, keď ide o veľa peňazí," povedal Allardyce na margo zákazu vlastniť práva na futbalistu pre tretiu stranu. Túto prax odmieta Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) i FA.

Albión povedie Southgate

"Pán Allardyce uznal, že sa snažil obísť predpisy a hlboko sa ospravedlnil za svoje správanie. Rozhodnutie ukončiť s ním spoluprácu nebolo ľahké, ale FA chce chrániť futbalové princípy a čistotu hry. Pozícia trénera anglickej reprezentácie si vyžaduje silnú a vodcovskú osobnosť, za každých okolností rešpektujúcu integritu futbalu," uviedla FA v stanovisku a zároveň povýšila Garetha Southgatea do pozície dočasného trénera národného tímu.

Bývalý obranca a dlhoročný reprezentant zažije debut na lavičke 8. októbra v domácom súboji kvalifikácie MS 2018 proti Malte.

Odkoučoval výhru nad Slovákmi

Allardyce nahradil vo funkcii kouča anglického tímu Roya Hodgsona, ktorý rezignoval po osemfinálovej prehre s Islandom na EURO 2016 vo Francúzsku.

Anglicko je jedným zo súperov Slovenska v F-skupine kvalifikácie MS 2018. Prvý vzájomný duel týchto tímov sa 4. septembra v Trnave skončil víťazstvom Albiónu 1:0.

01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 08:31