StoryEditor

Milionár Siekel chce šéfovať olympionikom: Dokážem priniesť viac peňazí

02.11.2016, 23:00
Kandidát na šéfa Slovenského olympijského výboru Anton Siekel pre HN:

Do súboja o pána kruhov, z ktorého koncom novembra vzíde nový prezident Slovenského olympijského výboru, vstupuje aj finančník a podnikateľ Anton Siekel. „Kandidatúru by som neprijal, ak by som necítil, že mám podporu zväzov,“ tvrdí v rozhovore pre HN.

Ste finančník a podnikateľ. Prečo sa človek ako vy rozhodne kandidovať na post prezidenta Slovenského olympijského výboru?
V športe sa pohybujem už mnoho rokov. Známe sú moje aktivity v pezinskom judo clube, v Slovenskom zväze juda alebo v Nadácii SOV. Poznám športové prostredie, aj problémy, s ktorými šport ako taký zápasí. Ak by som vo voľbách uspel, práca v SOV sa stane mojou prioritou a ostatné aktivity, ktorým som sa doteraz venoval, by som podriaďoval tejto. Mojím cieľom je pomôcť slovenskému športu a rozvíjať ho vo všetkých oblastiach.

Neohrozí prípadné víťazstvo vaše podnikanie v Kanade, Ázii a v Česku?
Už dva roky som mimo aktívneho biznisu a mám odskúšané, že to funguje aj bezo mňa. A to, že mám časový priestor a som finančne nezávislý, mi dáva ambíciu zaujímať sa o post prezidenta SOV a priniesť nový impulz do slovenského športu.

Aký?
Neexistuje na to jednoduchá rovnica. Riešenia, ktoré ponúkam ja aj moji protikandidáti, sú veľmi podobné – pomoc športu, dostať ho viac do škôl, rozhýbať deti. Otázkou je, aké predpoklady majú jednotliví kandidáti, aby ciele aj naplnili. Ja by som rád využil skúsenosti z biznisu a diplomacie. Dnes tvorí zhruba polovicu rozpočtu SOV príjem od štátu a druhú od sponzorov a partnerov. Aj tu vidím priestor na zmenu a výrazné zvýšenie toho príjmu zo súkromných zdrojov aspoň na 70 percent.

Ľudí zo športového prostredia nebudete potrebovať?
Nikto nie je odborník na všetko a uvedomujem si, že v rámci športu je veľa skúsených ľudí. Mojou úlohou bude zjednotiť ich a zadefinovať si procesy tak, ako vo fungujúcej firme. Poviete si, čo chcete dosiahnuť, s kým, a potom sledujete, či naplánované projekty idú správnym smerom. Chcem pracovať so všetkými, ktorým záleží na slovenskom športe, chcem, aby šport ľudí spájal, a nie rozdeľoval.

Môžu vaše kontakty z podnikania priniesť olympijskému výboru a športu viac peňazí?
Som presvedčený, že áno. V pozícii predsedu Nadácie SOV som vyše dvoch rokov a bola to výborná príležitosť ukázať, že to môže fungovať. Mal som veľmi pozitívne reakcie z projektov, ktoré sa nám podarilo zrealizovať. Potvrdilo sa mi, že súkromnému sektoru je potrebné ponúknuť dobrý produkt, adekvátnu protihodnotu, ktorá má pre firmy zmysel.

A akú protihodnotu im môže ponúknuť Slovenský olympijský výbor?
Unikátny brand – značku, ktorou sú olympijské kruhy. A to čo vieme pridať, sú výnimočné príbehy našich úspešných športovcov a olympionikov bývalých, budúcich aj súčasných. Firmy sa rady spájajú s úspechom a šport sám osebe dáva takúto príležitosť a rovnako aj pozitívnu emóciu.

Dosluhujúci prezident František Chmelár nebol príliš úspešný vo vyjednávaní väčšieho balíka peňazí do športu. Vidíte aj tu potenciál na zlepšenie?
Samozrejme, to by malo byť jednou z hlavných úloh prezidenta SOV. Túto úlohu na seba naposledy prevzala skupina zväzov, ktorá spolupracovala na tvorbe zákona o športe. Bolo to síce nesystémové, ale nutné. Teraz by malo byť prirodzenou ambíciou nového prezidenta SOV, ale aj SOV ako inštitúcie, aby prevzala na seba tieto úlohy. Musí mať však mandát väčšiny zväzov, aby táto činnosť mala zmysel.

A aké máte na svoju kandidatúru ohlasy zo strany zväzov?
Ja by som kandidatúru neprijal, keby som podporu necítil a nebol presvedčený o tom, že moje plány a vízie majú ohlas. Mojím cieľom nie je byť prezidentom SOV, ale niečo zmeniť z pozície prezidenta, pomôcť športu, rozvíjať ho. A bez tejto podpory by to nešlo.

Cítite sa vo voľbách ako favorit na víťazstvo?
Máme s ostatnými kandidátmi veľmi podobné ciele: či je to viac športu v školách, či väčšia transparentnosť. No môžem potvrdiť, že cítim silnú podporu zo strany športových zväzov.

Šéfom futbalu sa v roku 2010 stal podnikateľ Ján Kováčik, v hokeji je prezidentom tiež človek z biznisu Martin Kohút. Teraz sa snažíte na dôležitý post dostať vy. Čo je na tom také lákavé?
Je to úžasná výzva. V živote existujú aj dôležitejšie veci ako zarábať peniaze. Mám k nim, samozrejme, úctu, ale nie sú takou prioritou, aby som im podriaďoval iné veci. Viac si vážim priateľov, rodinu a šport mi jednoducho všetko spája.

Váš bývalý spoločník vo finančnej skupine Istrokapitál Mario Hoffmann postavil špičkový športový komplex X-bionic sphere pri Šamoríne. Nebudete mu ako možný šéf SOV dohadzovať cez športovcov biznis?
Keď Mario začal stavať tento areál, tak netušil, že ja budem niekedy kandidovať na túto pozíciu. Čo musím povedať a budem si za tým stáť je, že je to úžasný komplex. Zasluhuje si pozornosť a rešpekt nás všetkých, ktorí pôsobíme v športe. Avšak to, ktoré športové federácie a športovci budú tento komplex využívať, je výlučne v ich kompetencii.

A nemôže vám poskytnúť lepšie ceny?
Ja z pozície prezidenta SOV neovplyvním, kam budú chodiť jednotliví športovci na tréningy. Budem len upozorňovať na výnimočnosť toho komplexu. SOV by zo svojej pozície mal byť partnerom, ktorého snahou je, aby dosiahnuté podmienky boli pre obe strany výhodné. Tešme sa z toho, že sa našiel človek, čo takýto areál postavil. Bol tam napríklad atletický míting PTS, ktorý mal vynikajúcu úroveň a dobré ohlasy a v tomto duchu by sme sa mali snažiť z tohto vyťažiť čo najviac.

Považujete za výhodu, že vás ako kandidáta nominoval Slovenský zväz judo, čo je jeden z olympijských športov?
Zväz judo je veľmi dobrá studnica skúseností. Začínal som najskôr v klube, 1. Judo Club Pezinok. Viem, ako funguje malý klub so všetkými starosťami, ale aj entuziazmom trénerov a rodičov. Postavil som halu za vtedajších 30 miliónov korún, neskôr pracoval na zväze. Dnes mám príležitosť pracovať aj pre Európsku úniu judo, kde som v poradnom orgáne súčasného prezidenta.

Kto je Anton Siekel
Podnikať začal v 90. rokoch, keď spolu s Mariom Hoffmannom a Braňom Prieložným založili finančnú skupinu Istrokapitál, ktorá sa zaoberala obchodom s akciami z kupónovej privatizácie. Cez niekoľko firiem pôsobí v hotelovom, developerskom aj športovom biznise v Ázii, Kanade a Česku. Je predsedom Dozornej rady Kúpeľov Dudince či akcionárom kanadskej spoločnosti The Sports Corporation, ktorá zastupuje desiatky hviezd hokejovej NHL. Je čestným prezidentom Slovenského zväzu Judo a honorárny konzul Kolumbie. Od júna 2014 je predsedom nadácie Slovenského olympijského výboru.

Kandidáti na prezidenta SOV

Nového šéfa olympijského výboru zvolia 26. novembra v Bratislave. V hre o post prezidenta sú zatiaľ traja kandidáti:

Branislav Delej
– šéflekár olympijského tímu, chirurg, telovýchovný lekár a primár neštátneho zdravotníckeho zariadenia Sportmed.

Marian Majzlík
– predseda Slovenskej asociácie športu na školách, člen Rady olympizmu SOV a riaditeľ ŽŠ v Žiari nad Hronom.

Anton Siekel
– finančník a podnikateľ, predseda nadácie SOV, čestný prezident Slovenského zväzu Judo, honorárny konzul Kolumbie.

01 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 02 - Modified: 2024-04-10 05:33:11 - Feat.: - Title: VIDEO: Slafkovský strelil prvý hetrik v NHL, jeho tím suverénne triumfoval. Černák si pripísal asistenciu 03 - Modified: 2024-04-09 14:38:54 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák vôbec necvičí, ukázal prieskum. Odhalil aj to, aká je najobľúbenejšia aktivita 04 - Modified: 2024-04-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje 05 - Modified: 2024-04-06 05:20:47 - Feat.: - Title: Černák je prvým Slovákom s miestenkou v play off, Tampa má voľnú kartu. Oba góly Washingtonu strelil Ovečkin
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 01:48